Connect with us

Komentar

Komentar čitatelja: Neumjesno polariziranje

Objavljeno

-

IZ PROGRAMA OBITELJSKE STRANKE O SVJETONAZORSKOJ KOALICIJI KOJA JE OVIH DANA DEMONSTRIRANA U PITANJU REFERENDUMA A PROGRAM JE PISAN PRIJE 6 GODINA !

U suvremenom društvu potpuno je zastarjela i programski sve besmislenija podjela na “lijeve” i “desne” političke pozicije. Zastarjelost podjele na “lijevo” i “desno” čini jednako besmislenim i njima uvjetovani “centar”.

traffic-sign-no-left-turn-400x400Besmislenost zastarjele podjele na “lijeve” i desne” u Hrvatskoj se ocrtava i u činjenici da se gotovo sve parlamentarne stranke zapravo proglašavaju nekakvim “centrom”.

A da bi se pred biračima i dalje glumila tobožnja bitna razlikovnost, izmišljeni su pojmovi “lijevi centar” i “desni centar” (nastranu što geometrija ne poznaje strane centra, nego tek – centar!).

Tako se “centar” koristi kao azil za javno nepoželjne političke krajnosti (koje iz “centra” iskaču samo u poželjno predizborno vrijeme) te kao bijeg od jasnoga političkoga identiteta (koji je teret i smetnja u slučaju obnašanja vlasti, kada se “treba” dodvoravati različitim nevladinim i medijsko – interesnim kreatorima “javnosti”). Primjerice, “naši” se “lijevi” zalažu za krupne elitističko-poduzetničke projekte, a “desni” lakše nego itko drugi odustaju od vitalnih nacionalnih interesa.

Lijevi se, samozvano okićeni građanskim čistunstvom, rasistički odnose prema “ruralnima”, “ognjištarima” i nižeobrazovanima, a desni se najliberalnijim stajalištima ulizuju radikalnim feminističkim i homoseksualnim ideologijama.Takvim ponašanjem zapravo poručuju da se stare ideološke podjele rabe još samo za zavaravanje birača kojima su one još uvijek kakvo takvo “vrijednosno lice” s kojim se poistovjećuju.

A zapravo i “lijevi” i “desni” (i “centar”) ujedinjeni su (ili “ucentrirani”) u jedinstvenom naličju i prijevari identiteta, to jest uizdaji onih sustava vrjednota zbog kojih dobivaju glasove birača! Tako je u vrijednosnom smislu (i u svijetu i u nas) prisutna potpuna relativizacija (veleizdaja) vrjednota.

komentar: Ivan Anthony

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas