Connect with us

Komentar Milorada Pupovca: ‘Zločinci iz Oluje’ su i dalje nekažnjeni!

Objavljeno

on

[quote]SNV se s pijetetom prisjeća svih žrtava u VRA ‘Oluja’, ali stavlja naglasak na osudu i neučinkovitost državnih institucija koje su nakon oslobađajućih presuda optuženim generalima Gotovini i Markaču izjavljivale da će počinioci zločina biti kažnjeni.[/quote]

Samo dan, dva prije početka obilježavanja oslobodilačke vojno-redarstvene akcije Oluja, na stranici Srpskog narodnog vijeća osvanula je još jedna srpska provokacija. Izjavu sjećanja potpisao je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, potpredsjednik SDSS-a i usput budi rečeno, bivši predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju u Hrvatskom saboru.

‘Povodom 18. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja, Srpsko narodno vijeće s pijetetom se prisjeća svih onih, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, koji su do nje, tokom nje i nakon nje izgubili živote ili postali prognanici, odnosno izbjeglice.

Srpsko narodno vijeće također se sjeća razornih posljedica rata po odnose među ljudima i narodima, po društvene vrijednosti i po društvenu ekonomiju. Od njih se većina hrvatskih građana do danas, gotovo dva desetljeća od njegova završetka, nije oporavila. Osuđujemo nastavljanje političke upotrebe rata jer način njegova tumačenja i njegova slavljenja obnavlja i produžuje ratnu atmosferu i ratnu retoriku, produbljuje etničke i društvene podjele te sprječava javnost da se suoči s njegovom tamnom stranom i njegovim razornim posljedicama.

Unatoč međunarodno preuzetim obvezama i dostupnim činjenicama, unatoč deklariranoj spremnosti državnoga vrha i državnih institucija, brojni i obimni zločini počinjeni prema hrvatskim građanima srpske nacionalnosti za vrijeme i nakon Oluje ostali su do danas nekažnjeni. Do danas nitko od neposrednih počinilaca ili zapovjedno odgovornih nije odgovarao za ubojstva više stotina civila, paljenje brojnih sela i gradova, za sistematsko etničko čišćenje i sprječavanje povratka izbjeglica, nasilnim ili administrativnim sredstvima. Srpsko narodno vijeće podsjeća da su predstavnici državnoga vrha nakon oslobađajućih presuda optuženim generalima Gotovini i Markaču izjavljivali da će počinioci zločina biti kažnjeni. Na žalost, to se nije dogodilo – zločinci su i dalje nekažnjeni. Zato očekujemo da se međunarodno preuzete obaveze i dana obećanja ispune.

Područja zahvaćena ratom, posebno područja povratka i nakon gotovo dvije decenije nose više obilježja rata nego mira. U njima je više porušenog i devastiranog nego obnovljenog i razvijenog. Srpsko narodno vijeće podsjeća na odgovornost Vlade i njezine razvojne politike za produžavanje ovakva stanja. U interesu povratnika  i naseljenika, kako Srba tako i Hrvata, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da od ratnih ova područja počne pretvarati u razvojna’, stoji u priopćenju kojega potpisuje predsjednik SNV-a, Milorad Pupovac.

Ne čudi to nimalo predsjednika zagrebačke HVIDRE, Mirka Ljubičić Švepsa, koji za Dnevno.hr kaže:

– Pupovac je glavni strateg Srba i ne čude me ovakve njegove izjave. Zabrinut ću se kad on, kao građanin ove države, počne poštivati Oluju. Da se Pupovca pita, on bi zatvorio tisuće hrvatskih branitelja i dobro je da nije na vlasti! – zaključuje Šveps.

dnevno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari