Connect with us

KOMENTAR TVRTKA JAKOVINE: Novi građani stare Unije

Objavljeno

-

[quote]Povijest kaže da je Hrvatska mijenjala zajednice u kojima se nalazila tek kada su one već bile potrošene. Hrvati, dakle, neće (s)rušiti EU, ukoliko se EU prije toga sama ne raspadne. A što se ostalog tiče, od zemlje s 0,87% stanovništva i 0.34% BDP Europske zajednice nitko se neće ni posebno obogatiti, ali ni osiromašiti.[/quote]

[dropcap]K[/dropcap]ad 1. srpnja 2013. utihne glazba i slavlje na Trgu Josipa bana Jelačića, kada iz salona u Banskim i šatora u Klovićevim dvorima otiđu strani gosti, a prije no što kuhari i činovnici počnu pripremati stol za radni doručak predsjednika Republike Hrvatske, dvadeset i osme članice Europske Unije, s predsjednicima balkanskih zemalja, koji članstvo priželjkuju, Hrvatska će moći reći da je jedno brojanje vremena prestalo, a drugo započelo.jakovina-e1292333151394 Koliko će nova povijesna dionica biti duga, koliko će i kako određivati naš razvoj, kako će se o njoj govoriti za mjesec dana, za četiri godine, sedamdeset godina ili nekoliko stoljeća, koliko su već trajale zajednice u kojima su Hrvati živjeli, vidjet će se. Sada je već jasno da će se neki u njoj osjećati dobro, drugi manje sretno. Nekima će Bruxelles, stvarno ili hinjeno, biti izvor ograničenja, drugi u vrijednostima EU vide jedini zalog sretne budućnosti. Povjesničarske interpretacije, ne bude li ponovnog uvođenja totalitarizama, bit će različite i polemične. Jedino što već sada sa sigurnošću možemo reći jest da Unija neće dobiti veliki uteg, ma kako da je slabašno naše gospodarstvo, niti osobiti propeler, ma kako se mi poželjeli nametnuti kao važni čimbenik, regionalni vođa. Teško da bismo to ikada i mogli biti, obzirom da je broj stanovnika Hrvatske svega 0,87% Unijinih. Kako je naš BDP samo 0.34% BDP-a EU, nećemo nikoga ni osobito obogatiti.

Uniji će se tako 1. srpnja dogoditi nešto važno, ali ne i povijesno. Pokazat će se kako europski projekt širenja mira, ali i prosperiteta i dalje teče, kako se europski narodi i dalje ujedinjavaju zbog nekih zajedničkih interesa, kako povijesni projekt ima vitalnost unatoč krizi. Unija će u svoj sastav uključiti novu južnu zemlju, koja će povećati broj država EU koje ne nalaze izlaz iz gospodarske krize. Britanski novinar Tim Judah smatra kako će, obzirom na propalo slovensko gospodarstvo, na Balkanu sada nastati novo grupiranje sjevernobalkanskih država, Zagreba i Ljubljane.

tportal

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari