Pratite nas

Naši u svijetu

Komentar: U sukobu u Ukrajini treba dati šansu diplomaciji

Objavljeno

na

Ukrajinske jedinice uspjele su polučiti vojne uspjehe protiv separatista na istoku Ukrajine. Ali čitav sukob se ne može riješiti silom, smatra u svom komentaru Ingo Mannteufel.

Ukrajinski vojniciDok je svjetska javnost bila zaokupljena nogometnim prvenstvom i eskalacijom na Bliskom istoku, posljednjih dana su se intenzivirali vojni sukobi u područjima na istoku Ukrajine koja su osvojili separatisti. Pritom se upotrebljava sve teže oružje, obaraju se zrakoplovi, a broj žrtava raste. I rat informacijama bilježi nove vrhunce, prije svega retorika političara iz pozadine postaje sve oštrija kao kad na primjer jedan ruski zastupnik traži ciljane vojne napade protiv Ukrajine.

Vojno se i stanje na terenu nešto promijenilo. Snage ukrajinske vlade trenutno vode inicijativu i vrše pritisak na separatističke borce. Od kako su se na brzinu povukli iz simbolički važnih gradova Slovjanska i Kramatorska, sada svoje snage koncentriraju u svoje osnovno područje između gradova Donjecka, Luganska i dijela granice Ukrajine i Rusije. Ovi vojni uspjesi i povratak nadzora nad pojedinim gradovima stvaraju dojam kako je strategija ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka bila ispravna kad se od početka srpnja odlučio na rješenje izvojevano silom.

Moguća vojna pobjeda?

Ipak, politika koja se zasniva samo na sili je rizičan potez vlade u Kijevu jer prijeti krvavi partizanski rat. Ulične borbe u velegradovima poput Donjecka ili Luganska bi dovele do zastrašujućih razaranja i golemog broja žrtava osobito među civilnim stanovništvom.

Povrh toga, time se neće povećati niti povjerenje stanovnika istoka Ukrajine u državnu vlast Kijeva. A u Kremlju i Moskvi bi takva eskalacija nasilja mogla biti povod da ipak pošalju ruske jedinice u istok Ukrajine. Utoliko je golemo pitanje, može li se sukob u Donjecku i Lugansku završiti vojnom pobjedom.

Šansa za posrednike

Zato je dobra i ispravna odluka opet započeti pregovore između predstavnika Ukrajine, Rusije i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju i ispitati mogućnost za prekid neprijateljstava i diplomatsko rješenje. Time se jedva može izbjeći i uključivanje predstavnika separatista u pregovore – isprva putem videokonferencije, kasnije i u neposrednim kontaktima, ali to je i vrlo problematična stavka.

Jer u osnovi, ti pobunjenici bi takvim razgovorima bili uzdignuti na razinu koju nisu zaslužili. Naime, oni nemaju nikakav mandat da zastupaju interese stanovnika u područjima koja su okupirali.

Ingo Mannteufel Autor komentara Ingo Mannteufel

Pregovori u toj kontaktnoj skupini ne smiju dovesti niti do toga da se primirjem postigne praktično odcjepljenje područja Donbasa od Kijeva. Cilj tih razgovora može biti samo da se separatiste potakne na predaju kako bi se spriječilo daljnje prolijevanje krvi.

To i same pregovore stavlja na tešku kušnju, ali zbog tog problema potpuno odustati od svakih pregovora sa separatistima i spas tražiti samo u vojnoj sili bi, zbog zastrašujuće alternative, bio težak slučaj nehaja. A bilo bi i više nego tvrdoglavo vjerovati kako u ovom složenom problemu ima nekakvog jednostavnog rješenja u kojem sve strane ne moraju pristati na neke kompromise.

DW.DE

facebook komentari

Događaji

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – povezivanje škola u Vukovaru, Širokom Brijegu i Chicagu

Objavljeno

na

Objavio

U subotu, 18. studenog 2017., u organizaciji Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održana je videokonferencija u okviru pilot projekta Korijeni kojim se ostvarila suradnja osnovnih škola Dragutin Tadijanović iz Vukovara, Prve osnovne škole Široki Brijeg i Hrvatske škole Kardinal Stepinac Chicago pri župi Sv. Jeronima u Chicagu te Hrvatske škole pri Hrvatskom kulturnom centru Chicago.

Tijekom videokonferencije djeca iz Chicaga su pokazala što znaju o domovini i otpjevala pjesmu Bože čuvaj Hrvatsku, maleni Vukovarci održali su zanimljivo predavanje. Svojim vršnjacima pričali su o Gradu heroju, o mjestu kojem se svatko od nas nakloni i zahvali na žrtvi. Iz Širokog Brijega naglasili su da je najvažnije zajedništvo našeg naroda, ma gdje bili, jer nas veže jedna ljubav prema istoj domovini Hrvatskoj.

Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, tom je prigodom poručio kako je projekt Korijeni usmjeren na izgradnju i jačanje zajedništva hrvatskog naroda, svijesti da smo jedan – nedjeljiv narod ma gdje živjeli te je prvenstveno usmjeren na djecu i mlade koji su budućnost Hrvatske „ Draga djeco iz Vukovara, Širokog Brijega i Chicaga stvorite nova prijateljstva utemeljena na činjenici da ste Hrvati, da dijelite jedan jezik jednu povijest, jednu kulturu i jednu budućnost. A svaki vaš uspjeh je hrvatski uspjeh, dogodio se on u Vukovaru, u Chicagu ili u Širokom Brijegu.

Svi ga zajedno iščekujemo i svi ćemo ga zajedno slaviti, a Vaša hrvatska država se s Vama i danas već ponosi“.

Cilj projekta Korijeni, između ostalog je, međusobno upoznavanje i zbližavanje djece iz Republike Hrvatske, BiH i iseljeništva u osnovnoškolskoj dobi, radi jačanja svijesti o nedjeljivosti hrvatskog naroda i poticanja njegovog zajedništva, ali i  svladavanja komunikacijskih barijera između Hrvata u Republike Hrvatske i izvan nje, poglavito među najmlađim generacijama.

facebook komentari

Nastavi čitati

Kultura

Ovdje je na zrnu Očenaša zakucalo srce Domovine…

Objavljeno

na

Objavio

Misli jedne mlade djevojke iz hrvatske dijaspore

 
Danas, kao i svake godine 18.11. prisjećamo se žrtve grada Vukovara. Svi mi  danas se sjetimo izraziti naše suosjećanje s patnjom onih koji tu bol nose i svaki drugi dan u godini i to već 26 godina.
 
No na današnji dan svi dišemo istim ponosom i domoljubljem. Svi zajedno osjećamo bol i tugu zbog naših dragih poginulih branitelja, ubijenih i progonjenih stanovnika Vukovara, kćeri i sinova, majki i očeva, baka i djedova, braće i sestara…
 
Srca nam se stežu pri govorima Siniše Glavaševića i svi se sjećamo tog strašnog zločina koji je počinjen nad hrvatskim narodom. Danas se sjećamo. A sutra? Doći će sutrašnji dan i opet će se zaborav koji nam se nameće ušuljati u svakodnevnicu. Pravda i istina opet će čekati godinu dana da je se prisjetimo. Pravit ćemo se da se ništa nije dogodilo.
 
Ne postoje naši dragi i hrabri branitelji, ne postoje žrtve, ne postoje nepronađena zaklana tijela!
 
Dogodio se samo papir i sporazum. A dogodile su se i kuće i slobode i radna mjesta onih koji su za te zločine trebali odgovarati.
 
Zaborav na Vukovar  zaborav je identiteta,  povijesti, branitelja i njihovih obitelji. Vrijeme je da svi uništeni i oskvrnjeni Domovinskim ratom dožive pravdu i utjehu prije nego im nada umine.
 Mi danas nismo svjesni koliko smo sretni što imamo svoju Domovinu. Što možemo slobodno i bez straha reći da smo Hrvati i da volimo naše i poštujemo tuđe.
 Neka današnji dan ostavi malo gorčine i težine da nas podsjeti i da nas bude dovoljno sram što tako bahato životarimo.
 
 Pitamo se ima li smisla, ima li nade.
 
 Ja znam da većina nas koji smo sudjelovali na susretu hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru može posvjedočiti da ima smisla! Sve što su ljudi prošli i proživjeli u tom gradu i naši hrabri branitelji. Ima smisla! Jer mi smo ta Hrvatska za koju su se oni borili, za koju su dali život.
 
Kaže se: naša osveta bit će osmjeh naše djece.
 
Prisjetimo se sada te strašne godine 1991… Sjetimo se kolone stanovnika koji su tako hrabro ostali do kraja u svom gradu. Sjetimo se njihovih suza, njihove patnje i boli.
 
I sada se sjetimo mladeži koja je 30. travnja 2017 sa memorijalnog groblja pješačila u koloni do dvorca Eltz gdje se održalo euharistijsko misno slavlje. To je bila kolona nasmijane, vesele mladeži puna nade i vjere. Cijelim se putem pjevalo, molilo i slavilo Krista! Bio je to susret sa živim Isusom, tajnom Njegove ljubavi i žrtve za nas. Ta mladež je nada Hrvatske koju su sanjali svi koji su iz ljubavi prema domovini žrtvovali svoje živote, da bi mi danas mogli uživati u slobodi.
 
Nama je jasno, da nismo bili u običnom gradu nego u gradu žrtve, u gradu heroja! I zato budimo i mi turbo vod i gradimo tu našu voljenu domovinu.
 
Volimo tu našu grudu! Kopati ćemo po njoj, hraniti se njome i blagoslivljati ju!
 
Krist je naša nada i mi smo vjera živa! Isuse povedi me svojim putem, vrati me mojem domu. Za Hrvatskom mi srce žudi. Evo me Gospodine, mene pošalji.
 
Zapamtite Vukovar! Danas, sutra, zauvijek.
 
 
Magdalena Ivošević
studentica
Frankfurt am Main, 18.11.2017.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari