Connect with us

Komentira Boris Traljić

Komentira Boris Traljić: Gospodo (drugovi?) iz MOSTa – DOSTA!

Objavljeno

-

Tomislava Karamarko i Zorana Milanović su, doista, nakon izbora u toliko predizborno spominjanoj mišjoj rupi.

[ad id=”93788″]

[SVEČANO] Gospodo iz MOSTa, cijenjene kolege iz budućeg saziva Hrvatskog sabora,

[NORMALNI TON] čestitam vam na osvojenih devetnaest mandata, na toj respektabilnoj podršci koju ste dobili od naših, [PAUZA] hrvatskih birača. To je činjenica koju nitko ne negira, niti ne umanjuje… štoviše, još jedanput – [SVEČANO] iskrene čestitke!

[OZBILJNO, AUTORITATIVNO] Ali, [DUŽA PAUZA] vi svojih devetnaest mandata niste dobili od naših, hrvatskih birača da biste postavljali premijera, niste ih dobili da biste kadrovirali ministre, niste ih dobili da biste, dozvolite mi, ucjenama nametali svoje gospodarske programe, svoju ideju reforme lokalne uprave i samouprave, dinamiku izvršavanja i slične zahtjeve koje slušamo u vašim izjavama medijima.

[OZBILJNO, AUTORITATIVNO, MALO GLASNIJE] Ne, gospodo iz MOSTa. Nakon takvih vaših izjava dužan sam vas kolegijalno prizemljiti. Jasna mi je vaša euforija, ali ipak se radi o [NAGLASITI] SAMO devetnaest mandata, a u Hrvatskom saboru, podsjetit ću vas, sjedi sto pedeset i jedan zastupnik. Sto pedeset i jedan. Zato vam moram jasno reći… s iznenađujućom, respektabilnom podrškom hrvatskih birača ste došli u poziciju da vas primimo na sastanak, da vam predstavimo naš program, dinamiku realizacije, kadrovske ideje. Došli ste u poziciju da razgovaramo o vašoj eventualnoj participaciji u izvršnoj vlasti. I to je sve.

Ne možemo, zbog najvećeg broja hrvatskih birača koji su nam dali podršku, pristati na ništa više. A nakon toga sastanka očekujemo konkretan dogovor i vašu čvrstu podršku novoj vladi, jer to danas treba Hrvatskoj, [ODLUČNO] sposobna, odlučna i stabilna vlada!

Zato, gospodo iz MOSTa – [LAGAN, ALI ENERGIČAN UDARAC OTVORENIM DLANOM O PULT, GLASNIJE] DOSTA!

[OZBILJNO, AUTORITATIVNO NORMALNIM TONOM] Kampanja je gotova, idemo surađivati za dobrobit domovine!


Ovako je, otprilike, trebalo izgledati sinoćnje obraćanje javnosti Tomislava Karamarka ili Zorana Milanovića povodom sveopće medijske euforije nakon izbornog uspjeha MOSTa nezavisnih lista, odnosno osvajanja devetnaest mandata (12,58%) u budućem sazivu Hrvatskog sabora. Ono se kao što znate, nažalost, nije dogodilo što daje određeni legitimitet ucjenjivačkoj politici liderâ MOSTa i nastavku medijski podržanih iracionalnih zahtjeva. Nadalje, izostanak ovakvog obraćanja javnosti, opet jedan veliki nažalost, pokazuje nedostatak odlučnosti liderâ najjačih hrvatskih stranaka za vođenje države. Jer, dozvolite, ako nemaš političku snagu staviti na mjesto “stranku”, odnosno točno je reći izrazito heterogenu skupinu (pre)ambicioznih političara, koja je došla u poziciju za ucjenjivanje “glasom protiv“, onda je upitno imaš li kredibilitet za vođenje države.

Ovakvo obraćanje javnosti bi pokazalo da lider ima snažan utjecaj poglavito na članove svoje stranke, da su oni spremni zatomiti vlastite ambicije nakon vrlo dobrog (odličnog?) izbornog rezultata kako bi pratili njegovo vodstvo i u oporbu ako treba. Takav dojam, koji bi se prelio na hrvatsko biračko tijelo, se ne može postići ni s milijun reklamnih spotova ili predizbornih obećanja. Taj lider bi se zapečatio kao hrvatski premijer, ako ne u ovom mandatu onda sigurno u brojnim mandatima kasnije. A sigurno bi pomeo političke oponente u slučaju ponavljanja izbora.

Hajdemo se prvo složiti da najveći broj (skoro svi?) glasača MOSTa ne zna nabrojati više od tri člana stranke. “Uostalom, nas 19 zastupnika iz Mosta još se i ne poznajemo, još nismo sjeli zajedno i jedni drugima se predstavili, razmijenili mišljenja, razgovarali…izjavio je njihov budući saborski zastupnik Stipe Petrina. Treba li što dodati?

Dakle, ako se oko toga slažemo onda je jasno da je glas za MOST, glas protiv HDZ-a, odnosno SDP-a. I to je sasvim legitimno, iskoristili su priliku koja se nudi, karte su se dobro posložile… Ali tim više su pretjerani i preambiciozni zahtjevi koji graniče sa zdravim razumom, a zadnja dva dana ih slušamo od liderâ MOSTa:
O novom mandataru će odlučiti Most. Mi ćemo predložiti svog mandatara, to neće biti ni Milanović, ni Karamarko“, Drago Prgomet
Ako oni misle da se reforme koje mi želimo mogu raditi s njihovim ljudima, onda se varaju“, Ivan Lovrinović
Reforme bi mogla provesti vlada u kojoj bi bili HDZ, SDP i Most“, Robert Podolnjak

Nemoguće je ne primijetiti bahatost, ucjenu te, što je najvažnije, moralnu i političku nekorektnost, nepravičnost ako hoćete, navedenih zahtjeva. I to od ljudi koji još ne znaju kako oslovljavati kojeg stranačkog kolegu, s gospodine ili druže.

Ne smiju se ovi zahtjevi pravdati hvatanjem pozicija za “političku trgovinu“. Sve i da to jesu, mediji bi trebali održavati razinu hrvatske političke higijene i reći DOSTA! Kad to već nisu rekli (danas je kasno jer započinju pregovori) lideri najjačih hrvatskih političkih opcija. Oni su, doista, nakon izbora u toliko predizborno spominjanoj mišjoj rupi.

Piše: Boris Traljića za Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari