Pratite nas

Komentira Boris Traljić

Komentira Boris Traljić: Izbori u SDPu – Milanović pobijedio, Hrvatska izgubila

Objavljeno

na

 

Dogodio nam se Zoran Milanović. Za vjernike je on doista vrag, ili zlo riječima našeg kardinala, ili, hajde da ne diskriminiramo jednog ministra u Vladi RH, šejtan.

[ad id=”93788″]

Upravo završeni izbori za predsjednika najjače hrvatske oporbene partije, SDPa, bili su daleko značajniji za Hrvatsku nego što bi se po medijskom pokrivanju tog događaja moglo zaključiti. Zanimljiva je činjenica, doista, da se nijedan od naših značajnih i nadasve “neovisnih” medija nije pretrgao pišući o ovoj temi. Zanimljiva činjenica, ali i poprilično jasna… dijelom je tomu tako zbog trenutne zaokupljenosti medija sa, za njih puno važnijim, traženjem suživota s novom vladajućom “suradnjom” (čitaj: traženjem izvora što bližih čelnicima vladajuće “suradnje”), a dijelom zbog navodne nezainteresiranosti javnosti za događaje u SDPu.

Piše Boris Traljić za Kamenjar.com

Kako je svakome dovoljno sposobnom za samostalno memoriranje telefonskog broja na pametnom telefonu jasno da je zainteresiranost javnosti produkt medijske pokrivenosti, a ne obratno, tako je razvidno da nam još jednom iz medija poručuju da smo glupe ovce i da se od nas, široke javnosti, očekuje samo usplahireno kimanje glavom njihovom “neovisnom” autoritetu. Bože mi prosti, kao da smo mi, široka javnost, članovi nekakve njihove medijske partije, a znamo svi kakav je modus vivendi vjernog člana prosječne hrvatske političke stranke, člana koji očekuje nekakve “mala mi je uprav svršila trigodine ekonomije, tribalo bi je digod uvalit” beneficije pa je onda jasno, čak i donekle opravdano, njegovo nekritičko podržavanje medijskih i inih nebuloza stranačkog vodstva. S druge strane mi, široka javnost, neutjecajna većina, ili građani vulgaris ako hoćete, mi dakle, kad i ako popušimo ova “neovisna” medijska ispiranja mozga, doista jesmo samo glupe ovce. Ovce, naravno, vulgaris.

Potakne ovakav medijski mozgoispirački presing čak i polupismeno čeljade (članak koji upravo čitate vam je svjedok) da napiše nešto, pa makar to bio nekakav trollerski face-komentar pod nickom Desanka Šakić ili sličnim nekim, tek toliko da bismo pokazali moćnim i ljigavim mozgoperima, a u stvari najviše sebi samima, kako nismo glupe ovce, vulgaris naravno, i kako ima u ovoj državi još slobodnomislećih građana, istinabog građana s ne baš previše spomena vrijednih temeljnih ljudskih osobina ili, hajde recimo to korektno, nedovoljno hrabrih za provirivanje iza Desanke Šakić, ali ipak građana koji će “il reć il puknit”. A i takvih, ma kakve kukavice i moralni isprdci bili, je premalo u ovoj našoj lijepoj domovini.

Pitanje svih pitanja je: “Zašto su Hrvatskoj bitni izbori za predsjednika SDPa?” Prije odgovora potrebno je pokušati objektivno sagledati hrvatsku društveno-političku realnost.

Živimo u zemlji politički i svjetonazorski polariziranih građana. Drugi veliki rat nas je toliko rascijepio da i danas, sedamdeset godina poslije, postoji između naših građana nepremostiv ponor.

Ove dvije rečenice vam izgledaju točno – bez velike priče iznesena kratka, jasna i objektivna analiza naše sadašnjosti, poprilično blaga, benigna i potpuno neutralna. Zar ne? E sad, pokušajte zamisliti kako biste reagirali na ove dvije rečenice da ste ih pročitali prije nekih šest-sedam-osam godina. Jeste li uspjeli? Ako smo živjeli istu povijest, a jesmo, lako ćemo se složiti kako bi ove dvije rečenice prije šest-sedam-osam godina doživjele masovnu osudu, doživjele bi takvu navalu kolektivne hrabrosti da bih ja-autor bio popljuvan, razapet bolje reći, od ljudi i to, pazi sad(!), s pravim, od roditelja dobivenim, imenom i prezimenom. Ili, hajde da ne diskriminiramo jednog potpredsjednika Hrvatskog sabora, s “na vrijeme” promijenjenim prezimenom. Koji nam se onda vrag dogodio?

Dogodio nam se Zoran Milanović. Za vjernike je on doista vrag, ili zlo riječima našeg kardinala, ili, hajde da ne diskriminiramo jednog ministra u Vladi RH, šejtan. Kako ovaj članak ne bi zalutao u egzorcističke vode, a i zbog čitatelja članka koji će, očekivano, biti ponajviše SDPovci, dakle vjerojatno ateisti ili agnostici, bježimo iz duhovnog u svjetovno pa naš vrag, zlo ili šejtan postaje sociopat. Ili bar posjeduje sva socipatska obilježja: agresiju, aroganciju, hladnoću, proračunatost, amoralnost, glumatanje, sklonost pretjeranom filozofiranju, lamentiranju, uživa slušati svoj glas, biti u centru pažnje, bez empatije je, bez osjećaja krivnje…

Zoran Milanović je samo igrom prilika, odnosno dobrom procjenom ondašnjih prilika, postao član Partije, a ne Zajednice. Nikakvih, ali baš nikakvih, problema on ne bi imao da “mora” danas braniti npr. ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. On je čovjek bez svjetonazora, ili čovjek svih svjetonazora – svejedno, i ima samo jednu, ali bolesnu ambiciju – vladati. Oko sebe je okupio slične suradnike, bez svjetonazora, spremne u svakom trenutku zabosti, ali i primiti, nož u leđa. Upravo je ta ekipa odgovorna za današnju istinitost onih prokletih rečenica. Kako su u tome uspjeli?

Ako se upitamo koja je najvažnija hrvatska politika, i kao takva zajednička svim hrvatskim vladajućim političarima do pojave Milanovića (& Co.), onda je samo jedan točan odgovor – pomirba Hrvata. Ne trebamo čak ni biti sposobni za samostalno memoriranje telefonskog broja na pametnom telefonu kako bismo izveli ispravan zaključak da su se Hrvati krvlju podijelili u Drugom velikom ratu. Bio je to, doslovno, bratoubilački rat. Štoviše, poslijeratnom jugoslavenskom režimu je odgovarala polariziranost prčevitih Hrvata, naroda sa stalnom, a tadašnjim vlastima neprihvatljivom, težnjom za neovisnošću i vlastitom državom. Zato je taj totalitarni režim radio sve kako bi dodatno produbio, a ne zaliječio, hrvatske ratne rane. Sve je to presjekao prvi hrvatski Predsjednik Franjo Tuđman uspješnom implementacijom politike pomirbe koju su nastavili Ivica Račan, Ivo Sanader i Jadranka Kosor. Rane Drugog rata su se činile povijesno daleko nakon dvadeset godina pomirbe ojačane značajnim svehrvatskim kohezijskim faktorom – Domovinskim ratom. Za uspjeh je Milanoviću, dakle, trebalo otvoriti stare rane, premostiti Domovinski rat, dezavuirati “Hristos se rodi”… nije to bio lak zadatak, ali…

Ali danas izgleda da je to bilo izuzetno lako, u stvari poražavajuće prelako. Domovinski rat je sjeban fakinski, jednim naoko beznačajnim administrativnim potezom – objavom Registra branitelja. Jasno, popraćenog prekomjernim medijskim granatiranjem, pardon interesom javnosti, da napokon skinemo s grbače jadnih radnica Kamenskog taj kvazidomoljubni dragovoljački i lažnoinvalidski nakot, tu bandu lažnih stotina tisuća branitelja koja je glavni generator hrvatskog duga, javnog i tajnog. I zakurac, oprosti ako možeš dragi čitatelju na ovom emotivnom trenutku kad iz mene progovara onaj dalmatinskozagorski troglodit, dakle zakurac nam cijeli trud, zakurac nam neisticanje heroja Domovinskog rata, zakurac nam nesnimanje filmova s ratnom tematikom, zakurac svi pokušaji smanjivanja razlika i jačanja pomirbe, zakurac i “Hristos se rodi”, zakurac i hrvatska kuna u Božićnoj pogači srpskog etnika, zakurac nam sve – kad jedna jedina administrativna odluka uvuče crv sumnje u ludi naš narod, sjebe dvadesetogodišnju pomirbu i eto nam, preko noći, opet ustaša i partizana.

Ali ne bi ovo Milanović (& Co.) uspio izvesti da nije imao jaku pomoć medija. A zašto su mu pomagali? Opet ćemo kratko u Jugoslaviju… jaka je bila Sila (Savez komunista) na jugoslavenskim fakultetima društvenih znanosti. Vrbovala je tamo izuzetno uspješno djevojke i mladiće, poglavito one iz ruralnih područja, jasno im je argumentirala kako je sve nacionalno loše, i zadrto, i skučeno i, Bože mi prosti, baš onako nekako glupo, otvorila im je Sila oči (ako ćemo po duši i bez namjere vrijeđanja – nije bilo preteško na takvu priču navući nekog iz, na primjer, Prološca) pa su brzo ti studenti shvatili koliko su u stvari prepametni i kako ih je samo nevoljna sudba stavila među ovaj zadrt, skučen i glup narod, i kako je njihovo poslanje ukazivati baš i samo na tu zadrtost, skučenost i glupost uz posebnu pozornost stalnom upozoravanju “pazi ustaša!”, odnosno utjecanja na savjest ovog našeg zadrtog, skučenog, glupog, ali i nadasve fašističkog (ili filofašističkog riječima velikog vođe) naroda. E to vam je ono zlo u medijima o kojem je govorio kardinal Josip Bozanić, ali i jedna sasvim druga tema…

Tomislava Karamarka kojeg možda očekujete u ovom članku kao nekakvu suprotnost, protutežu ili kontrast Milanoviću, kao takvog nećete dočekati. Jer on to doista i nije. Nije nikakav netolerantni desničar kakav je potreban Milanoviću i zato ga je on odlučio, uz pomoć “neovisnih” medija, takvim napraviti. Na ruku mu je išla Karamarkova zbunjenost, neelokventnost i teret, javnosti nesimpatičnog, špijunskog backgrounda. I nakon jednog najobičnijeg lapsusa u nabrajanju pet (tri?) reformi i jedne rubne izjave o relativnosti morala dobismo, tko zna kojim metodama, netolerantnog zadrtog desničara kojeg se boji pola Hrvatske! A govorimo o čovjeku koji kao prvi potpredsjednik Vlade ne uspijeva postaviti svoje ljude ni na ne baš ključna mjesta u sustavu i kojeg u ovom trenutku “gaze” i premijer Tihomir Orešković, i drugi potpredsjednik Božo Petrov, i… ma čemu uopće nabrajati, čak i ministar unutarnjih poslova, neki Vlaho Orepić, ili kako li se već zove.

Sve vam je ovo samo i isključivo Milanovićeva ostavština, i sjebavanje Domovinskog rata, i šator u Savskoj, i oživljavanje ustaša i partizana, i anacionalno ljevičarenje, i strašenje neofašizmom, i razbijene ćiriličnih ploča, i zlo u medijima, i kanta govana na Anti Tomiću, i MOST… U stvari bilo bi dobro da je ostavština. Ali nažalost nije, jer on je politički živ, jer on je pobijedio na SDPovim, medijima nedovoljno zanimljivim, izborima, jer on je danas nikad jači predsjednik Partije, pun snage i legitimiteta za nove pobjede u borbi protiv Hrvatske, onakve Hrvatske kakva je mogla i trebala biti…

Piše Boris Traljić za Kamenjar.com

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentira Boris Traljić

Katolička džamahirija – sintagma nastala pod utjecajem bunike

Objavljeno

na

Objavio

Velika Socijalistička Narodna Libijska Arapska Džamahirija. Tako je Muammar al-Gaddafi nedugo po uspjehu vlastite Zelene revolucije odlučio nazvati Libiju. Žvačući pritom, evo kao da ga sad vidim, sušeni mesnati list prvoklasnog halucinogenog sirtanskog kaktusa kojeg su specijalno za njega proizvodili rođaci u malom obiteljskom “Obrtu za proizvodnju začina – Muammar”. Tihom obrtu s prihodom kojeg se ne bi posramilo ni neko srednje veliko europsko trgovačko društvo, jer je libijski revolucionarni vođa trošio, ali baš trošio – često i obilato, tu pustinjsku gandžu. Prečesto. U stvari, po svemu sudeći, nije bez nje smislio nijednu, ali baš ni jednu jedinu od vlastitih neprebrojivih (neubrojivih?) intelektualnih vratolomija poput islamskog socijalizma, ili panarabizma, ili Federacije Arapskih Republika, ili Izratina – binacionalne države Židova i Palestinaca, ili džamahirije na kraju krajeva.

Neslužbeno, i cijelo svoje “remek djelo” – Zelenu knjigu – je napisao žvačući opojni list sirtanskog kaktusa. Da. Gotovo je sigurno. Bit će vam ovo jasno ako vas neopisiva dosada natjera da uzmete u ruke tu svesvjetsku mudrost nabijenu u šezdesetak prostim rečenicama ispisanih stranica. Odnosno, ako je uzmete u ruke pa još i pročitate. Bit će vam, također, jasno da ni Harvard ni Oxford (gdje se al-Gaddafi navodno školovao) nisu u šezdesetima bili imuni na trgovinu diplomama.

Kako je malo kome toliko dosadno u životu, evo nekoliko mudrosti iz Zelene knjige koja je bila ideološki okvir za Veliku Socijalističku Narodnu Libijsku Arapsku Džamahiriju:
• Stranka je suvremeni oblik diktature.
• Plebisciti su demokratska prijevara.
• Narodne konferencije su jedino sredstvo postizanja narodne demokracije.
• Prvo se ljudi podijele u Temeljne narodne konferencije. Svaka Temeljna narodna konferencija izabire svoje tajništvo. Tajništva svih Temeljnih narodnih konferencija zajedno sačinjavaju Narodne konferencije. Nakon toga mase iz Temeljnih narodnih konferencija izabiru administrativne Narodne odbore koji zamjenjuju vladinu administraciju. Sve javne institucije vode Narodni odbori koji odgovaraju Temeljnim narodnim konferencijama, a koje oblikuju politike i nadziru njihovu provedbu. Slijedom toga i administracija i njen nadzor postaju narodni, a zastarjela definicija demokracije – demokracija je nadzor vlasti od strane naroda – također postaje zastarjela. Zamijenit će ju prava definicija: demokracija je nadzor ljudi od strane ljudi.
• Oni koji zarađuju plaću su samo robovi svojim gospodarima koji ih unajmljuju.
• Nitko nema pravo posjedovati dodatnu kuću za svrhu iznajmljivanja jer je ta dodatna kuća, u stvari, potreba nekog drugog.

Dakle, džamahirija je, rezimirajmo, nekakvo socijalističko-komunističko društveno uređenje s naglaskom na direktnu vladavinu naroda (mâsa bi bio točniji izraz, u duhu sirtanskog kaktusa) putem Temeljnih narodnih konferencija i Narodnih odbora. Političke stranke su diktatorske, referendumi prijevara, svakom prema potrebama itd. Smrdi na socijalističku Jugoslaviju?

Smrdi definitivno. Bazdi. Ali nešto drugo je puno bitnije – džamahirija, ma kako većini nas zvučala džihadistički, nema nikakve veze s islamskim militantima. Istinabog, Muammar al-Gaddafi se naslonio na islam kao temeljno moralno polazište (A na što se u Libiji trebao nasloniti? Na kršćanstvo?), ali je smatrao kako ga je sa Zelenom knjigom unaprijedio. I da, džamahirija je svjetovna, sekularna.

E sada, u skladu s navedenim spoznajama članak Mladenke Šarić: “Hrvatska nije katolička džamahirija“, objavljen prošle godine na portalu autograf.hr je svakom prosječno obrazovanom Hrvatu zakrivio usne u cinični osmijeh:
Nadalje, problem je i kad se državni uredi blagoslivljaju, pri čemu se zaboravlja da Hrvatska nije katolička džamahirija nego sekularna država u kojoj žive pripadnici različitih vjera i nacija, i, naravno, ateisti. Problem je što se zaboravlja da Hrvatska pripada svim njezinim građanima.
Ček, ček! Znači džamahirija nije ono što džamahirija jest!? A džamahirija jest sekularna i pripada svim njenim građanima kao conditio sine qua non al-Gaddafijevog “remek djela”.

Nemoguće je po bilo kojoj osnovi povezati kršćanstvo (katoličanstvo) i džamahiriju, tako da je sintagma “katolička džamahirija” toliko glupa… eh, jednostavno, nije zaslužila niti osvrt sve dok Mladenku Šarić prije par dana nije citirao bez navoda (čitaj: plagirao) kolega joj komentator s istog portala, a usput i bivši predsjednik RH Ivo Josipović. Na Facebooku je objavio: “Hrvatska je sekularna država. Nije katolička džamahirija.

Jasno vam je da ovo sada ipak zaslužuje osvrt jer je gospodin Josipović bio sukreator hrvatske vanjske politike baš u periodu kad su Muammara al-Gaddafija javno sodomizirali, mučili i ubili (kakav je već običaj među civiliziranim plemenima i narodima koji u aktualnoj migrantskoj navali dolaze obogatiti europsku kulturu). Jasno vam je, također, da ovo sada zaslužuje i pokušaj odgovora na pitanje: Kako se ova idiotska sintagma zalijepila za Ivu Josipovića?

Sintagma je samo lakmus papir, samo pokazatelj ogromne krize hrvatske ljevice. Naravno, prije toga bismo se trebali složiti kako već godinu dana svjedočimo potpunoj izgubljenosti lijevog dijela hrvatskog političkog spektra. Političkoj dezorijentiranosti, točnije rečeno. Ne treba biti previše pametan za izvođenje zaključka kako je isključivi uzrok ovakvom stanju odlazak Zorana Milanovića iz politike nakon višegodišnjeg predsjedanja stožernom partijom hrvatske ljevice, SDPom. Predsjedanja? Točnije rečeno “sječe glava” koju je sustavno provodio u Partiji s ciljem stvaranja okruženja u kojem će biti intelektualno superioran nad “preživjelima”. “Pametno je giljotinirao!“, dobacit će netko. “Nije, istinabog, ni trebao puno glava sječi!“, dometnut će zajedljivo drugi. Vjerojatno su oba u pravu, ali i ako nisu ostaje činjenica da je s njegovim odlaskom ljevica, doslovno, dekapitirana.

Ne treba zato previše čuditi da je, vidi vraga, baš Milanović prvi spomenuo džamahiriju, nekoliko dana prije Mladenke Šarić očito samo trbuhozborkinje velikog vođe. Ali spomenuo je u kakvom-takvom logičnom kontekstu i bez onog idiotskog prefiksa “katolička”. Dakle, Ivo Josipović je danas samo plagijator blijede uvlakačke sjene Zorana Milanovića. Kao što je, uostalom, bio i tijekom najuspješnijeg dijela svoje političke karijere.

Međutim, politička ambicija ovog bivšeg Milanovićevog aparatčika je očito još uvijek živa. Vjerojatno je religioznom aktualnom predsjedniku Partije Davoru Bernardiću odlučio oteti ateistički dio lijevog glasačkog tijela napadom na Crkvu baš na blagdan Velike Gospe. Legitimno, ali što reći o intelektualnoj razini tog napada:
• Idiotskom sintagmom, oksimoronom “katolička džamahirija” može izazvati samo podsmijeh i sprdnju, reakciju, otprilike, poput ove koju upravo čitate, i potencijalno “ozbiljnu polemiku” s, lupam, Vice John Batarelom. Stara je to “ljubav”…
• Ironičnim komentarom: “Stigla svježa bunika?“, na riječi iz homilije Marina Barišića: “Od gospodarske krize opasnija je rastava braka.“, jer: “Dopustite da me kao intelektualca vrijeđa vrijeđanje inteligencije i buđenje niskih strasti s oltara.“, dovodi u pitanje definiciju pojma “intelektualac”. Naime, metaanalizom američkih studija o rastavi braka (izuzetno lako provjerljivo) dolazimo do podatka da prihodi rastavljenih padaju za 28% do 42%, dok pad državnih prihoda od par posto zovemo gospodarska kriza.

I to je to. Žalosna je mogućnost da Ivo Josipović postane perjanica… Molim? Na što nisam odgovorio? Na: Kako se ova idiotska sintagma zalijepila za Ivu Josipovića?

Dakle, njemu to sigurno nije idiotska sintagma, nego intelektualna vratolomija, jer je smislio čak i hashtag #nismokatolickadzamahirija. Ako pretpostavimo da Ivo Josipović nije idiot, trebali bi istraživački novinari zasukati rukave i pronaći “Obrt za proizvodnju začina – Ivo”. Ili sličan neki. Tihi obrt s prihodom kojeg se ne bi posramilo ni neko srednje veliko europsko trgovačko društvo. Jer netko, očito, žvače velike količine mesnatog lišća smrdljive bunike. I bazdi pod utjecajem.

Boris.Traljic&Kamenjar.com

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Kolumne

Hrvatska peta jezična kolona

Objavljeno

na

Objavio

Čudne su biljke ovi naši Jugoslaveni. Čudne baš. Čudne, ali ipak, treba priznati, ne može im se čovjek ne diviti. Jednostavno ne može. Jer gledajući tu upornost, gledajući koliko vremena i energije ti idealisti ulažu u, u… u to u što već ulažu “svatko prema mogućnostima” vlastitog skučenog intelekta, ne bi li nekako, u nekom obliku, obnovili nadnaravnu bratstvojedinsvenu zajednicu “naših naroda i narodnosti”… ma jednostavno, ne možeš im se ne diviti.

Hajde recite, ali onako iskreno iz duše, zar ne zaslužuje barem divljenje činjenica da ih ni najmanje, ali baš ono – nimalo – ne zabrinjava empirijski dokazana neodrživost njihovih ideja? I ne samo to… puno, puno veće divljenje izaziva spoznaja da ih nimalo ne brinu ni nebrojeni leševi prekriveni ruševinama te tvorevine na čijoj obnovi tako uporno i strastveno rade (a leševi su, povijest nas uči, najlošiji temelji). Ali tako je. Doista ih ne brinu…

Vi koji biste riječ divljenje zamijenili sa “zgražanje”, ili, nedajbože, “mržnja” – nemate pojma. U stvari ne možete shvatiti da postoje takvi idioti. Ne možete prihvatiti da su oni, u stvari, poput onog najglupljeg američkog redneck tinejdžera koji sanja postati quarterback iako ima “dvije lijeve”, ali ga to uopće ne zabrinjava jer je, ispranog mozga, uvjeren da “može postići sve što želi ako se dovoljno potrudi”. Tako mu ispiru… pardon tako mu stalno govore, a on se doista prokleto i previše trudi. Eto, ovi naši Jugoslaveni su upravo takvi, baš poput takvog-nekog (da stvar bude gora, sigurno) omraženog im mladog Amera, baš istih takvih širokih pogleda u vlastitoj skučenosti, pa lupaju uporno i strastveno glavom u zid, a i lupat će, vjerujte, sve dok nešto ne pukne. Ili glava ili zid.

Ljudi su to, drugovi, revolucionari i anarhisti od zanata… samo malo, kako ne bi bilo zabune, nisu oni “krvavi revolucionari” poput, šta-ti-ja-znam, Ante Jonića na primjer. Ili Rade Končara. Ne. Oni su finćukasti revolucionari, intelektualci i ideolozi edvardkardeljevskog ili mošepijadevskog tipa. Dakle, ljudi su to, drugovi, revolucionari i anarhisti od zanata strateški raspoređeni po zakutcima hrvatskog javnog sektora. Ljudi su to, drugovi, revolucionari i anarhisti od zanata čije sastanke mi plaćamo. Tjedne sastanke u nekoj prostoriji, u državnom vlasništvu naravno, zadimljenoj dimom finih cigareta sa stolom prekrivenim čačkalicama izbodenim kulenom i paškim sirom na jednokratnim aluminijskim platama i s vrhunskim buteljiranim plavcem u plastičnim čašama. Da, dragi moj čitatelju, mi masno plaćamo taj kulen, taj paški sir, vrhunski plavac, čačkalice, aluminijske plate, plastične čaše i to njihovo lupanje jugoslavenskim glavama po hrvatskim zidovima. I plaćat ćemo, sve dok nešto ne pukne.

Hajde sad recite, ali opet onako iskreno iz duše, zar takvo jahanje po svima nama, a s tako skučenim intelektom, ne zaslužuje barem divljenje? I doista, pametno čeljade može samo napraviti kokice, pratiti razvoj događaja i, naravno, navijati za zid. Sve dok, a dogodi se to s vremena na vrijeme, ne odluče izaći iz toplih zadimljenih prostorija, odnosno sve dok vlastite glave ne odluče zamijeniti nečim intelektualno nadmoćnijim. Mȁcama na primjer…

Najnovija njihova mȁca ima ime: Deklaracija o zajedničkom jeziku. Deklaracija koju je na mah potpisalo preko dvjesto intelektualaca iz “Regiona”, među kojima i hrvatske intelektualne veličine poput Drage Pilsela, Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića i Ante Tomića. Sve pršti od intelektualizma navedenih i sličnih ljudi, drugova, revolucionara i anarhista od zanata, čiji je potpis, istinabog, vrijedan… ali samo ako se nađe ispod jamstva za nečiji kredit. Jer financijski fudrani, shvatili ste, jesu – omogućila hrvatska država.

E sad… ti bezmudi intelektualci nisu imali ni toliko hrabrosti da imenuju taj “zajednički jezik”. Evo pada mi na pamet – jugoslavenski jezik. Ili da ga, barem, nazovu “istim jezikom”. Ali ima, osim malih skrotuma, jačih razloga za to…

Kad bi ga nazvali “istim jezikom” suprotstavili bi se životnim djelima dvojice istinskih intelektualaca i, vjerojatno, najvećih svjetskih autoriteta na području slavenskog jezikoslovlja, akademika Dalibora Brozovića i Radoslava Katičića. Dvojca koji je prije točno pedeset godina (koincidencija?) aktivno sudjelovao u donošenju Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Ako mi dozvolite, pokušat ću sažeti dio njihovog znanstvenog rada koji se odnosi na temu članka:
• Temeljna značajka hrvatske jezične situacije jest mnogodijalekatnost i tronarječnost (štokavska, kajkavska i čakavska).
• Ta dijalekatska interakcija, to sučeljavanje i priljubljivanje, upravo to je hrvatski jezik. To mu određuje cjelinu. Baš po tome on i jest različit od svakoga drugog jezika. Ni u kojem drugom nema interakcije toga trojega: čakavskoga, kajkavskoga i štokavskoga.
• Izbor novoštokavske dijalekatske osnovice za standardni jezik (koji su izbor Hrvati izvršili prije nego itko drugi) uvjetovan je velikom vrijednosti i važnošću hrvatske štokavske književnosti.
• Vladanje standardnim jezikom nije stvar govornikova dijalekta, nego školovanja i naobrazbe, što, dakako, ne znači da to školovanje i ta naobrazba ne protječe i spontano, životom i odrastanjem u jezičnoj zajednici.
• Upitamo li se za srednjojužnoslavenske jezike: “Je li isti taj, a ne drugi?”, odgovor će biti potvrdan, jer je standardnom jeziku u svih ovdje navedenih naroda (Hrvata, Srba, Crnogoraca i muslimana Bošnjaka) osnovica praktički ista (uz brojne ograde), a ne neka druga. Upitamo li se pak: “Je li isti takav, a ne drugačiji?”, odgovor će biti niječan, jer se npr. Hrvati i Srbi ne služe standardnim jezikom koji je u obojih “isti takav, a ne drugačiji”.

Je li vam sad jasnije zašto ljudi, drugovi, revolucionari i anarhisti od zanata spominju zajednički, a ne isti jezik? Ili je ovo bilo preznanstveno? Ne bojte se… ne trebate za razmatranje koje vas očekuje u nastavku članka biti jezikoslovac. Ne. Dovoljno je imati malo volje i prosječno osjetljivo uho. Hajdemo, zato, napraviti odmak od ovih akademskih spoznaja.

Eh da… da biste napravili taj odmak morate imati malo avanturističkog duha, odnosno spremnosti da navučete udobnu odjeću i obuću, natrpate u naprtnjaču dosta vode, nešto hrane i energetskih pločica, pa krenete sa zapadnog dijela našeg najljepšeg otoka – Hvara naravno – prema istoku. Osim neopisivo lijepog krajolika, iznenadit će vas i bogata raznolikost lokalnog govora, raznolikost ionako specifične forske čakavštine. Žitelji gotovo svakog mjestašca s kojima popričate na tom šezdesetak kilometara dugom putu govore nekakvom vlastitom varijantom dijalekta kojeg većim dijelom čak ni kopneni čakavci ne razumiju. A onda vas, iscrpljene, na kraju puta, na krajnjem istoku otoka, dočeka skoro pa standardni hrvatski jezik, odnosno hrvatska standardna štokavština. Ni ime otoka, shvatit ćete to putem, Forani ne izgovaraju na isti način – od, najčešćeg, For preko Hvor do, hrvatski standardnog, Hvar.

E sad… ako ste kontinentalac, onda imate priliku čuti i nerazumjeti kako se mještani (“čudaci” koji otočko mjestašce Grablje nazivaju Groblje, a groblje – kopošont) međusobno sporazumijevaju na varijacijama vlastitog specifičnog čakavskog dijalekta. I čuditi se s kojom brzinom se u razgovoru s vama prebace hrvatski standardni jezik, čim shvate da ste furešt. Odnosno, s kojom brzinom kopošont opet postaje groblje, a Groblje Grablje.

Dakle, nepostojanje hrvatskog standardnog jezika i, nadređenog mu, hrvatskog književnog jezika – dinamičnog, stilski slobodnog sa svim bogatstvom narječja (onako kako i sâm pišem, često uz kritike jezičnih čistunaca kojima bih preporučio guglanje dijakronije i sinkronije u jezikoslovlju) bi stvorilo komunikacijski nered.

A baš tome teži Deklaracija o zajedničkom jeziku – komunikacijskom neredu, poglavito u dvije najagresivnije točke:
• Ukidanje svih oblika jezične segregacije i jezične diskriminacije u obrazovnim i javnim ustanovama.
• Prestanak rigidnog definiranja standardnih varijanti.

Zanemarite riječi “segregacija”, “diskriminacija” i “rigidno”. One su tu samo zbog stvaranja kognitivne disonance, odnosno ispiranja mozga. Tu su samo zato da bismo se usprotivili tim groznim pojmovima, ergo da bismo prihvatili ove agresivne točke kao manje zlo od tih groznih riječi: “segregacija”, “diskriminacija” i “rigidno”.

A što bi za Hrvatsku značilo provođenje tih točaka u praksi?

Značilo bi da naši Forani, kad vide nas furešte, krenu govoriti: parče, buđav, kaluđer, odžačar, šargarepa, kačamak, moreuz, obdanište, merdevine, taraba, živina, ker… i ostale, čak i nama starijima, nepoznate riječi iz srpskog standardnog jezika. “Aj porvjoj po forski, jer te ja kur*a sad ne kapin!”, sigurno bi glasio naš “kontinentalni odgovor”.

Značilo bi da naši školarci po školama slušaju: lastiš, klozet, sunđer, otadžbina, mastilo, fioka, pantljičara, tiganj, vajar, trotinet, saksija, hartija… jebote, samo ne hartija… vazduh, azot, hlor, jedinjenje, učestanost, sveska, lenjir, odeljenje… Za “belo mleko” ne bi dobivali asa iz gramatike (sic!) kao što ga, na primjer, danas dobivaju za “bilo mliko”, jer jebeš rigidnu standardizaciju. Ni za “uradiću” i “kupiću”. E to je, čitatelju, dio tog “zajedničkog jezika” kojega ne treba segregirati i diskriminirati u obrazovnim i javnim ustanovama.

Dovoljno je. I previše. Dakle, uz kulen, paški sir i vrhunski plavac, preko dvjesto regionalnih idiota, među kojima je nažalost i hrvatska peta jezična kolona, motivirani nekakvom neojugoslavenskom ideologijom ili čistim oportunizmom (čitaj: širenjem tržišta za vlastite polupismene uratke), odlučiše graditi kulu babilonsku i na uređenom hrvatskom jeziku. Božju reakciju znamo, i zato je na svima nama da srušimo tu kulu. Kao i, vrijeme je, neojugoslavensku ideologiju. U temelju.

Boris.Traljic/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari