Connect with us

Komentira Boris Traljić

Komentira Boris Traljić: (Kratka) priča o rušenju neizgrađenog MOSTa

Objavljeno

-

Naivnost, bahatost ili obmana javnosti Bože Petrova?

[ad id=”93788″]

Nismo mi Hrvati baš neki neimari. Poglavito kad je u pitanju mostogradnja. Valjda smo predugo bili u ratu s majstorima tog zanata Turcima i Mlečićima pa ih usput toliko zamrzili da nismo od njih htjeli čak ni dobre stvari naučiti. Predugo je “mirovala” hrvatska mostogradnja, sve do građevinskih velikana dvadesetog stoljeća Milivoja Frkovića, Kruna Tonkovića te mlađeg Zlatka Šavora, koji su uspjeli realizirati veličanstvene mostove. Nakon toga mostovi nam opet ostaju neizgrađeni, samo projekti na papiru, bilo da je riječ o pravom, pelješkom ili virtualnom, MOSTu nezavisnih lista.

Piše Boris Traljić za Kamenjar.com

Bez političke volje nema ni mostova, pa na isti način kao što je Ivo Sanader više puta pokušao, a nije uspio izgraditi pelješki, ni Božo Petrov nikako ne uspijeva izgraditi MOST nezavisnih lista. I jedna i druga ćuprija su samo predizborna prodaja magle u cilju ostvarivanja što boljeg izbornog rezultata. Da, prodaja magle, koja kod nas izuzetno dobro funkcionira pa je pravo pitanje kako bi prošao Tomislav Karamarko na proteklim izborima da je kojim slučajem, očito klaustrofobičnom hrvatskom biračkom tijelu, predlagao spajanje otoka s mostovima, umjesto s mračnim i vlažnim, Hrvatima izgleda i zastrašujućim tunelima. Hajdemo sada malo argumentirati…

Jučer u 16:45 na RTL Vijestima je uživo prenošeno obraćanje javnosti lidera MOSTa Bože Petrova nakon takozvane prve faze pregovora s HDZom i SDPom. Umjesto očekivanog političkog “izjavi nešto, a ne reci ništa” dočekao nas je kao grom iz vedra neba prijedlog “da se u Hrvatskoj pokuša napraviti jedinstvena vlada, i Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste i MOSTa s treće strane. To je jedini uvjet…to je naš stav i od toga nećemo odustati…“.

Ma koliko se napinjali u nastaloj kakofoniji novinarskih pitanja nakon izjave raspoznati ono najlogičnije, “A što ćete im onda vi u toj velikoj koaliciji gospodine Petrov?“, niste ga mogli čuti. “Gospodine Petrov hoćete li vi biti novi mandatar vlade?“, dovikivali su se tanašnim opčinjenim glasićima novinarke i novinari pokušavajući saznati njima najvažniju stvar, i to nakon izjave koja će sigurno ući u antologiju hrvatske političke gluposti, čak do mjere onog američkog popkulturnog stila pitanja “Sjećate li se gdje ste bili kad je Božo Petrov izjavio…” Treba napomenuti, u cilju slikovitog informiranja onih koji nisu gledali emisiju, kako je odnos medija prema lideru MOSTa na konferenciji bio poput odnosa fanova prema nekoj rock-zvijezdi, pa nije bilo nerealno očekivati da neki ređipet, tange ili možda čak crvene bokserice od “kolege” novinara dolete gospodinu Petrovu na glavu.

E sad ono najteže… treba nakon ovoga u cilju objektivne analize izbaciti iz sebe sve negativne osjećaje prema hrvatskoj politici i političarima, što je objektivno vrlo teško u ovakvim slučajevima kad je u pitanju atak na zdrav razum, pa pokušati racionalno analizirati što se krije iza ove izjave, do koje, da je sreće, nikad nije trebalo ni doći. Bar ne od osobe koja se mesijanski odnosi prema javnosti, a onda je ovako grubo gurne u moralni i intelektualni provincijalizam.

 1. Naivnost, bahatost ili obmana javnosti Bože Petrova?
  Postoji vrlo mala mogućnost, ali moramo je uzeti u razmatranje, da je Božo Petrov pomislio da je doista potreban za sastavljanje velike koalicije kao “moderator” kako je sam izjavio. Ako je tomu tako radi se izuzetno velikoj naivnosti ili bahatosti, odnosno neshvaćanju da bi HDZ i SDP koalirali bez problema i bez njega kao moderatora kad se ne bi bojali dugoročnog utjecaja na biračko tijelo (jer za najviše četiri godine su novi izbori, pa za osam, šesnaest…), poglavito nakon protekle polarizirajuće prljave kampanje. Ostaje još samo jedna mogućnost, a to je da Božo Petrov namjerno obmanjuje javnost “zalaganjem” za nemoguću koaliciju HDZ-SDP-MOST. U slučaju da ga ipak smatrate naivnim ili bahatim, za vas je ova analiza završila. 
 1. Božo Petrov obmanjuje javnost zbog nestabilnosti MOSTa
  Jedini razlog zašto bi, u ovakvom postizbornom razvoju snaga, Božo Petrov obmanjivao javnost jest kupovanje vremena zbog unutarnje nestabilnosti MOSTa. Ne iznenađuje ta mogućnost, projekt je to koji počiva na heterogenoj skupini političara, izuzetno različitog svjetonazora, političkih preferencija, viđenja i načina rješavanja gospodarskih problema, fiskalne i monetarne politike, regionalne politike… Te političare spaja jedino ambicija participacije u zakonodavnoj i/ili izvršnoj vlasti, a to je slab vezivni cement za gradnju MOSTa. Sjetite se samo da su u projektu trebali sudjelovati i Živi Zid, ORaH, Pametno… što se nije dogodilo samo zbog nemogućnosti postizanja dogovora oko pozicija na izbornim listama. MOST, dakle, još uopće nije izgrađen. Postoji tu različit materijal: kamen, cigla, blato, željezo, drvo… i vrlo slabo vezivo, tako da je teško povjerovati kako uopće postoji vješt neimar koji bi od svega toga sagradio makar kakvu ruševnu ćupriju. Zato su pomalo smiješne medijske špekulacije o pokušaju rušenja neizgrađenog MOSTa. Ako se ne slažete kako nas zbog nestabilnosti vlastite stranke gospodin Petrov obmanjuje, i za vas je ova analiza završila.
 1. Kakav nas razvoj političke situacije očekuje
  Velika koalicija je, kako smo već ustvrdili, nemoguća. MOST s druge strane, očito nije homogen u davanju podrške niti Domoljubnoj koaliciji niti koaliciji Hrvatska raste, posljedica čega je navedena izjava – udar Bože Petrova na zdrav razum. Evo i zašto se na nju odlučio:
  • Najprije zbog kupovanja vremena za posljednji pokušaj gradnje (homogeniziranja) MOSTa za koaliranje, pardon “davanje podrške”, Domoljubnoj koaliciji ili koaliciji Hrvatska raste.
  • Ako to ne uspije, a Božo Petrov vjeruje da neće, izjava (obmana) lukavo prebacuje lopticu odgovornosti na HDZ i SDP koji, eto, nisu nikakvi domoljubi pa nisu prihvatili “tako logičnu i prohrvatsku” koaliciju. U međuvremenu (upravo?) intenzivno radi na lobiranju kod ostalih mandatara MOSTa da idu na nove izbore obećavajući, vjerojatno, još bolji rezultat (jer će glasači nasjesti na obmanu kako je on je dao sve od sebe, a HDZ i SDP nisu htjeli) i možda čak apsolutnu pobjedu(!). Ako to uspije, čekaju nas ponovljeni izbori, ali onda će Božo Petrov zasukati rukave i intenzivno raditi na eliminaciji članova koji su mu stvorili problem.
  • Najrealnija je ipak mogućnost koja gospodina Petrova zastrašuje, a to je rušenje MOSTa (oksimoron, MOST doista praktično ne postoji) i stvaranje nekakve lijeve ili desne koalicije.

Na kraju, ako čitate ovu rečenicu, odnosno ako niste odustali od članka znatno ranije, vjerojatno ste kao Neo iz Matrixa popili pilulu koja vas vodi u bolnu realnost. A malo nas je takvih trenutno u Hrvatskoj… premalo.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari