Connect with us

Komentira Boris Traljić

Komentira Boris Traljić: “Vlada RH” – najgledaniji reality show

Objavljeno

on

Izbjegličku krizu možemo shvatiti kao “tjedni zadatak” koji naši “stanari”, odnosno članovi “Vlade RH” pokušavaju riješiti.

[ad id=”68099″]

Hrvati očito vole reality show, trenutno se na nacionalnim televizijama paralelno emitiraju čak dva koja imaju milijunsku gledanost.

Izgleda da ima nešto zarazno u gledanju tih neprilagođenih individua sa sve većim psiho-socijalnim problemima u svakoj narednoj sezoni, promatranju kako se pokušavaju socijalizirati u nepoznatoj izoliranoj sredini za šaku srebrnjaka, a koje će, usput budi rečeno, “sretni pobjednik” vjerojatno proarčiti za manje vremena nego što ga je proveo u dragovoljnom uzništvu.

Osobno osjećam jaku fizičku mučninu od takve vrste programa. Ne pale kod mene nikakva priče da to treba gledati zbog “psihološke analize” sudionika. Ne. To su samo opravdanja kvazipuritanaca koji su u jakom kognitivnom sukobu između voajerske želje i moralne spoznaje kako to nije u redu, pa “psihološkom analizom” nevjerojatnom lakoćom otiru moral o pod. Nešto slično opravdanju kako tursku sapunicu gledaju samo zbog “povijesne edukacije”. Mo’š mislit!

Takvo je, ukratko, moje mišljenje o reality show emisijama i njihovim gledateljima. Odnosno točnije, takvo je bilo moje mišljenje do sinoć u ponoć. Jer tada sam, u pomahnitalom pretraživanju medija kako bih utažio vlastitu želju za spoznajom jesu li ili nisu Mađari zatvorili granice, shvatio da sam najobičnija voajerčina najgledanije reality show emisije u Hrvata pod naslovom “Vlada RH”.

Jer “Vlada RH” doista ima sva obilježja neophodna za takav tip emisije. Neprilagođene individue s velikim psiho-socijalnim problemima koje se pokušavaju socijalizirati u nepoznatoj izoliranoj sredini. Točno tako, Hrvatska im je nepoznata sredina zbog vlastite odnarođenosti, a izolirani su dragovoljno sukobom s cijelim svijetom, poglavito sa susjedima.

Nadalje, izbjegličku krizu možemo shvatiti kao “tjedni zadatak” koji naši “stanari”, odnosno članovi “Vlade RH” pokušavaju riješiti. I cijela Hrvatska gleda kako se muče na svakojake čudne načine, kako to već u životu i inače rade neprilagođene individue. Gledamo kako su fragilni, kako pucaju kad najobičniji “tjedni zadatak” ne uspijevaju niti približiti rješenju koje je svima nama jasno – jača kontrola granica prema Srbiji. I nekako, dok ih gledamo tako jadne, uživamo u svojoj pameti, nadmoći i sreći… što u konačnici i jest cilj takvih emisija.

A oni, nesretnici, sve pokušavaju samo da ne budu nominirani, odnosno kad ih već neminovno nominiraju da što više nas glasa za njihov ostanak. Ali nemojte da vas zavaraju. Na čudan reality način, njihov ostanak u “Vladi RH” direktno utječe i na vas. Po nekoj čudnoj interaktivnoj s kim si takav si filozofiji i vi postajete poput njih, neprilagođeni psiho-socijalni slučajevi.

Zato vjerujte, bit ćemo puno sretniji ako budući “stanari” budu prilagođeni i kompetentni, ako se posramimo koji put, ako nas potaknu da i sami budemo pametniji, sposobniji, sretniji…

Piše: Boris Traljić za kamenjar.com

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari