Pratite nas

Politika

Komisija za kanonizaciju – Papa Franjo pisao SPC-u, traži dijalog o Stepincu

Objavljeno

na

Reakcija HBK – 
Hrvatski su biskupi pisali papi oko ovog slučaja, no još nisu dobili odgovor

[ad id=”68099″]

Proglašenje svetim kardinala Alojzija Stepinca neće biti uskoro i osuđeno je na čekanje. Tako bi, otprilike, glasio trenutačni Stepinčev status, koji je ogorčio Katoličku crkvu u Hrvatskoj, jer je očekivala da bi se kanonizacija mogla dovršiti barem do konca ove godine. Razlog zastoja pismo je s potpisom pape Franje, koje je stiglo u Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve u kojemu papa Franjo najavljuje osnivanje mješovite komisije koja će se baviti kardinalom Stepincem, piše VečernjiList

To je, zapravo, njegov odgovor na pismo i protivljenje Svetog sinoda Stepinčevoj kanonizaciji otprije godinu dana. Papi Franji nedavno su, zbog svega, pisali i biskupi Hrvatske biskupske konferencije, ali još nisu dobili njegov odgovor.

– Kauza je gotova i tu se više nema što reći – rekao nam je nedavno u slučajnom susretu na Kaptolu voditelj kauze za kanonizaciju mons. Juraj Batelja, koji je Stepinca u dugotrajnom i iscrpom procesu prvo pripremio za beatifikaciju, a sada i za proglašenje svetim. Cijeli spis je na Kongregaciji za kauze svetih, koja ima posljednju riječ, odnosno koja treba odrediti vrijeme proglašenja svetim, a ovaj put procijenjeno je da se u dovršetak procesa ne ide zbog protivljenja SPC-a.

U samoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi podijeljena su mišljenja o tome. Naime, dio episkopa drži da Stepinčeva kanonizacija uopće ne bi trebala biti tema SPC-a, dok je za dio pravoslavnih vladika Stepinac neupitni suradnik ustaškog režima i otvoreno ga čak nazivaju zločincem. Na nedavnom zasjedanju Svetog sinoda vodila se i zanimljiva rasprava o tome kako i u samom SPC-u ima svetaca koji baš nemaju blistave biografije, odnosno hagiografije, sa čak okrvavljenim rukama, ali to nije bio argument koji bi zaustavio ofenzivu SPC-a na Vatikan oko Stepinčeve kanonizacije. – Mnogo su jači od nas u diplomaciji i u vezama u Vatikanu. Rade sinkronizirano srbijanska diplomacija i SPC. Imaju isti cilj. Svaki tjedan netko je od njih s vatikanskim dužnosnicima, od Državnog tajništva nadalje, dok Hrvati imaju slabe kontakte – kaže nam naš visokopozicionirani izvor u Katoličkoj crkvi.

Članovi mješovite komisije još nisu imenovani, a u javnosti se pojavila pogrešna informacija da će SPC predstavljati mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. On je, naime, na čelu druge mješovite komisije SPC-a za odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom, koja postoji godinama, ali je njezin rad zamro i dolaskom novoga episkopa lani u Zagreb nastoji ga se oživjeti. U Beogradu samoga Porfirija tvrda struja procjenjuje kao previše sklona Hrvatima, pa i ne bi bio podesan za čelnu poziciju u takvoj komisiji, a pokušali su ga diskreditirati nedavno i snimkom na kojoj je tobože pjevao četničke pjesme, što je on demantirao.

U Katoličkoj crkvi kažu da bi jedini motiv za prolongiranje proglašenja svetim kardinala Stepinca kod pape Franje mogla biti želja za približavanje pravoslavlju, jer on osobno izuzetno štuje lik kardinala Stepinca.

– Vatikan i dalje drži da put do Moskve vodi prema Beogradu – kažu nam u Katoličkoj crkvi.

Komisija za dijalog treba što prije početi s radom

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije susreli su se prekjučer u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu.

Bio je to, kako su izvijestili iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, “jedan od redovitih susreta što ih prema dogovoru održavaju kardinal Bozanić i mitropolit Porfirije”.

Na sastanku su se dogovorili da je potrebno što prije započeti s radom Komisije za dijalog Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije. Dakle, one komisije koja nije zadužena za kardinala Stepinca, a koju je inicirao papa Franjo, navodi Večernji List

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Milanović o ‘Stavljanju na liste’: I Plenkovića je na listu 2011. stavila Jadranka Kosor, Lijepo joj se zahvalio

Objavljeno

na

Objavio

Slažem se s Plenkovićem da ‘treba paziti koga se STAVLJA na liste‘. Recimo – sve one koje mu je, prema njegovom kazivanju, stavila i preporučila Kolinda Grabar Kitarović i njezini kasnije posmicani savjetnici. Ili razne stranačke posinke i srodne političke maloljetnike bez dana ikakvog iskustva, koje je, preko reda, stavio na liste sam.

Stavljanje je glagol koji baš priliči načinu na koji se u HDZ-u dolazi na listu. I Plenkovića je na listu 2011. stavila Jadranka Kosor, dan-dva nakon što ga je učlanila u HDZ. Lijepo joj se i ljudski zahvalio.

Ja sam u skoro deset godina puno puta sastavljao liste, ali sam pazio da ljude ne ‘stavljam’, nego da ih predlažem prema nekakvim kriterijima, stažu, zaslugama i radu, čak i kada se radilo o vrlo mladim ljudima.

Nezahvalan posao u kojemu sam katkad i pogriješio. Međutim, sve navedeno nebitno je i blijedi u srazu s cinizmom i prijezirom prema demokratskim normama kojima pršti Premijerova podsviješću bremenita doskočica. Otprilike – pazi koga STAVLJAŠ na liste, jer ću ti sve to pokupovati preko ‘off shore’ koalicijske hobotnice koja neumorno dela 365 dana u godini. Stvarno? Napisao je Milanović.

Podsjetimo, Zoran Milanović je u četvrtak svojim bivšim stranačkim kolegama i ministrima iz Vlade kojoj je bio na čelu, Siniši Vargi i Milanki Opačić, nakon učlanjenja u stranku Milana Bandića, poručio da vrate mandat.

Premijer Andrej Plenković komentirao je to nakon sjednice gradskog vijeća Starog grada na Hvaru.

Upitan kako natjerati stranke da vrate mandat, Plenković je rekao: “Trebamo paziti koga stavljamo na liste.”

“Mandati su neotuđivi i neopozivi”, dodao je Plenković

Plenković: Treba paziti koga stavljamo na listu

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Plenković: Treba paziti koga stavljamo na listu

Objavljeno

na

Objavio

foto HINA

Treba paziti koga stavljamo na listu, poručio je u petak iz Starog Grada na Hvaru premijer Andrej Plenković komentirajući prelaske bivših SDP-ovaca u Stranku rada i solidarnosti Milana Bandića.

Novinari su premijera pitali i kako tumači navode SDP-ovog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića da bi Milanka Opačić i Siniša Varga, bivši SDP-ovci koji su nedavno pristupili stranci zagrebačkog gradonačelnika, trebali vratiti mandate SDP-u.

“Mandati su neotuđivi i neopozivi”, istaknuo je Plenković.

Na pitanje kako natjerati zastupnike da vrate mandat stranci s kojom su ga osvojili, odgovorio je: “Trebamo paziti koga stavljamo na listu”.

Vezano za njegovu izjavu jučer u Sinju gdje je, upitan za komentar intervjua u Hrvatskom tjedniku hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kojim je najavila kandidaturu za novi mandat, kazao kako je “to moglo biti i negdje drugdje”, novinari su ga podsjetili da je i on sam prije tri godine dao intervju za isti tjednik.

Plenković je na to odgovorio pitanjem ima li u tom njegovom intervjuu išta sporno.

Govoreći o stanju u hrvatskom zdravstvu naglasio je kako su dostupnost zdravstvenog sustava te objedinjavanje, posebno u smislu nabave i funkcionalna spajanja, put kojim Vlada treba ići.

Dodao je da u zdravstvu Vlada mora napraviti još više, s ciljem da cjelokupno zdravstveno i medicinsko osoblje ostane raditi u Hrvatskoj.

Od turističke sezone očekuje da će biti dobra. “Po sadašnjim podacima, u odnosu na lani, u plusu smo za kolovoz i po broju noćenja i broju dolazaka. Kumulativno, i ova će sezona biti u okviru dosadašnje”, rekao je Plenković.

Ocijenio je i da je Hrvatska premašila očekivanja iz strategije razvoja turizma, ali i da dalje treba ulagati u kvalitetu te davati odličnu uslugu za cijenu koju nudi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitatiSponzori

Komentari