Connect with us

Politika

Komisija za kanonizaciju – Papa Franjo pisao SPC-u, traži dijalog o Stepincu

Objavljeno

-

Reakcija HBK – 
Hrvatski su biskupi pisali papi oko ovog slučaja, no još nisu dobili odgovor

[ad id=”68099″]

Proglašenje svetim kardinala Alojzija Stepinca neće biti uskoro i osuđeno je na čekanje. Tako bi, otprilike, glasio trenutačni Stepinčev status, koji je ogorčio Katoličku crkvu u Hrvatskoj, jer je očekivala da bi se kanonizacija mogla dovršiti barem do konca ove godine. Razlog zastoja pismo je s potpisom pape Franje, koje je stiglo u Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve u kojemu papa Franjo najavljuje osnivanje mješovite komisije koja će se baviti kardinalom Stepincem, piše VečernjiList

To je, zapravo, njegov odgovor na pismo i protivljenje Svetog sinoda Stepinčevoj kanonizaciji otprije godinu dana. Papi Franji nedavno su, zbog svega, pisali i biskupi Hrvatske biskupske konferencije, ali još nisu dobili njegov odgovor.

– Kauza je gotova i tu se više nema što reći – rekao nam je nedavno u slučajnom susretu na Kaptolu voditelj kauze za kanonizaciju mons. Juraj Batelja, koji je Stepinca u dugotrajnom i iscrpom procesu prvo pripremio za beatifikaciju, a sada i za proglašenje svetim. Cijeli spis je na Kongregaciji za kauze svetih, koja ima posljednju riječ, odnosno koja treba odrediti vrijeme proglašenja svetim, a ovaj put procijenjeno je da se u dovršetak procesa ne ide zbog protivljenja SPC-a.

U samoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi podijeljena su mišljenja o tome. Naime, dio episkopa drži da Stepinčeva kanonizacija uopće ne bi trebala biti tema SPC-a, dok je za dio pravoslavnih vladika Stepinac neupitni suradnik ustaškog režima i otvoreno ga čak nazivaju zločincem. Na nedavnom zasjedanju Svetog sinoda vodila se i zanimljiva rasprava o tome kako i u samom SPC-u ima svetaca koji baš nemaju blistave biografije, odnosno hagiografije, sa čak okrvavljenim rukama, ali to nije bio argument koji bi zaustavio ofenzivu SPC-a na Vatikan oko Stepinčeve kanonizacije. – Mnogo su jači od nas u diplomaciji i u vezama u Vatikanu. Rade sinkronizirano srbijanska diplomacija i SPC. Imaju isti cilj. Svaki tjedan netko je od njih s vatikanskim dužnosnicima, od Državnog tajništva nadalje, dok Hrvati imaju slabe kontakte – kaže nam naš visokopozicionirani izvor u Katoličkoj crkvi.

Članovi mješovite komisije još nisu imenovani, a u javnosti se pojavila pogrešna informacija da će SPC predstavljati mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. On je, naime, na čelu druge mješovite komisije SPC-a za odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom, koja postoji godinama, ali je njezin rad zamro i dolaskom novoga episkopa lani u Zagreb nastoji ga se oživjeti. U Beogradu samoga Porfirija tvrda struja procjenjuje kao previše sklona Hrvatima, pa i ne bi bio podesan za čelnu poziciju u takvoj komisiji, a pokušali su ga diskreditirati nedavno i snimkom na kojoj je tobože pjevao četničke pjesme, što je on demantirao.

U Katoličkoj crkvi kažu da bi jedini motiv za prolongiranje proglašenja svetim kardinala Stepinca kod pape Franje mogla biti želja za približavanje pravoslavlju, jer on osobno izuzetno štuje lik kardinala Stepinca.

– Vatikan i dalje drži da put do Moskve vodi prema Beogradu – kažu nam u Katoličkoj crkvi.

Komisija za dijalog treba što prije početi s radom

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije susreli su se prekjučer u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu.

Bio je to, kako su izvijestili iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije, “jedan od redovitih susreta što ih prema dogovoru održavaju kardinal Bozanić i mitropolit Porfirije”.

Na sastanku su se dogovorili da je potrebno što prije započeti s radom Komisije za dijalog Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije. Dakle, one komisije koja nije zadužena za kardinala Stepinca, a koju je inicirao papa Franjo, navodi Večernji List

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari