Connect with us

Najave

Kompolje – U nedjelju 27. listopada bit će blagoslovljen Zavjetni križ Planetarne Hrvatske

Published

on

Kompolje

Veliki bijeli Zavjetni križ, nedavno podignut u Kompolju (na brežuljku Glavica), a u nedjelju 27. listopada u 15 sati će biti blagoslovljen. Ideja je to međunarodne mreže Hrvata iz cijeloga svijeta pod nazivom Planetarna Hrvatska, a ime joj je dao glasoviti hrvatski fizičar dr. Davor Pavuna.

Kompoljski Zavjetni križ podignut je na privatnom vlastništvu (parceli) obitelji Petra Degoricije, koja je lokaciju za križ i okoliš darovala za njegovu izgradnju. Ovaj Križ, dimenzija 16×8 metara, izgrađen je od bijeloga betona prema izvedbenom projektu stručne projektantske tvrtke, a gradnju je izvela otočka tvrtka Givi d.o.o.

Križ se nalazi na niskom betonskom postolju, a osim što je uočljiv iz svih smjerova s obližnjih prometnica, može mu se i prići laganom šetnjom pet do sedam minuta od obližnje crpke Adria OIL (na raskrižju cesta blizu naplatnih kućica nakon silaska s autoceste A1, izlaz Otočac).

U podnožju Križa nalaze se ploče s natpisom koji objašnjava značaj toga zdanja – ploča s hrvatskim tekstom i uz nju ploča na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku. Natpis na hrvatskom jeziku glasi:

‘Navik on živi ki zgine pošteno!’

ZAVJETNI KRIŽ

U SPOMEN SVIM HRVATSKIM ŽRTVAMA
BOJIŠTA, STRATIŠTA I SUDIŠTA
OD STOLJEĆA SEDMOG
DO HAŠKOG TRIBUNALA
I NAŠIH DANA.
‘Planetarna Hrvatska’
2019.

Dakle, značenje i poruka toga zavjeta jest da KRIŽ, kao znak naše pobjede i vjere, bude s glavnih prometnica svim prolaznicima (i strancima i domaćim ljudima) vidljiv podsjetnik na naš odnosno hrvatski identitet. Istodobno, svrha je toga poduhvata na civiliziran način oduprijeti se teretu UN-tribunala, koji (teret) nam je kao narodu i pojedincima nametnuo po svijetu i to tijekom borbe za slobodu i stvaranja hrvatske države.

Ujedno, tim Križem želimo zacijeliti i stigme drugih nepravednih sudišta i montiranih procesa tijekom naše teške prošlosti. Također, taj Zavjetni križ, u aktualnim sadašnjim i budućim novim ugrozama kršćanskoga identiteta u Europi, može nama u Hrvatskoj posvijestiti nekadašnju ulogu “antemurale christianitatis”, a sve kršćanske narode podsjetiti na dramatičan poziv pape svetog Ivana Pavla II (od 22. listopada 1978.), koji kao da je izravno upućen nama danas: Europo i Hrvatska, širom otvorite vrata Kristu!

U svečanosti će sudjelovati svećenici Gospićko-senjske biskupije i kompoljski župni zbor, uz prisutnost predstavnika braniteljskih udruga te kulturnih i političkih ustanova, a obred blagoslova vodit će biskup u miru dr. Mile Bogović.

Don Anđelko Kaćunko, župnik Kompolja i “Planetarna Hrvatska”

Misija SD/ župa Kompolje

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari