Connect with us

BiH

Komšić: Dodika ne može spasiti Vučić, ali može HDZ-ov anticivilizacijski izborni zakon

Objavljeno

-

Predsjedatelj i drugi bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, izjavio je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, kako je naveo, ne može spasiti srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, već usvajanje HDZ-ovih zahtjeva koje podržava Rusija.

Komšić je naglasio da je riječ o HDZ-ovim zahtjevima za izmjene Izbornog zakona, a za koje smatra da ih podržava i Rusija. Ocijenio je da bi to bio, kako je rekao, kraj NATO perspektive Bosne i Hercegovine.

“Dodika ne može spasiti Vučić, bez obzira koliko se on protivio uvođenju sankcija, jer o sankcijama koje se najavljuju ne odlučuje on, niti ih ako se s njima krene, može zaustaviti. Jedino što Dodika i njegov plan razgradnje države spašava jeste usvajanje anticivilizacijskih HDZ-ovih zahtjeva za izmjene izbornog zakona, koji ne znače ništa drugo nego ubijanje, ne samo europske, nego još bitnije od toga, i NATO perspektive Bosne i Hercegovine, i bacanje pod noge usvojenog Programa reformi, pri čemu Rusija može zadovoljno trljati ruke, a time bi dodatno ojačala i Dodikova separatistička politika”, kazao je trostruki uzurpator hrvatske pozicije u tijelu koje je kolektivni šef države.

Sejdo je mišljenja da to vodi u sigurnu dezintegraciju države, što i jeste, kako je istaknuo, cilj Dodikove politike.

“Nešto poput toga vodi u sigurnu dezintegraciju države Bosne i Hercegovine. Dodikov ekstremizam i nasilje upravo je rezultat onog etničko-totalitarnog sustava koji Čović hoće podebljati. Budu li se politički procesi u Bosni i Hercegovini odvijali u tom pravcu, to će značiti nagradu za svaki oblik destruktivnog političkog djelovanja. Svi oni koji jesu za državu Bosnu i Hercegovinu, vjerujem da su toga i svjesni. Od toga kako ćemo se svi zajedno prema tome postaviti, ovisi i u budućnost Bosne i Hercegovine, a ona će biti baš onakva kakvu smo zaslužili”, zaključio je Komšić.

Podsjećamo, Vučić je nakon jučerašnjeg susreta s Dodikom u Beogradu kazao da se protivi sankcijama bilo kome u Republici Srpskoj.

Komšić je kazao da je politika HDZ-a BiH anticivilizacijska misleći pri tome na zahtjeve spomenute stranke da se implementira presuda Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić. To bi značilo da su ove Komšićeve izjave protuustavno djelovanje u punom smislu te sintagme.

Željko Komšić potkopava temelje američkog mirovnog p, odnosno Daytonskog sporazuma te konstitutivnost i jednakopravnost naroda. On zagovara uvođenje isključivo građanskog modela uređenja BiH- suprotno Ustavu i Daytonskom sporazumu. Opstruira provedbu presude Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić”- tj. vladavinu prava. I u tome ga podržava gotovo sva bošnjačka politička i medijska scena, koja vjeruje da se bori za BiH onemogućavanjem Hrvata da biraju svog člana Predsjedništva i izaslanike u federalni Dom naroda, piše HMS.ba.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari