Connect with us

BiH

Komšić i Džaferović: uhićenje državljanina BiH u Srbiji je revidiranje istine o ratu

Objavljeno

on

Fena

Uhićenje bosanskohercegovačkog državljanina Edina Vranja u Srbiji kojega se tereti za ratne zločine nad Srbima u istočnoj Bosni predstavlja pokušaj revidiranja istine o ratu, poručila su u ponedjeljak dvojica članova državnog vrha BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Zajedničko priopćenje dvojice članova Predsjedništva BiH uslijedilo je nakon što se veleposlanik Srbije u Bosni i Hercegovini Aleksandar Đorđević odbio odazvati pozivu za sastanak s predsjedavajućim Komšićem zbog uhićenja 56-godišnjeg Edina Vranja, koji je dugi niz godina bio visokopozicionirani dužnosnik Federalne uprave policije (FUP).

Vlasti Srbije su zbog navodne umiješanosti u ratne zločine u istočnoj Bosni uhitile su u nedjelju Vranja što je izazvalo oštra reagiranja bošnjačkih stranaka i javnosti.

Prigodom prijelaza granice Vranj je zadržan budući je za njim bila raspisana tjeralica zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv zarobljenih Srba u istočnoj Bosni. On se tereti da je u razdoblju od siječnja 1993. do kraja 1994. godine kao isljednik u logoru u Goraždu sudjelovao u zlostavljanju i prebijanju srpskih ratnih zarobljenika. Njemu je određeno 48-satno zadržavanje u policijskom pritvoru nakon čega će biti predan Tužiteljstvu za ratne zločine u Beogradu.

“Činjenica da, s jedne strane, srbijanske vlasti štite pravomoćno osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića, kao i čitav niz osumnjičenih za genocid u Srebrenici i druge zločine, a da s druge strane kontinuirano uhićuju pripadnike oružanih i policijskih snaga RBiH, jasno ukazuje da pravi cilj nije procesuiranje ratnih zločina, već selektivni progon s političkim motivima”, stoji u reagiranju Komšića i Džaferovića. Dodali su kako je cilj srbijanskih vlasti revidiranje istine o ratu u BiH izjednačavanjem zaraćenih strana.

Oni su dodali da se radi o ‘sračunatom progonu građana Bosne i Hercegovine’ čime Srbija zloporabi načelo univerzalne nadležnosti u procesuiranju ratnih zločina, te su Srbiju optužili da je bila agresor u posljednjem ratu.
“Podsjećamo da je Srbija potpisnica Daytonskog sporazuma kao agresorska strana, jer međunarodne mirovne sporazume potpisuju isključivo sudionici u međunarodnim oružanim sukobima. Očigledno je da ista ta Srbija nastavlja provoditi svoj ratni plan kroz progon građana BiH”, stoji u priopćenju.

Nekadašnja časnica bošnjačke strane u BiH za vezu s Haaškim tribunalom, sarajevska odvjetnica Vasvija Vidović ocijenila je u izjavi za medije čudnim da je istraga o navodnim ratnim zločinima vođena u Srbiji budući se Vranja tereti za ratne zločine počinjene na teritoriju BiH, za što je u BiH podignuta optužnica prije nekoliko godina.

“Kako se to dogodilo da se ta istraga vodi paralelno u Srbiji, odnosno da u Srbiji raspišu tjeralicu, nema logike”, rekla je Vidović.
Oporbena bošnjačka Stranka za BiH zatražila je u ponedjeljak od domaćih vlasti da se zbog uhićenja Edina Vranja opozove veleposlanik u Beogradu, te da se komunikacija odvija na razini otpravnika poslova. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR