Connect with us

BiH

Komšić i Turković protiv sudjelovanja hrvatskih vojnika u misiji u BiH

Objavljeno

-

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković poručili su u subotu da su protiv sudjelovanja hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji u BiH, reagirajući na izjave predsjednika Zorana Milanovića da će inzistirati na tome da RH može poslati svoje oružane snage u tu misiju ako bude htjela.

Te su izjave hrvatskog predsjendika postale je dio predizborne kampanje u toj zemlju, pa mu je odgovorio Željko Komšić kazavši da su vrata za njih zatvorena, a šefica diplomacije Bisera Turković poručila da to iznosi onaj koji negira genocid.

Na razgovoru sa stranačkim aktivistima čelnik stranke Demokratske fronte (DF) i aktualni član Predsjedništva BiH je rekao da Milanović neće nikada dočekati da hrvatska vojska sudjeluje u mirovnoj misiji u BiH, te da su ‘vrata Bosne i Hercegovine po tome pitanju zatvorena’.

“Što su kao vojska dolazili, dolazili su“, rekao je Komšić kojega su u tri navrata na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BIH dominantno birali bošnjački birači i stranke. On se ponovno kandidirao na izborima koji se u BiH održavaju u listopadu ove godine.

Komšić: Milanović neće dočekati da pošalje vojsku u BiH, što su kao vojska dolazili, dolazili su

I ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković, koja je visoka dužnosnica bošnjačke Stranke demokratske akcije, izrazila je zabrinutost zbog Milanovićeve najave. Ona ga je u objavi na Twitteru ponovno optužila da negira genocid iako je jučer u izjavi za javnost reterirala ocjenjujući da je dobro da ‘nije došlo do takve izjave’ predsjednika Zorana Milanovića na Brdu kod Kranja o negiranju genocida u Srebrenici.

“Ozbiljna zabrinutost zbog namjere predsjednika Hrvatske da pošalje hrvatske trupe u Bosnu i Hercegovinu, kao dio misije Althea EUFOR/NATO, dok istodobno negira genocid počinjen u Srebrenici“, napisala je Turković.

Hrvatski predsjednik nedavno je izjavio da će inzistirati na tome da “Hrvatska bude među državama koje će, bude li potrebe, slati svoje postrojbe u okviru misije Althea u BiH, bilo u okviru EU ili NATO-a”.

“A onda, ako se za to izborimo, mi ćemo odlučiti hoćemo li ih uopće poslati. A ne Sarajevo ili Pariz.”

Milanović je rekao u petak u Splitu, gdje je sudjelovao na svečanosti obilježavanja 31. godišnjice osnutka Hrvatske ratne mornarice, kako se Hrvatskoj priječi “da budemo prisutni, makar na stožernoj razini, u misiji u BiH, ali da će se to promijeniti i “tome se nitko u NATO-u neće suprotstaviti i bolje je da se ne suprotstavljaju jer naše namjere nikad nisu bile gramzive, predatorske, nego obrambene i humane.”

„Oni kojima smo spasili glavu i omogućili državu danas ne pokazuju ni minimum kurtoazne zahvalnosti, a kamoli što više,“, rekao je Milanović očigledno aludirajući na bošnjačku stranu u Bosni i Hercegovini.

https://kamenjar.com/milanovic-o-misiji-u-bih-oni-kojima-smo-spasili-glavu-i-omogucili-drzavu-danas-ne-pokazuju-ni-minimum-kurtoazne-zah

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas