Connect with us

Gluposti

Komšić: Ja se otvoreno zalažem za odbacivanje konstitutivnosti

Objavljeno

on

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je da može napredovati samo ono društvo u kojem se etničko poštuje kao identitet, ali se ne uzima kao bilo kakav kriterij, u bilo čemu, piše sarajevsko Oslobođenje.

-Odustajanje od koncepta konstitutivnosti ima svoje pravno, političko i moralno opravdanje. Kada je riječ o pravnom aspektu, ne može se gubiti iz vida činjenica da je Europski sud za ljudska prava u slučajevima Zornić te Sejdić i Finci jasno naglasio da se na konstitutivnost moralo pristati uslijed činjenja genocida i etničkog čišćenja i da je toliko godina nakon sukoba došlo vrijeme da se uvede potpuna demokracija.

Ko ne vjeruje meni, neka pročita te presude, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić naglasivši da postoji pravna, politička i moralna obaveza odbacivanja konstitutivnosti, piše Oslobođenje.

Komšić: ‘Nitko u BiH neće biti manje Bošnjak, Hrvat ili Srbin ako se odreknemo konstitutivnosti’

Kaže da je Daytonski Ustav “kompromis između zapadne građanske demokracije, te sa druge strane konstitutivnosti kao ostavštine komunizma.”

-To je privremeni kompromis između građanskog i etničkog koncepta. Obzirom da se na idejnom ali i praktičnom nivou zalažem za građansku državu, na principu jedan čovjek jedan glas, državu sa jednim predsjednikom, i smanjenim ovlastima tog predsjednika, državu koja bi imala jedan premijersko kancelarski model, a ne tri predsjednika i nerealnu nadmoć Doma naroda nad Predstavničkim domom, s obzirom na sve to, i na presude EU suda koje mi daju za pravo, ja se otvoreno, transparentno i dosljedno zalažem za odbacivanje konstitutivnosti, i formiranje građanske države, normalne države, kakve su sve demokratske države svijeta, reako je on.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR