Connect with us

Komentar

Komšić je eksponent velikobošnjačke politike, pohvalan je potez Grabar-Kitarović u UN-u

Published

on

Drugi bošnjački član i aktualni predsjedatelj Predsjedništva Željko Komšić ocijenio je utorak u govoru na 74. zasjedanju Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku kako susjedi te zemlje “unose nemir i proizvode određenu destabilizaciju” u Bosni i Hercegovinu, očito aludirajući na Hrvatsku i Srbiju.

Komšić, koji je izabran na poziciju hrvatskog člana u državnom vrhu BiH uz potporu bošnjačkih birača, rekao je kako su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i susjednih država u samom vrhu prioriteta vanjske politike. Kazao je, međutim, kako se suradnja država ne unapređuje na temeljima zajedničkog interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštivanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“Iz navedenog bi se dalo zaključiti da su odnosi Bosne i Hercegovine sa susjednim državama dоbri i intenzivni, međutim, radi partikularnih politika naših susjeda, povremeno smo svjedoci njihovim aktivnostima za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar Bosne i Hercegovine, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusjedskih odnosa”, ustvrdio je Željko Komšić u svom govoru.

Zanimljivo je da Komšić za svoj govor nije imao suglasnost Predsjedništva BiH kao kolektivnog šefa ove države, a istaknuo je kako su pojedine odredbe Ustava Bosne i Hercegovine, koji je sastavni dio Daytonskog mirovnog sporazuma, diskriminirajuće prema predstavnicima manjina.

Komšićevog nastupa u UN-u za Direktno.hr komentirao je novinar bh. izdanja Večernjeg lista Zoran Krešić.

“Za bh. Hrvate je najvažnije da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u New Yorku nije imala nikakav formalan ili neformalan susret s pričuvnim bošnjačkim članom BiH Predsjedništva Željkom Komšićem na zasjedanju Opće skupštine UN-a. Time je zapravo potvrdila kako službeni Zagreb, uključujući i aktualnu oporbu u Saboru ima visoko istaknuti ‘ignore’ prema ovome uzurpatoru prava jedne od nacionalnih sastavnica države, ali i najvećem destabilizirajućem čimbeniku ove zemlje. Njegove optužbe na račun Hrvatske i Srbije su samo magla kojim se prikriva odgovornost za jednu od najvećih kriza nakon Daytona koju proizvode njegovi mentori u političkom Sarajevu”, rekao je Krešić u razgovoru.

Zoran Krešić je također analizirao Komićev govor: “Cijeli govor Komšića, kojega bh. Hrvati poistovjećuju s onovjekovnom marionetom Slobodana Miloševića na Kosovu Sejdom Bajramovićem, u suštini se odnosio na njega samoga kao eksponenta velikobošnjačke politike koji vidi probleme u svemu drugome osim u njemu samome. A upravo su se odnosi u BiH destabilizirali zbog procjene bošnjačke politike kako može sama odlučivati preglasavajući Hrvate i Srbe. Komšić je nametnut Hrvatima uz blagoslov i logističku potporu najveće bošnjačke stranke SDA i dijela Islamske zajednice koju ova stranka kontrolira”.

Na kraju je Krešić rekao kako Željko Komšić svojim nastupima unosi nemir u Bosni i Hercegovini, ali i susjednim državama.

“Upravo Komšić i njegovi mentori unose nemir u ‘regiji’ najavljujući realizaciju istih ideja koje su imali u deklaraciji srbijanske SANU. A to podrazumijeva vlast samo jednoga naroda. BiH je u suštini Jugoslavija u malome i pokušaj preustroja koji bi vodio dominaciji većine, neminovno bi vodio sukobima. U tome kontekstu su bila i njegova tumačenja u govoru pred UN-om na temelju Mišljenja Europske komisije kako BiH treba izmjene Ustava koje bi uvele takav sustav jedan birač jedan glas. A BiH treba zaokret upravo posve suprotan od onoga što Komšić predstavlja. A to je sloboda, uvažavanje svih identiteta i konačno traženje zajedničkih dodirnih točaka koje povezuju tri naroda. Komšić i komšići svakim svojim istupom ruše njezine temelje”, zaključio je Krešić na kraju razgovora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari