Pratite nas

BiH

Komšić je najobičnija prijevara zbog koje će ispaštati cijela BiH

Objavljeno

na

Ni mjesec dana nakon izbora ne prestaje ogorčenje hrvatskoga naroda činjenicom da je cijelom jednom narodu pogažena izborna volja i da im je drugi narod nametnuo člana Predsjedništva BiH.

Bošnjački narod je iskoristio „rupu u zakonu“ i po treći put Hrvatima oteo poziciju u kolektivnom šefu države. Ogorčenje je ovoga puta još i veće nego u prethodna dva navrata jer bošnjačka javnost zapravo likuje nad činjenicom da su Hrvatima oteli poziciju člana Predsjedništva BiH. Ovoga puta nema laganja da su Željka Sejdu Komšića birali eto i Hrvati, nego se otvoreno priznaje da je on isključivi izbor bošnjačkoga naroda.

Zbog toga je neformalna grupa građana, ogorčena ovakvim brutalnim kršenjem Ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma, pokrenula kampanju kojoj je cilj upozoriti da Željko Komšić nije hrvatski član Predsjedništva BiH, nego drugi (neki kažu i prvi) bošnjački član kolektivnog šefa države. I na to će upozoravati svakog 7. u mjesecu do kraja mandata.

Danas Komšić simbolizira sve ono što je pogrešno s Bosnom i Hercegovinom: čovjek skromnih intelektualnih i moralnih kvaliteta, ali zato sklon najprizemnijim svađama i podvalama u stilu uličnog šibicara, postao je član Predsjedništva BiH i to, ostavši dosljedan sebi – na prijevaru.

No, tužna je istina da posljedice njegove izborne prijevare neće trpjeti samo Hrvati, nego cijela država BiH i svi njeni stanovnici.

Komšić je jedna otužna persona, nepoželjna u dvije trećine vlastite domovine, koja Bosnu i Hercegovinu predstavlja u najgorem mogućem svjetlu. On je najgore što BiH ima ponuditi. To neka ide na „čast“ onima koji su ga izabrali kao i onima koji su „smislili“ projekt Komšić.

Ipak, u cijeloj priči sam Komšić je irelevantan. On će ostati u povijesti zabilježen kao sredstvo prijevare jednog naroda i predmet ismijavanja.

Ono što je bitno je da se njegovim izborom uništavaju hrvatsko-bošnjački odnosi. I to ne samo na političkoj ravni. Pravi je problem što je pitanje izbora Komšića u Predsjedništvo duboko podijelilo hrvatski i bošnjački narod. Hrvati su ogorčeni jer vide na što su spremni njihovi susjedi Bošnjaci, koji pak već mjesec dana likuju zbog zla kojeg su nanijeli Hrvatima. To se ne zaboravlja baš olako.

Sam izbor Komšića, pak, zorno pokazuje svu neravnopravnost hrvatskoga naroda u BiH i potrebu zaštite hrvatske konstitutivnosti i jednakopravnosti u BiH.

Činjenica da je Federacija BiH jedna izborna jedinica iz koje se biraju dva člana Predsjedništva (hrvatski i bošnjački) dovela je do toga da izbor hrvatskih političkih predstavnika zapravo ovisi o dobroj volji Bošnjaka i njihovih političkih elita. A kako Bošnjaci zamišljaju suživot opet nam najbolje pokazuje fenomen Komšić.

Hrvatska politika stoga sada mora istrajati na svom zahtjevu da se u BiH napokon krenu poštivati državni Ustav i Daytonski mirovni sporazum.

Naum bošnjačkih političkih elita je jasan: oni na razvalinama hrvatsko-bošnjačke Federacije BiH žele napraviti vlastiti unitarni entitet, pa onda kasnije krenuti i u „osvajanje“ Republike Srpske.

Bošnjačka politika taj naum može provesti samo silom i zbog toga je nužno da hrvatski političari ostanu principijelni u svojim zahtjevima za poštivanjem ustavnog uređenja BiH. Prvi korak je osigurati nesmetan izbor legitimnih političkih predstavnika hrvatskoga naroda.

Piše: Jurica Gudelj, Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

U BiH stiže novih 25.000 migranata!

Objavljeno

na

Objavio

S dolaskom proljeća BiH može očekivati novi veliki val migranata! Tijekom zimskim mjeseci, naime, migracije su se primirile, oni koji su se zaputili prema zemljama zapadne Europe privremeno su stali tamo gdje su ih snijeg i minusi zatekli. Potvrdio je to u izjavi za „Dnevni avaz“ i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Niske temperature

– Prošle godine u BiH je ušlo oko 25.000 migranata. I ove godine očekujemo ih isto toliko. Treba naglasiti da je od tih 25.000, više od 22.000 izašlo iz BiH – kaže on.

Na institucijama BiH je, dodaje Mektić, da svaki ulazak bude legalan.

– Mi ćemo se truditi da našu granicu što bolje čuvamo, da evidentiramo svaki ulazak i da tim ljudima osiguramo koliko-toliko normalne uvjete života, bar dok su ovdje. Ne možemo riješiti globalnu krizu, ali moramo to ovdje držati pod kontrolom – naveo je.

Za utorak Mektić najavljuje sjednicu Operativnog stožera za migracije, na kojoj će biti raspravljano o svim problemima.

Na najave vlasti Unsko-sanske županije da će zatvoriti prihvatilišta ako se dio migranata ne prebaci u Sarajevo, Mektić kaže:

– Ne može to tako. U Operativnom stožeru su u predstavnici USŽ i tu ćemo rješavati sve probleme.

Zabraniti kretanje

Ipak, dodaje da treba osigurati da u USŽ ne dođe više migranata nego što ima prihvatnih kapaciteta.

– Ako gore možemo smjestiti 3.000 ljudi, ne možemo dozvoliti da ih ima 5.000. Pa da 2.000 migranata luta po gradovima. To ćemo morati kontrolirati, ali ne možemo mi njima zabraniti kretanje. Oni žele van iz BiH, a najlakši put im je preko tog dijela države – kazao je Mektić.

Nećemo moći zaustaviti ljude

Mektić je ponovio stav da se bh. vlasti neće moći same izboriti s migrantskom krizom.

– Ja sam to rekao i ljudima u EU. Nećemo mi moći zaustaviti te ljude i treba nam podrška – kaže Mektić, prenosi hms.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Diplomat u pismu glavnom tajniku UN-a kaže da je Komšić smijenio 11 diplomata BiH u znak osvete Hrvatima

Objavljeno

na

Objavio

Veleposlanik Ivica Dronjić prilikom predaje vjerodajnica glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu

Odlazeći veleposlanik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim Narodima Ivica Dronjić ocijenio je u oproštajnom pismu glavnom tajniku Antoniu Guterresu kako je smijenjen kao rezultat odmazde člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prema diplomatima Hrvatima.

U pismu kojega je u subotu objavio sarajevski portal Klix, višegodišnji diplomata Dronjić, izrazio je žaljenje zbog okončanja mandata navodeći razloge za smjenu.

“Nakon općih izbora u Bosni i Hercegovini održanih u listopadu prošle godine, novoizabrani hrvatski član Predsjedništva kojega su Bošnjaci izabrali zbog rupe u ustavu i izbornom zakonu, kao čin odmazde njegovoj izbornoj jedinici koja ga nije prihvatila kao legitimnog predstavnika Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, odlučio je opozvati sve Hrvate koji su služili kao veleposlanici i generalni konzuli, ukupno jedanaest, jednostavno zbog njihove nacionalnosti, a ja sam slučajno bio jedan od njih, iako sam imao besprijekornu diplomatsku karijeru koja se proteže preko 32 godine“, naveo je u pismu veleposlanik Dronjić.

Kazao je kako je Bosni i Hercegovini služio s ponosom i čašću te da će biti jedan od stalnih predstavnika pri UN-u s najkraćim mandatom. Izrazio je zahvalnost za kratku suradnju od tek pet mjeseci jer je u međuvremenu smijenjen.

Komšić, kojeg golema većina Hrvata smatra nelegitimnim članom državnog vrha BiH i drugim bošnjačkim članom Predsjedništva BiH te ga bojkotiraju, izabran je bošnjačkim glasovima na posljednjim izborima. Jedna od prvih njegovih odluka bila je smjena 11 veleposlanika Hrvata koje je imenovao njegov prethodnik Dragan Čović, čelnik Hrvatskog narodnog sabora BiH i HDZ-a BiH.

(Hina)

Muhamed Filipović: Komšićeva uloga u političkom životu BiH bez smisla je i opravdanja

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari