Pratite nas

Komšić je svjestan kako bi ponovno pravljenje vlasti u F BiH, bez HDZ-a BiH, bio sulud posao

Objavljeno

na

Nema sumnje da su predsjednici HDZ BiH i Demokratske frone Dragan Čović i Željko Komšić održali sastanak,za koji javnost nije znala i, vjerojatno ne bi na saznala, da to nije iziritiralo nesuđenog člana Predsjedništva BiH Damira Marijanovića, piše Hrvatski Medijski Servis.

secret-meetingNjemu, koji, prema Komšićevim riječima,  nije znao je li “Ostali”, Hrvat ili Bošnjak,  zasmetao je tajni sastanak i dogovor, kako je napisao,  “ljutih neprijatelja” u “širokom hercegovačkom gradu” pa je odlučio istupiti iz Komšićeve stranke, odustati od svih kandidatura za Predsjedništvo BiH i sve to napisati na svom Facebook profilu.

Isti dan, u subotu navečer, Komšić je priznao da se susreo “tri puta s Martinom Ragužem, nekoliko puta s Lijanovićem, s Kukićem isto tako, i jednom s Čovićem”.

Iz Marijanovićevog opisa mjesta sastanka “široki hercegovački grad”, može se zaključiti kako je sastanak održan u Širokom Brijegu, a iz opisa Komšićevog sugovornika na tom sastanku “ljuti neprijatelj” ,također, se da zaključiti kako je “ciljao” na Komšićev sastanak s Čovićem.

Marijanoviću je zasmetalo što se prije izbora prave planovi za postizborne koalicije. Iz onog što je bivši ministar obrazovanja Sarajevskog kantona napisao na svom Facebook profilu da se zaključiti i kako su  “ljuti neprijatelji”, a prema napisima nekih sarajevskih medija posrednik i treći sudionik tog sastanka bio je lider SBB-a Fahrudin Radončić, razgovarali o stvaranju preduvijeta za postizbornu koaliciju  triju stranaka SBB-a, DF- s i HDZ BiH .

Iz Komšićeve odluke da odustane od kandidiranja za ćlana Predsjedništva BiH isključivo iz reda Hrvata, i istakne dva kandidata, relativno jako ime za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH- Emira Suljagića, i posve anonimnu Zoru Tarzić Šeremet za hrvatsku članicu kolektivnog šefa države ( jučer je spominjana, također, nepoznata Karolina Karačić) jasno je što je bio predmet dogovora.

Isticanjem anonimne osobe za hrvatskog člana Predsjedništva Komšić je odustao od politike da se bošnjačkim glasovima nameće hrvatski član Predsjedništva BiH- odustao je od politike SDP-a kojoj je on 8 godina bio sredstvo potiranja hrvatskog suvereniteta u BiH, i uvećao šanse da, ovaj put u Predsjedništvo sjedne onaj koji osvoji najveću podršku hrvatskih birača, a to će, nesumljivo biti kandidat HDZ BiH, Čović ili netko drugi. Komšić je istovremeno poslao “jakog igrača” u utrku s Izetbegovićem i Cerićem za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, čime će svoje birače odvratiti od namjere da glasaju za hrvatskog kandidata, odnosno kandidatkinju.

– Cilj je relaksacija odnosa između Bošnjaka i Hrvata i stabilizacija prilika u BiH, objasnio je sam Komšić teme sastanka koje je imao i odluku DF-a o isticanju dva kandidata.

Računica sudionika sastanka je jasna. Komšić je svjestan kako bi ponovno pravljenje vlasti u F BiH, bez HDZ-a BiH, koji će, prema svim istraživanjima javnog mjenja, uvjerljivo pobjediti među Hrvatima- bio sulud posao koji bi gurno BiH još bliže provaliji, i još više povećao jaz između Hrvata i Bošnjaka.

S druge,pak, strane, u okolnostima, kada su se na bošnjačkoj političkoj sceni jasno profilirala dva bloka; jedan koji čini SDA i SDP i drugi koji čine SBB i DF, Čović je, također, postao svjestan da će mu ili Lagumžaija ili Komšić morati biti partneri za formiranje vlasti nakon izbora.

Iz onog što je Lagumdžija napravio protekle četiri isključivanjem HDZ-a iz izvršne vlasti u F BiH i nepravednog stigmatiziranja Čovića kako krivca za sve loše u BiH, jasno je, naime, da je lider HDZ BiH Lagumdžiju “prekrižio”- pa mu i nije reostala druga mogućnost već pokušati postići dogovor s drugim blokom SBB- DFF- prije izbora, o formiranju vlasti u Federaciji nakon izbora.
Istina, kao postizborne partnere Čović bi najradije birao SDA i SBB, što je potvrdio i u nedavnoj izjavi za Federalnu televiziju, no, na njegovu žalost, SDA je u savezu sa SDP-om, a SBB s DF-om.

Može birati između jednog ili drugog bloka i izabrao je ovaj drugi. No, to je još “račun bez krčmara”. Ako, naime, SBB i DF osvoje većinu glasova račun će imati pokriće, a u slučaju drugačijeg ishoda pobjede bloka SDA- SDP, teško je prosuditi bi li taj blok nastavio s politikom majorizacije Hrvata. /HMS/

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem o poticanju razvoja istočne Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Vlada RH

U Slavonskom Brodu završila je 3. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, na koju su osim premijera Andreja Plenkovića, stigli i potpredsjednici Vlade Martina Dalić i Predrag Štromar te mnogi ministri.

Na sjednici su razmatrane mogućnosti poboljšanja prometne infrastrukture na području pet slavonskih županija i stavljanja u funkciju neaktivne državne imovine. Razgovaralo se i o izmjenama zakona o regionalnom razvoju.

“Od posljednjeg sastanka koji je bio prije četiri i pol mjeseca ubrzali smo dinamiku ugovaranja sredstava iz europskih fondova i to za 1,54 milijarde kuna, što znači da je povećano i ubrzano apsorbiranje sredstava EU.

Drugo je da ćemo u dogovoru sa Svjetskom bankom nastojati za iduću financijsku perspektivu imati poseban regionalni operativni program koji bi se odnosio isključivo na ovih pet slavonskih županija čime ćemo dati naglasak da se ovaj dio zemlje koji je po nizu parametara u ovome trenutku najmanje razvijen, podigne i dosegne ne samo druge županije u Hrvatskoj, nego da se podigne i na listi regionalnog razvoja među drugim članicama Europske unije”, kazao je nakon sjednice premijer Plenković.

“Iznos od 350 milijuna kuna koliko je bespovratnih sredstava usmjereno u županije Slavonije i Baranje predstavlja nekih 20-ak posto ukupnih nepovratnih sredstava. Ono što je važno reći da to pokazuje da slavonski gospodarstvenici pokazuju interes i da su najbrži u njihovom korištenju”, kazala je potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Premijer Plenković i Vladino izaslanstvo, uoči sjednice Savjeta u Slavonskom Brodu, položili su cvijeće ispred spomen-obilježja “Prekinuto djetinjstvo” za djecu poginulu u Domovinskome ratu.

Nakon sjednice premijer će se sastati s predstavnicima udruga iz Domovinskog rata, a zatim položiti vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika poginulim braniteljima. (Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Željka Markić: Radnici, osim što su prisiljeni raditi nedjeljom, praktički uopće za to nisu plaćeni

Objavljeno

na

Objavio

Prošlotjednim skupom Hrvatskog saveza za nedjelju ponovno se aktualizirala ideja o nedjelji kao neradnom danu.

Podupire je i udruga U ime obitelji, a njezina predsjednica Željka Markić gostovala je u Studiju 4. Udruga poreznih obveznika Lipa, pak, protiv je bilo kakve regulacije tržišta.

U Splitu je prošli tjedan, u sklopu Dana socijalne zauzetosti, održan skup Hrvatskog saveza za nedjelju.

Riječ je o inicijativi koja smatra da bi nedjelja trebala biti neradna, a ta je ideja okupila 16 ustanova i udruga predvođenih Franjevačkim institutom za kulturu mira iz Splita.

U Hrvatskoj 35 posto radnika zaposlenih u trgovinama radi nedjeljom, dok je u EU-u prosjek 23 posto, rekla je Željka MarkićRadnici, osim što su prisiljeni raditi nedjeljom, praktički uopće za to nisu plaćeni. Oni rade 6 dana u tjednu. Poslodavac ih može obvezati da rade i nedjeljom i dati im u zamjenu jedan dan u tjednu slobodno. Oni ne mogu biti nedjeljom zajedno sa svojom obitelji, a istovremeno im tu nedjelju ne plaćaju, istaknula je Markić te dodala kako, prema istraživanju eurozastupnice Marijane Petir, najveći dio njih dobiva za tu jednu nedjelju plaćenu samo jednu kunu više.

Nedjeljom rade liječnici, medicinske sestre, novinari, policajci, piloti, vozači, vatrogasci, carinici, hotelski radnici, ugostitelji, glumci…, uzvratio je Loew i pitao što s njima. Željka Markić odgovara kako je riječ o zanimanjima koja moraju raditi nedjeljom, za razliku od trgovina koje ne moraju. Liječnici su, nastavlja,  za rad nedjeljom adekvatno plaćeni.

Većina tih struka je u državnom sektoru (izuzev hotelskih radika i ugostitelja i još nekih) i poslodavac im je država koja nije na tržištu. Vi govorite o poslodavcima koji su na tržištu i to je druga priča, rekao je Loew.

Željka Markić nije se složila s njim i dodala je kako je država obvezna osigurati Zakon o radu koji će štititi radnike i istovremeno osigurati poslodavcima pošten odnos. Ali država omogućuje da se u Hrvatskoj radi 180 sati tjedno, a u Austriji se radi 72. Ako austrijska država kaže da se mora plaćati dvostruka cijena rada za nedjelju, a Hrvatska kaže da je dovoljno platiti jednu kunu više, onda Hrvatska pogoduje jednoj strani, a to su veliki trgovački lanci, rekla je Markić.

Na pitanje kako bi oni regulirali rad nedjeljom, Loew odgovara da su oni protiv bilo kakve regulacije i da regulacije u tržišnoj ekonomiji nisu dobre. Kupci, ističe, svojim preferencijama odlučuju kada trgovine trebaju raditi, a radnici mogu birati žele li ili ne i nitko ih ne prisiljava da rade.

Vi ste protiv toga da se postavi obveza da se radniku koji radi nedjeljom mora platiti više?, pitala je Markić. Nisam protiv toga. Ali to se mora odlučiti odnosom poslodavac i zaposlenik, odnosno ugovorom o radu, odgovara Loew. Vi uopće niste za to da se u Hrvatskoj regulira to da poslodavci radnicima uvjetuju da moraju raditi nedjeljom, svima njima koji imaju obvezu raditi jer je to za život važno – država prema tome ne treba zauzeti poziciju?, nastavila je Markić. Po našem mišljenju, ne treba. U ovom vašem konkretnom prijedlogu radi se o povećanju nedjeljne nadnice za 50 posto. Dio radnika bi mogao odbiti rad nedjeljom. Poslodavci bi morali tražiti nove radnike koji to žele i imali bi znatno povećanje troškova, odgovorio je Loew.

Markić je, pak, rekla kako istraživanja pokazuju da poslodavci rade nedjeljom baš zato što ih taj dodatni rad ne stoji ništa dodatno. Ja smatram da je nedopustivo da je u Hrvtskoj rad nedjeljom besplatan za poslodavce. Te privatne firme moraju uračunati cijenu rada tog radnika koji je svoju nedjelju ostavio na blagajni umjesto da ga ja proveo u obitelji, objasnila je Markić i dodala kako istraživanja u brojnim europskih zemljama pokazuje da većina radnika ne smatra slobodan dan u tjednu adekvatnom zamjenom za slobodnu nedjelju. Država je Zakonom o radu, smatra, radnike u trgovinama učinila ranjivijima. Ponovila je kako udruga U ime obitelji zajedno sa sindikatima i drugim udrugama traži slobodne nedjelje, a ako one i budu radne, trebaju biti adekvatno plaćene.

Loew je još jednom ponovio kako se ne slaže s tim i kako bi se u tom slučaju radilo o zakonu neželjenih posljedica. Dajte mi recite na kojem to liberalnom tržištu funkcioniraju stvari kao u Hrvatskoj. Baš me zanima?, pitala je Markić. U pola istočnoeuropskih država, odgovorio je Loew. Željka Markić ga je pozvala da argumentira svoje stajalište, a on je upitao može li doći do riječi. Niste mi dali priliku da elaboriram. Vi govorite isto kao Vilim Ribić, rekao je Loew. Nakon što se ispričao zbog komentara “koji nije bio na mjestu”, Loew je nastavio: Povećanje minimalnih plaća, kao i povećanje troškova rada nedjeljom dovode da toga da su poslodavci prisljeni raditi nedjeljom iz dva radzloga: prvi je to što će konkurencija raditi, a on će imati gubitke. Drugi je impulzivno kupovanje. Istraživanja su pokazala da ona čine više od 30 posto. A za takvo kupovanje potrebna je određena atmosfera i ambijent. A to je upravo nedjelja kada mogu uživati u kupovanju i takvo impulzivno kupovanje povećava potrošnju. Ako im to uskratite, dio te prodaje se neće preseliti na radne dane. Upravo suprotno, past će im prihod i dobit i zbog toga će se smanjiti i broj zaposlenih, ali i plaće, objasnio je Loew.

Markić je odgovorila kako istraživanja u Hrvatskoj pokazuju da trgovine koje rade nedjeljom nemaju povećanje dobiti nedjeljom i da bi se navike građana promijenile tako da kupuju šest dana u tjednu. Navela sam već primjer Austrije u kojoj 90 posto radnika izražava zadovoljstvo svojim poslom. Stavite se u poziciju radnice koja radi 6 dana u tjednu i mora raditi 3 nedjelje i ima istu plaću. Ja ne znam kome to može biti svejedno. To se tumači impulzivnom kupovinom. Meni prvoj odgovara da radi trgovina u mojoj blizini, ali to ne želim jer to nije pravedno, rekla je Markić. Loew je ponovio da potrošači pokazuju da žele rad nedjeljom i da su dokaz trgovački centri koji su prepuni upravo tim danom.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari