Connect with us

Hrvatska

Komšić najavljuje: Novi val prosvjeda u BiH bit će još razorniji

Objavljeno

on

Bosni i Hercegovini prijeti novi val velikih prosvjeda razorniji od onih što su izbili početkom veljače, ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratskog fronta  Željko Komšić u intervjuu što ga je u petak objavilo sarajevsko “Oslobođenje”.

Komšić za koga se vjeruje da je zajedno sa Fahrudinom Radončićem i Seferom Halilovićem imao vrlo aktivnu ulogu u prosvjednim događanjima tijekom BiH najavljuje da će novi prosvjedi biti još razorniji.

[quote]”Ono što u ovom trenutku većina zanemaruje jest mogućnost da se dogode novi prosvjedi. Za mjesec, dva, pet ili godinu može se dogoditi novi val prosvjeda razorniji od ovoga (u veljači), razoran kao potres”, kazao je Komšić uz ocjenu kako će se to dogoditi ukoliko se odmah ne počne obračun s kriminalom i korupcijom u zemlji.[/quote]

Upravo zahtjev za odlučnim obračunom s kriminalom i korupcijom, ocijenio je Komšić, bio je temelj prosvjeda koji su izbili 5. veljače u Tuzli i zatim se proširili na druge gradove te potom prerasli u nasilne 7. veljače.

“Do prosvjeda je došlo zbog nepravde koja vlada u BiH”, kazao je Komšić dodajući kako je stanje pogoršao nedostatak bilo kakve socijalne osjetljivosti “upravljačkog” sloja u zemlji.

S pozicije člana Predsjedništva BiH, koji je izbornim inženjeringom bošnjačkih stranaka nametnut Hrvatima, Komšić ističe da paljenje zgrade Predsjedništva BiH ne predstavlja atak na ustavni poredak države.

“Vlast u BiH je u dobroj mjeri izgubila svaki osjećaj o tome kakvo je stanje u društvu. Otuđena je, korumpirana”, kazao je Komšić koji istodobno odbacuje tvrdnje kako su zbivanja od 7. veljače kada je, među ostalima, napadnuta i zapaljena zgrada Predsjedništva BiH zapravo predstavljala udar na ustavni poredak države.

“Ne mislim da je to bio bilo kakav ‘državni udar’. Pritisak u ovom našem ‘bosanskom loncu’ je bio toliki da je ‘poklopac odletio u zrak'”, kazao je Komšić no pri tom je istaknuo kako ipak valja istražiti postojanje organiziranog nasilja tijekom prosvjeda za što se “ide u zatvor, uvijek i svugdje”.

Na upit kakve bi posljedjice prosvjedi mogli imati na političke stranke u BiH odnosno na rezultate što će ih one ostvariti na izorima planiranim za listopad, Komšić je odgovorio kako vjeruje da će u konačnici najveću korist, ma kako to apsurdno djelovalo, izvući tri najveće nacionalne stranke – Stranka demokratske akcije (SDA), HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Za svoju stranku Demokratsku frontu (DF), koja pokušava okupiti krajnje lijevu projugoslavensku opciju, nije iznio nikakvu prognozu istaknuvši kako će se ona po prvi puta pojaviti na tim izborima.

“Ja samo za sebe mogu tvrditi da neću imati ništa sa fašistima, šovinistima, lopovima i reketašima”, kazao je Komšić.

M.J.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari