Connect with us

BiH

Komšić od EU očekuje potporu za promjene izbornog zakona u BiH, Dodik negoduje

Objavljeno

-

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je u utorak kako će na predstojećem samitu čelnika Europske unije i država zapadnog Balkana izrijekom tražiti da Unija podrži izmjene izbornog zakona u BiH kojima bi se uklonile postojeće diskriminacije.

Također je najavio da će zatražiti da se Unija suprotstavi zamislima koje vode dodatnim podjelama kakve, po Komšićevu sudu, zagovaraju HDZ BiH i Milorad Dodik.

“Europska unija ne smije odustati od svog sustava vrijednosti, demokracije i jednakopravnosti građana jer bi to značilo poraz i za EU i za BiH. Istinske vrijednosti Bosne i Hercegovine su istinske vrijednosti na kojima počiva Europska unija”, kazao je Komšić u izjavi za agenciju Fena.

Umjesto sva tri člana Predsjedništva BiH na samitu, koji će se ovog tjedna održati na Brdu kod Kranja, sudjelovat će samo Komšić. Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sudjeluje samo na sastanku Europske pučke stranke (EPP), koji se održava u Ljubljani uoči Brdo samita. Srpski član Predsjedništva Dodik ne ide nigdje jer slijedi politiku bojkota rada središnjih tijela vlasti BiH koju provodi od kraja srpnja u nastojanju da zajedno s drugim dužnosnicima srpske nacionalnosti ishodi ukidanje zakona o zabrani nijekanja ratnih zločina, što ga je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko.

Dodik se ipak odlučio pisati predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu i slovenskom premijeru Janezu Janši, čija zemlja predsjeda EU-om, kako bi ustvrdio da Komšić nema pravo predstavljati BiH jer o tome državni vrh nije usvojio zajedničko stajalište niti platformu za nastup.

Ljut zbog toga što je EU izravno pozvala na samit osobno Komšića, Dodik je europske čelnike optužio da time potiču raspad BiH.

“Direktno ste se stavili u funkciju rušenja BiH i Daytonskog sporazuma na čemu ona počiva, a najviše Ustav BiH. Ovaj jednostrani pristup samo doprinosi raspadu BiH i svi akteri koji to podržavaju, podržavaju samo raspad”, napisao je Dodik ,koji je Komšića unaprijed optužio da će lažno predstavljati stanje u BiH tako što će reći da su dvije od tri etničke skupine, odnosno Hrvati i Srbi, pokretač svih problema u BiH.

Komšić je na to odgovorio konstatacijom kako za dopuštenje za njegov odlazak na samit u Sloveniju uopće nije bila potrebna sjednica Predsjedništva BiH jer je poziv za to dobio izravno od EU odnosno slovenske strane, a Dodikove tvrdnje nazvao je smiješnima.

Kazao je kako je samit prilika da Europska unija još jednom jasno stane iza pet presuda Europskog suda za ljudska prava kojima je utvrđena diskriminacija građana BiH u izbornom procesu temeljem njihova etničkog podrijetla ili mjesta prebivališta.

Rekao je i kako je to posebice važno imajući u vidi činjenicu da u BiH postoje političke snage, poput Dodikovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i HDZ BiH, koje se “zalažu za još veće etničke podjele i u društvu i u državi”.

Komšić je time aludirao na zahtjeve HDZ-a da se problem izbora članova Predsjedništva BiH riješi uspostavom dvije izborne jedinice unutar Federacije BiH, što bošnjačke i multietničke političke stranke vide kao de facto podjelu države na tri etničke cjeline. (Hina)

Milorad Dodik: Komšić predstavlja samo sebe, nikako BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari