Connect with us

Gluposti

Komšić pokrenuo peticiju za potporu ‘građanskoj BiH’

Objavljeno

-

Čelnik Demokratske fronte Željko Komšić pokrenuo je, u sklopu kampanje za predstojeće izbore u Bosni i Hercegovini, peticiju za potporu inicijativi uspostave građanske države, što je u središtu prijepora između hrvatskih i probošnjačkih stranaka te je u nesuglasju s Daytonskim mirovnim sporazumom.

“Milijun ljudi za građansku BiH’ naziv je peticije koju će Komšić nastojati promaknuti u nadstranačku političku inicijativu. Njome se nastoji predstaviti kako većina građana u BiH podržava inicijativu za transformaciju dejtonskog uređenja zemlje s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Tim je sporazumom, parafiranim u Daytonu u studenom 1995., zaustavljen troipolgodišnji rat, a potpis na njega čelnici Hrvatske Franjo Tuđman, BiH Alija Izetbegović i Srbije Slobodan Milošević stavili su u Parizu u prosincu iste godine.

“Pozivamo da svojim potpisima iskažemo snažno zajedničko opredjeljenje na temelju gore navedenih potreba i političkih načela, za građansku državu i društvo jednakih i ravnopravnih građana”, navodi se u inicijativi.

Komšićev DF poziva i druge probošnjačke stranke da zajednički nakon izbora uspostave vlast te sudjeluju u razgovorima o ustavnim i izbornim reformama na koje ih poziva Europska unija kako bi zemlja napredovala prema njezinu članstvu.

Hrvatska i srpska strana u BiH protivi se preinakama ključnih odredbi Daytonskog mirovnog sporazuma kojemu su ključni jamci administracije SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Francuske, Rusije i Europske unije. Tim sporazumom je predviđeno osiguranje podjele vlasti između triju konstitutivnih naroda.

Sam Željko Komšić se ponovno kandidirao za hrvatskog člana državnog vrha na izborima što se održavaju početkom listopada. U tri navrata dosada biran je dominantno glasovima bošnjačkih birača, zbog čega je u više od 20 hrvatskih općina u BiH proglašen personom non grata. Protukandidatkinja na izborima za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH je Borjana Krišto, koju podupiru stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora BiH. (Hina)

Gordan Akrap: Velikobošnjačko viđenje građanskog društva je sve samo ne građansko

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari