Pratite nas

Komentar

Komšić pomogao da Hrvati pokažu zašto su ugroženi.

Objavljeno

na

Unatoč tome kako se ispočetka to razumjelo, te je i doživljeno političkim i nacionalnim poniženjem Hrvata, u mnogočemu će izbor Željka Komšića biti adut u rukama hrvatske politike u vrlo pojednostavljenom dokazivanju zašto su nejednakopravni u BiH.

Prije nekoliko dana u komentaru za agenciju France Presse jedan je analitičar, objašnjavajući što se dogodilo u nedjelju na izborima, objasnio kako su bosanski muslimani preglasali hrvatske katolike u BiH te ih ostavili bez njihova autentičnog predstavnika, dok, pak, Srbi imaju Dodika, a Bošnjaci Džaferovića, piše Zoran Krešić/VečernjiList BiH

Vrlo je teško objašnjavati što je trećina od 17 u Domu naroda, zašto Inzkov matematički teorem nije ispravan, kako se poteže vitalni nacionalni interes, zašto on uopće postoji u 21. stoljeću. No, Komšić je pomogao da se cijela priča o hrvatskoj nejednakopravnosti svede na fenomen koji ima potencijala razoriti tkivo društva BiH, jednako kako je to simbolički, ali i u stvarnome smislu, imao Sejdo Bajramović na Kosovu u bivšoj Jugoslaviji.

Sjajna profesorica Mirjana Kasapović, od koje malo tko bolje, jednostavnije i slikovitije opisuje Bosnu i Hercegovinu (uz iznimke Ivana Lovrenovića, Miljenka Jergovića, Mile Lasića, Josipa Mlakića…), dala je naznake nedjeljnog političkog promašaja. Iako je izbor Komšića zasjenio sve druge razine vlasti, kako vrijeme više odmiče, postaje jasno kako zapravo treba zahvaliti prvom bošnjačkom političkom izboru jer je učinio da se Hrvati mobiliziraju kao nikada do sada od 2000. godine.

No, takvo nadmudrivanje, preglasavanje, a posebno kampanja ksenofobične mržnje koju je on gradio prema Hrvatima i Hrvatskoj, nanijeli su veliku štetu odnosima Hrvata i Bošnjaka te uz pomoć ratnohuškačkih medijskih truba probudili zlu krv. Jedini način da se stvari vrate na kolosijek koji će zajamčiti izgradnju povjerenja, suživota Hrvata i Bošnjaka, pa i puta stvaranja nepodijeljenog društva, a unutar njega i uspostave države s istim pravima i slobodama, koji neki ne vole, pod nazivnikom “građanska država”, jest da se počne raditi na izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine.

Jučer su to jasno poručili iz američkog Veleposlanstva, a dan ranije i dužnosnici Europske komisije Federica Mogherini i Johannes Hahn. Korak dalje otišlo je američko Veleposlanstvo jasno poručujući da je potrebno mijenjati ta zakonska i ustavna rješenja “u skladu s europskim i demokratskim normama koje jamče kako političku ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH tako i jednakost svih građana BiH”. Sapienti sat!

Zoran Krešić/VečernjiList BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Hrvoje Zekanović: Večeras se rodila nova politička opcija

Objavljeno

na

Objavio

“Otvoreni smo za zajedništvo. Ovo je pobjeda za nas i bit ćemo otvoreni za zajedništvo na parlamentarnim izborima. Nisam euroskeptik, mi smo eurorealisti, mi smo iz ekonomskih razloga protiv eura”, rekao je Ladislav Ilčić.

U stožeru je jako veselo, pjeva se “Moja domovina”.

“Plenković je dobio duplo manje glasova nego na prošlim euroizborima. To pokazuje jedan trend da jača suverenistička ideja. Jačaju snage koje smatraju da su nam potrebni jaki nacionalni parlamenti”, kaže Ilčić iz Hrvatskih suverenista.

“Nije mi iznenađenje jedan mandat jer osjećate što narod osjeća, a to je suverenizam. Večeras se rodila nova politička opcija, jedan nov početak koji će jako dugo ostati u politici. Ne želim biti euforičan, ali ovo sve izgleda jako lijepo, strpimo se još malo, mogli bismo još jedanput zapjevati. Ruža Tomašić je bila naš glavni kandidat ipak je pokazala kako se brani interesi Hrvatske”, rekao je Hrvoje Zekanović te je nastavio oko nejedinstva na desnici:

“Nejedinstvo odgovara jedino Plenkoviću. Sad se pokazalo tko je išao u korist Andreju Plenkoviću”, kazao je Zekanović, prenosi Direktno.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Bujanec: O sudbini Hrvatske opet se odlučuje u Beogradu!?

Objavljeno

na

Objavio

Kolona u Beogradu čeka na glasovanje...

6360 biračkih mjesta otvoreno je u Hrvatskoj do 19 sati, a veliki broj birača glasovao je i u susjednim zemljama.

Glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski potvrdio je kako je na biralištima u dijaspori, izlaznost dobra, bolja nego na izborima za Europski parlament prije pet godina, piše N1.

Prijepodne je na tim biračkim mjestima glasovalo oko 4.400 birača, prije pet godina cijeli dan ih je glasovalo oko šest i pol tisuća birača. Najveći odaziv je u BiH.  Po podacima DIP-a glasovalo je 7.996 birača, dok je u Njemačkoj, po još nepotpunim podacima (nisu obrađena sva biračka mjesta) glasovalo je 1855 ljudi. Velika gužva vladala je i na biralištima u Srbiji.

U svom stilu, izlaznost u Srbiji komentirao je urednik i voditelj TV Bujice:

“Evo u kakvom smjeru ide Hrvatska; nekada smo imali kolone hrvatskih iseljenika ispred naših konzulata diljem svijeta, koji su se s radošću odazivali na izbore. Neki su se u međuvremenu potrudili da se Hrvatima u dijaspori na svaki mogući način oteža glasovanje i da kolona naših ljudi više nema”, komentirao je Velimir Bujanec na facebooku uz fotografije birališta u Beogradu (gore)

“No, sada zato imamo kolone ispred hrvatskih diplomatskih predstavništva u Beogradu.

U brojnim porukama koje pristižu redakciji Bujice, Hrvati koji su se uredno registrirali za glasovanje, a žive u Srbiji, otvoreno nam se žale da ih tjeraju iz kolone – i da im je glasovanje naprosto otežano i onemogućeno.

S druge strane, za odlazak na glasovanje u Beograd brojnim je Srbima plaćen prijevoz, dobili su sendviče, a neki i putne troškove…

Pitam se samo gdje je nestala ona stara Tuđmanova “ODLUČIMO SAMI O SUDBINI SVOJE HRVATSKE”?!” Napisao je Bujanec.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari