Pratite nas

Komentar

Komšić pomogao da Hrvati pokažu zašto su ugroženi.

Objavljeno

na

Unatoč tome kako se ispočetka to razumjelo, te je i doživljeno političkim i nacionalnim poniženjem Hrvata, u mnogočemu će izbor Željka Komšića biti adut u rukama hrvatske politike u vrlo pojednostavljenom dokazivanju zašto su nejednakopravni u BiH.

Prije nekoliko dana u komentaru za agenciju France Presse jedan je analitičar, objašnjavajući što se dogodilo u nedjelju na izborima, objasnio kako su bosanski muslimani preglasali hrvatske katolike u BiH te ih ostavili bez njihova autentičnog predstavnika, dok, pak, Srbi imaju Dodika, a Bošnjaci Džaferovića, piše Zoran Krešić/VečernjiList BiH

Vrlo je teško objašnjavati što je trećina od 17 u Domu naroda, zašto Inzkov matematički teorem nije ispravan, kako se poteže vitalni nacionalni interes, zašto on uopće postoji u 21. stoljeću. No, Komšić je pomogao da se cijela priča o hrvatskoj nejednakopravnosti svede na fenomen koji ima potencijala razoriti tkivo društva BiH, jednako kako je to simbolički, ali i u stvarnome smislu, imao Sejdo Bajramović na Kosovu u bivšoj Jugoslaviji.

Sjajna profesorica Mirjana Kasapović, od koje malo tko bolje, jednostavnije i slikovitije opisuje Bosnu i Hercegovinu (uz iznimke Ivana Lovrenovića, Miljenka Jergovića, Mile Lasića, Josipa Mlakića…), dala je naznake nedjeljnog političkog promašaja. Iako je izbor Komšića zasjenio sve druge razine vlasti, kako vrijeme više odmiče, postaje jasno kako zapravo treba zahvaliti prvom bošnjačkom političkom izboru jer je učinio da se Hrvati mobiliziraju kao nikada do sada od 2000. godine.

No, takvo nadmudrivanje, preglasavanje, a posebno kampanja ksenofobične mržnje koju je on gradio prema Hrvatima i Hrvatskoj, nanijeli su veliku štetu odnosima Hrvata i Bošnjaka te uz pomoć ratnohuškačkih medijskih truba probudili zlu krv. Jedini način da se stvari vrate na kolosijek koji će zajamčiti izgradnju povjerenja, suživota Hrvata i Bošnjaka, pa i puta stvaranja nepodijeljenog društva, a unutar njega i uspostave države s istim pravima i slobodama, koji neki ne vole, pod nazivnikom “građanska država”, jest da se počne raditi na izmjenama Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine.

Jučer su to jasno poručili iz američkog Veleposlanstva, a dan ranije i dužnosnici Europske komisije Federica Mogherini i Johannes Hahn. Korak dalje otišlo je američko Veleposlanstvo jasno poručujući da je potrebno mijenjati ta zakonska i ustavna rješenja “u skladu s europskim i demokratskim normama koje jamče kako političku ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u BiH tako i jednakost svih građana BiH”. Sapienti sat!

Zoran Krešić/VečernjiList BiH

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Korona virus pred vratima Hrvatske

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Xinhua

Najnoviji podatci o korona virusu za Kinu pokazuju da je kod populacije 80+ godina smrtnost 14,8 %, 70-70 godina 8 %, 60-69 godina 3,6 %, 50-59 godina 1,3 %, 40-49 0,4 %, a za 30-39/20-29/10-19 godina 0,2 posto. Nitko od djece do 9 godina nije umro zbog korona virusa.

Izvor

Kina se s korona virusom bori već tri mjeseca, a osim Kine od nedavno su se pojavile nova tri kritična područja: Južna Koreja, Iran i Italija. I u nekim drugim europskim zemljama (Njemačka, Francuska) virus se također pojavio, ali se radi o izoliranim slučajevima. Procjene govore da niti pandemija virusa nije isključena.

Za Hrvatsku od velike je važnosti činjenica što je korona virus došao u Italiju. Virus se u nama susjednoj zemlji aktivno širi, zaraženo je najmanje 79 osoba, a dvije su osobe preminule. Zbog virusa odgađaju se utakmice Seria A i karnevali.

Kriza pred vratima, adekvatnog odgovora nema

Otegotna okolnost vezana uz korona virus je ta što osoba može biti zaražena, ali ne pokazivati nikakve simptome što znači da može zaraziti druge ljude ni ne znajući da je zaražena. Stavljanje detektiranih zaraženih područja u karantene, kao što pokazuju kineska i talijanska iskustva, može se provoditi samo uz koordinaciju s vojskom i policijom. U Kini danas imamo velik broj strogih karantena koje su odvojene od ostatka zemlje.

Virus je, dakle, pred vratima Hrvatske što bi trebalo upaliti alarm. Ako smo, naime, ozbiljna država onda bi se na razini Vlade već sada trebao formirati svojevrsni krizni stožer koji bi razradio različite vrste mogućih odgovora u slučaju (ka)da virus dođe i u Hrvatsku. Kineska iskustva u borbi protiv virusa, dostavljena i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, ne mogu se zanemariti i svakoj bi državi trebalo biti u interesu proučiti ih.

Hrvatska se mora pripremiti za korona virus prvenstveno zbog zdravlja ljudi. Uvodno su navedeni podatci o smrtnosti s tim da treba uzeti u obzir da je Kina iznimno ozbiljno i iznimno profesionalno pristupila borbi protiv epidemije virusa čime je spriječena veća smrtnost. Osim zbog zdravlja ljudi, što je nedvojbeno najvažniji čimbenik u krizi koja je pred vratima s korona virusom, ne smiju se ničim podcijeniti i brojni sigurnosni i ekonomski aspekti. Epidemija virusa u kratkom roku, ako ne će biti adekvatne pripreme i odgovora, može blokirati i paralizirati cijelu Hrvatsku.

Ne zaboravimo pri tome da turizam sudjeluje u BDP-u naše države s iznimno visokih 18% prihoda. Epidemija virusa i moguća neadekvatna reakcija (vidimo da u Kini sve traje već tri mjeseca i da nema naznake kada će prestati) preko noći može – s obzirom na to da podrazumijeva karantene i blokade prometa – srušiti turističku predsezonu, sezonu i postsezonu što bi značilo velike probleme po hrvatsku ekonomiju. Bez jedne turističke sezone Hrvatska će se začas naći u ogromnim ekonomskim problemima.

Koji broj?

Iz svega navedenog jasno proizlazi – ponavljamo – kako bi bilo važno da izvršna vlast već sutra donese odluku o formiranju „kriznog stožera“ kako bi se kriza s koronom tretirala na adekvatan način. Ova kriza već sada ima svoje posljedice na mnogim razinama i zahtjeva poseban međuresorski tretman, od zdravstva, policije, vojske, do gospodarskog, turističkog i prometnog sektora.

Loša priprema za krizu s koronom virusom mogla bi imati iznimno opasne posljedice i po zdravlje ljudi i po hrvatsku ekonomiju. No, nadležni za sada ne pokazuju neku inicijativu i shvaćanje ozbiljnosti situacije, osim poruke da se oni koju sumnjaju na simptome jave liječniku. Kojem? Na koji broj? Čak se ni to ne zna.

Davor Dijanović, mm/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Škoro: Karneval među vladajućima očito traje cijelu godinu

Objavljeno

na

Objavio

‘Karneval među vladajućima očito traje cijelu godinu’, tvrdi Škoro u novoj kritici vladajućih

Bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro ponovno je kritizirao vladajuće i političare “koji su nam štošta prešutjeli”, a sada je kao inspiraciju iskoristio maškare karnevala u Rijeci.

Na svom je Facebook profilu objavio nekoliko fotografija ovogodišnjih maškara i napisao:

ŠTO SU NAM SVE PREŠUTJELI?

Proteklih mjeseci dužnosnici su nam prešutjeli štošta. Zaboraviše da:

– su im livade i štale u biti vile;
– nezakonito prenamjenjuju zemljište;
– primaju mito;
– koriste olakšice, a žive u vili s bazenom;
– im kumovi i prijatelji posuđuju novac pa dobivaju poslove s državom;
– umanjuju vrijednost i veličinu nekretnina;
– im bračni drug sumnjivo posluje;
– su članovi tajnih društava…

Nema kraja lažima i obmanama kojima nas svakodnevno obasipaju. Karneval među vladajućima očito traje cijelu godinu.

Samo što u ovim maškarama umjesto stvarnih krnjevala gori hrvatska država! Vrijeme je za ozbiljne promjene”, napisao je Škoro.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari