Connect with us

BiH

Komšić: ‘Pregovori o Izbornom zakonu osuđeni na neuspjeh’

Objavljeno

-

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je kako se trenutno stanje sistema vrijednosti, to stanje nekog vječnog konflikta ili iščekivanja može prevazići vraćajući se na moderna načela demokracije, piše N1.

Govoreći na Balkanskom integracijskom forumu 2021. u Podgorici, Komšić navodi da je to princip da je pojedinac u centru i administrativnog i društvenog sistema.

”Njegova prava, njegovo dostojanstvo. To je ideja za koju ne treba odustajati. Kad će doći to vrijeme ovisi o volji izbora građana u BiH”, kazao je.

Komentirao je ulogu međunarodne zajednice u okviru Izbornog zakona.

”Nisam siguran da će na ovaj način doći do izmjena. Doći će do novog političkog konflikta. Greška je postavljanje uvjeta pred nas od strane onih koji ni sami ne znaju što bi sada bio napredak. Međunarodna zajednica odstupa o svojih osnovnih, javnih politika koje zastupa na svakom koraku. To su prvenstveno presude Europskog suda za ljudska prava. Uopće ne razgovaramo na vrijednosnoj razini, i kako će zemlja napredovati ka standardima EU, a svi tvrde da je to cilj i zbog toga smatram kako će to biti razlog neuspjeha razgovora o reformi izbornog zakona”, istaknuo je Komšić.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari