Connect with us

Gluposti

Komšić u New Yorku zagovarao građansku BiH, a Plenkovića usporedio s Putinom

Objavljeno

-

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić optužio je u srijedu pred sudionicima Opće skupštine Ujedinjenih naroda Hrvatsku i Srbiju za miješanje u unutarnje poslove njegove zemlje i pokušaje da se ona podijeli po etničkim crtama a napao je i visokog predstavnika za BiH Christiana Schmidta.

“Naša dva susjeda kroz etničke zajednice u BiH na koje nastoje polagati svako pravo i dvadeset sedam godina nakon agresije koju su nad BiH izvršili, na taj način vrše udar na suverenitet naše zemlje, čime se skoro u cijelosti onemogućava bilo kakav demokratski razvoj Bosne i Hercegovine. Tom praksom narušava se i minimum međudržavnog povjerenja, jer na žalost, naši susjedi ne ulažu iskrenu energiju u cilju izgradnje međudržavne saradnje nego energiju ulažu u svrhu slabljenja naše države”, izjavio je uz ostalo Komšić.

Tvrdi da Hrvatska i Srbija u tome imaju potporu dijelova međunarodne zajednice pa tako i visokog predstavnika Schmidta kojega je optužio za udar na ustavni poredak BiH jer je u listopadu 2022. nametnuo izmjene izbornog zakona koje Komšić smatra diskriminatorskim.

Komšić je uz to, ne spominjući izravno ime ali očevidno aludirajući na Andreja Plenkovića, hrvatskog premijera usporedio s ruskim čelnikom Vladimirom Putinom i to zbog komentara u odnosu na presudu Europskog suda za ljudska prava po tužbi koju je protiv BiH podnio Komšićev savjetnik Slaven Kovačević uz tvrdnju kako je diskriminiran jer mu je pravo sudjelovanja na izborima ograničeno etničkom pripadnošću.

Hrvatski je premijer komentirajući tu presudu kazao kako se bez obzira na nju mora inzistirati na legitimnom predstavljanju Hrvata u tijelima vlasti BiH.

“Primili smo na znanje ovu presudu, ali isto tako ponavljamo vrlo jasno da ćemo se zauzimati za legitimno predstavljanje i jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih koji žive u BiH. Protiv smo politike i prakse nametanja hrvatskom narodu drugih predstavnika u najviša tijela. To se opetovano ponavlja sa izborom članova Predsjedništva i to se već četiri puta u posljednjih 16 godina dogodilo”, kazao je Plenković početkom rujna.

Za Komšića je to dokaz da je Plenković poput Putina.

“Nepoštivanje presuda međunarodnih sudova kakvo se moglo čuti od strane premijera susjedne zemlje podsjeća na onaj odnos prema međunarodnom pravu kakav je Vladimir Putin izgradio u slučaju Ukrajine. Međutim to nije samo negativan odnos prema međunarodnim standardima Ujedinjenih naroda nego i politika koja se prema Bosni i Hercegovini vodi od strane njenih susjeda”, izjavio je Komšić za govornicom UN-a. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas