Pratite nas

Politika

Komšić u Washingtonu: ‘Jedna članica’ EU surovo postupa prema migrantima

Objavljeno

na

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ustvrdio je u srijedu u Washingtonu kako se u Europskoj uniji primjenjuju dvostruki standardi u odnosu prema ilegalnim migrantima, a za sada nepoznatu članicu Unije optužio je za “surovo pustupanje” prema migrantima.

Komšić se tijekom višednevnog radnog posjeta SAD sastao s dužnosnicima State Departmenta, predvođenim Philipom Reekerom, pomoćnikom američkog državnog tajnika zaduženim za Europu, a u razgovoru je sudjelovao i zamjenik ravnatelja Vijeća nacionalne sigurnosti SAD John Erath, koji se također bavi europskim pitanjima.

U priopćenju koje je medijima dostavljeno iz Komšićeva ureda u Sarajevu stoji kako je on pred predstavnicima američke administracije izjavio da “jedna od zemalja Europske unije konstantno krši osnovna ljudska prava surovim postupcima prema migrantima”.

Komentirajući pitanje terorističkih prijetnji Komšić je američkim diplomatama prenio uvjeravanja kako se povratak državljana BiH s ratišta u inozemstvu “drži pod strogom kontrolom” te da sigurnosne agencije BiH u suradnji s partnerskim sigurnosnim agencijama iz drugih zemlja kontroliraju stanje.

Komšić je u Washingtonu kazao i kako će prošlotjedni dogovor o uspostavi vlasti u BiH i najavljeno dostavljanje programa reformi u sjedište NATO-a predstavljati pozitivan pomak za BiH, kao i da proces europskih integracija treba nastaviti bez obzira na aktualni odnos EU prema zapadnom Balkanu.

Upadljivo je kako u ovom priopćenju nema riječi o članstvu BiH u NATO-u, no Komšić je opredjeljenje za nastavak približavanja Alijansi iznio tijekom odvojenih razgovora što ih je u Pentagonu vodio s Jamesom Andersonom, zamjenikom podtajnika zaduženim za politička pitanja.

Njih su dvojica zaključili kako je nedavno usvojeni program reformi značajan iskorak BiH “u jačanju i poboljšanju suradnje sa NATO-om”.

Anderson je potvrdio kako Bosna i Hercegovina može računati na potporu SAD-a u provedbi reformi nakon predaje ovog programa NATO-u, što se očekuje tijekom prosinca.

Članice NATO-a nakon toga trebaju procijeniti je li taj dokument dostatan kako bi na snagu stupio ranije uvjetno odobreni Akcijski plan za članstvo (MAP).

Što točno stoji u dokumentu kojega je prošlog tjedna usvojilo Predsjedništvo BiH kako bi time bio otkočen proces uspostave vlasti i dalje je nepoznato. Komšić je neizravno ustvrdio kako je taj plan zapravo isto što i Godišnji nacionalni plan (ANP), kakvoga je izravno tražio NATO, dok Dodik tvrdi da to nije točno.

To je ponovio i u srijedu izjavivši novinarima kako u programu “nema NATO integracija, nego samo suradnje i partnerstva”.

“To je plan reformi i neće služiti za aktiviranje bilo čega”, ustvrdio je Dodik dodajući tome kako će BiH i dalje surađivati s NATO-om temeljem Indiviualnog partnerskog programa (IPAP), što je suradnja na nižoj razini od one koju predstavlja MAP i za koju Komšić vjeruje kako je praktično već aktiviran, čime je otvorena i perspektiva punopravnog članstva u Alijansi. (Hina)

 

Fra Mario Knezović: Komšić da napusti Predsjedništvo, BiH nije Republika, RS nastala na etničkom čišćenju

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Ivan Vrdoljak protiv Orbanovog pozivanja Hrvatske u ‘savez protiv EU’

Objavljeno

na

Objavio

Viktor Orban

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak osudio je u utorak najavu mađarskog premijera Viktora Orbana da će u “savez protiv Europske unije uključiti i Hrvatsku”, te pozvao premijera i predsjednika Hrvatske da “stanu u obranu proeuropske Hrvatske”.

Vrdoljak u priopćenju ocjenjuje da “ekstremisti, nacionalisti i populisti poput Orbana žele i EU i Hrvatsku povući unazad” u kršenje temeljnih načela demokracije, pravne države, neovisnosti medija i ljudskih prava.

Kao liberalna stranka, koja se zalaže za proeuropsku, otvorenu i tolerantnu Hrvatsku HNS osuđuje Orbanovu najavu da će u “savez protiv EU-a uključiti i Hrvatsku”.

“Nemamo pravo više šutjeti i pasivno promatrati inicijative koje direktno ugrožavaju slobodu svakog od nas, slobodu svih građana EU-a”, poručuje u priopćenju. Na liberalima je da ustanu u obranu zajedničkih vrijednosti – od slobode do ljudskosti.

Vrdoljak je pozvao premijera Andreja Plenkovića i novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića, kao i ostale političke aktere u Hrvatskoj, da se jasno odrede prema Orbanovoj inicijativi i da stanu u obranu moderne i proeuropske Hrvatske.

Istaknuvši da je ujedinjena Europa, sa svojim demokratskim i gospodarskim standardima, dobro mjesto za život i rad svojih stanovnika, HNS poručuje da svi koji djeluju protiv nje rade za interese drugih, a ne Europljana. (Hina)

Orban: Europa smo mi i mi se ne moramo svidjeti umornoj briselskoj eliti…

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Geopolitika

(Geo)politički objektiv – Zašto je poznavanje geopolitike nužno za razumijevanje svijeta u kojemu živimo?

Objavljeno

na

Objavio

U desetoj epizodi podcasta (Geo)politički objektiv Davor Dijanović govori o disciplini geopolitike. Definiraju se osnovni geopolitički pojmovi i daje pregled najvažnijih geopolitičkih autora, škola i literature.

Uvodna emisija o geopolitici s teoretskim pregledom najvažnijih autora i pojmova, ističe Dijanović, nužna je za razumijevanje aktualnih geopolitičkih prijepora o kojima će biti govora u sljedećim epizodama podcasta.

Bez razumijevanja geopolitiče i međunarodnih odnosa nije moguće ni razumijevanje političkih procesa u Republici Hrvatskoj, zaključuje Dijanović u novoj epizodi podcasta.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari