Pratite nas

Politika

Komšić za ukidanje načela konstitutivnosti naroda u BiH

Objavljeno

na

Željko Komšić, lider Demokratske fronte i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine oglasio se priopćenjem za javnost koje prenose bosanskohercegovački elektronski mediji. U njemu najavljuje kako će se, u svakom svom idućem sastanku s dužnosnicima Europske unije i predstavnicima Unije u BiH, zalagati za ukidanje načela konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini i uvođenje “jednakopravnosti i jednake vrijednosti glasa svih građana”.

Smatra, kako navodi u priopćenju, da se i HDZ BiH ne može više buniti po tom pitanju jer je prihvatio Mišljenje Europske komisije o nužnosti reformi u Bosni i Hercegovini s ciljem njezinog približavanja europskim integracijama.

U Mišljenju Europske komisije ukazuje se, uz ostalo, na nužnost poštivanja presuda Suda u Strasbourgu. Među tim presudama je i presuda u slučaju “Zornić”.

Prema Komšićevom mišljenju, tom presudom se Bosni i Hercegovini , uz ostalo, nalaže odbacivanje konstitutivnosti u izbornom zakonodavstvu te zemlje.

Podsjetimo, gospođa Zornić se obratila Europskom sudu za ljudska prava zbog nemogućnosti sudjelovanja kao kandidatkinja na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. I to zbog toga što se ne izjašnjava kao pripadnica bilo koje etničke skupine.

U srpnju 2014. godine Sud je presudio u njezinu korist i istaknuo kako je ta odrednica Ustava Bosne i Hercegovine diskriminirajuća.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari