Pratite nas

Analiza

Komšićev izbor izazvao bi intervenciju vojnih snaga!

Objavljeno

na

”Ako bošnjačka većina ponovno nametne Hrvatima Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, slijedi potpuna blokada vlasti”, piše tjednik Globus u svojem tekstu o izborima pred nama u kojem navodi kako je ”BiH pred političkim slomom” i da ”izbori vode u kaos”.

”Bude li ugrožen mir, moguća je i intervencija vojnih snaga!”, navodi u naslovu teksta Globus.

Predivna zemlja puna mržnje

Tjednik Globus navodi kako je politička situacija u BiH utemeljena na Daytonskom sporazumu te da je ”krajnje zamršena te ni iznutra ni izvana nema naznaka da će je uskoro itko pokušati otpetljati”.

”Iz predivne zemlje pune mržnje, kako ju je prije sto godina opisao Ivo Andrić, mladi ljudi masovno odlaze i kažu kako im je svejedno tko će biti na vlasti za koju se ovaj put bore 72 političke stranke.

Biraju se članovi Predsjedništva BiH, zastupnici u parlamentima BiH, Federacije BiH i Republike Srpske te predsjednik RS-a, a u Federaciji i članovi skupština kantona”, navodi Globus. u tekstu se navodi kako je neslavna posebnost ovih izbora što se održavaju po Izbornom zakonu koji je Ustavni sud proglasio neustavnim i nejasno je kako će se nakon njih uspostaviti tijela vlasti.

Bošnjaci bi mogli imati dva člana Predsjedništva

”Naime, Sud je ukinuo mogućnost da jedan narod drugom konstitutivnom narodu bira političke predstavnike, što bi moglo izazvati nove napetosti između Hrvata i Bošnjaka ako za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bude izabran Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte, za kojega, prema anketama, glasaju većinom Bošnjaci i manje od dva posto Hrvata”, piše Globus.

Mostarski sociolog Ivan Vukoja s Instituta za društveno-politička istraživanja u izjavi za Globus upozorava da je Komšić tako već dvaput ušao u Predsjedništvo, a ako se dogodi i treći put, to bi moglo imati veoma negativne posljedice. ”Federacija je jedna izborna jedinica i svaki glasač ima pravo glasati za svakog kandidata. Hrvati bi trebali imati pravo izabrati svoga predstavnika, tko god on bio.

Komšić neće dobiti ni jedan posto glasova Hrvata i, ako bude izabran, Bošnjaci će imati dva člana Predsjedništva, a Hrvati nijednog. Ustavni sud naložio je promjenu Izbornog zakona u roku od šest mjeseci, što se nije dogodilo”, rekao je Globusu Vukoja.

Bošnjačka strana ne želi

Dodao je kako je Ustavni sud potom iz Izbornog zakona izbrisao odredbe koje propisuju način formiranja Doma naroda te se ne zna kako će on biti formiran, kao ni Federalna vlada, pa tako ni državni Dom naroda i Predsjedništvo. ”Da se provede odluka Ustavnog suda, ispunili bi se zahtjevi Hrvata.

Bošnjačka strana je ne želi provesti. Ako za člana Predsjedništva bude izabran Dragan Čović, bit će i na hrvatskoj i bošnjačkoj strani dovoljno razumijevanja da se nađe izlaz”, zaključuje Vukoja.

Nakon izbora mogla bi uslijediti velika politička kriza u cijeloj državi, a ponajprije u Federaciji, upozorava Nedim Ademović, vodeći ustavni stručnjak u BiH.

”U Federaciji će se provesti izbori, proglasiti rezultati, ali će nakon toga nastupiti kriza. Neće se znati kako formirati vlast jer sukobljene političke grupacije imaju različite stavove. To državu vodi u blokadu, čak bi mogao biti ugrožen mir, a u tom će slučaju reagirati visoki predstavnik UN-a i možda će intervenirati i vojne snage ako dođe do problema”, pesimističan je Ademović.

Mario Karamatić: Željko Komšić je jedina osoba koja je uspjela ujediniti Hrvate u BIH

Čovićev apel i vjera u pobjedu

Da bi BiH lako mogla odmah nakon izbora potonuti u duboku političku krizu, smatra i Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i član aktualnog Predsjedništva BiH te kandidat za drugi mandat na toj dužnosti.

U intervjuu Globusu ponavlja svoj apel bošnjačkim biračima da ne biraju Hrvatima političke predstavnike.

”Mi inzistiramo da narodi legitimno biraju svoje predstavnike.Zato očekujemo od prijatelja Bošnjaka da shvate da nema smisla da oni biraju u ime Hrvata. Bilo bi porazno za BiH kada bi se opet biralo u ime Hrvata.To bi imalo nesagledive posljedice jer ne bi bilo uopće moguće formirati vlast”, kaže Čović.

Na izbore u nedjelju ipak izlazi pun optimizma: ”Vjerujem da ću ja biti hrvatski član Predsjedništva BiH u ovom novom mandatu. Po svim dostupnim anketama, to želi i 80 posto Hrvata u BiH”.(Globus/HMS)

 

MALIĆ: Lako za ‘građane’, pitanje je šta stvarno žele Bošnjaci?

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

Jan Ivanjek: Vojna analiza – Mađarska modernizacija Zrinyi 2026, pouka za Hrvatsku vojsku

Objavljeno

na

Objavio

U najnovijoj epizodi Cro Opsa analiziram kako Mađarska već nekoliko godina provodi najsveobuhvatniji i najambiciozniji plan modernizacije vojske u širem hrvatskom susjedstvu, Zrinyi, odnosno Zrinski, 2026.

Od novog pješačkog oružja, preko tenkova i haubica, pa helikoptera, do PZO sustava, a možda i do novih borbenih aviona.

Za razliku od Hrvatske, ne škrtari se u opremanju vojske. Hrvatska tu može mnogo naučiti o sustavnom pristupu modernizaciji oružanih snaga, za koju je od kritične važnosti napokon pronaći političke volje da se pošteno plati ono što nam je krajnje neophodno, prvenstveno višenamjenski borbeni avioni.

Saznajte kako smanjiti ovisnost o donacijama i traženju jeftinog pri opremanju, kako su neke suparničke države već aktivno sabotirale projekte opremanja Hrvatske vojske te još mnogo toga

Vojna analiza – Hrvatska ratna mornarica, Obalna straža, marinci

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Što je prorekao dr. Franjo Tuđman 23. studenog ’96. g. nakon povratka iz Amerike?

Objavljeno

na

Objavio

isječak

Ovih dana je Zoran Milanović prisegnuo za predsjednika RH. Svi koji su glasali za HDZ-ovog predsjedničkog kandidata pet će godina na Pantovčaku gledati sliku i priliku svog političkog poraza. Uzroka porazu je mnogo a ni jedan se ne može dovesti u svezu s uspjehom stranaka koje su Milanoviću davale javnu potporu.

Politički autizam

Jedan od uzroka poraza HDZ-a na predsjedničkim izborima, a prije njih i na izborima za Europski parlament, neprispodobivi je politički autizam njegovog predsjednika. HDZ-ovo biračko tijelo je ignoriralo nagovore Plenkovića i njegovih pristaša o uspjesima Vlade od kada joj je na čelu, Ne vidjeti taj otklon birača politički je autizam, ili, još gore, podcjenjivanje inteligencije vlastitog biračkog tijela.

Tȁ tko bi glasovao za Kolindu Grabar Kitarović zbog toga što je Marija Pejčinović Burić zagovorom Andreja Plenkovića izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe? Ili, koga može motivirati imenovanje Dubravke Šuice na mjesto potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju da iziđe na izbore i dâ svoj glas KGK, a sutra nekom drugom? Kakve bi to koristi imala Hrvatska od imenovanja Šuice i Pejčinovič-Burić? Iste onakve (nikakve) kakve je imala od esdepeovih štićenika i eu-birokrata Nevena Mimice i Nevena Matesa, povjerenika za međunarodnu suradnju i razvoj, odnosno člana Revizorskog suda.

Spašavanje Agrokora

Ako je spašavanje Agrokora uspjeh, kojim se osim predsjednika Vlade hvale i članovi njegove administracije, zašto Martina Dalić, kao glavni operativac u toj operaciji spašavanja, nije adut predsjednika HDZ-a na unutarstranačkim izborima, uz pretpostavku da je Dalić članica HDZ-a? Zašto nju ili nekog drugog iz ‘grupe Borg’ nije pozvao u svoj tim? Usput, kako to da nitko iz Plenkovićeva suradničkog stožera ne postavi pitanje o razlogu angažiranja bivšeg Josipovićevog savjetnika informatičke struke Marka Rakara u slučaju Agrokor – i to za milijun kuna? Smiju li postaviti pitanje zašto se tako iznimno povjerljiv slučaj bezuvjetno daje u posjed nekome izvan državnih struktura?

Strah od autoriteta ili neznanje elementarne matematike?

Da drže do svoje inteligencije – ako je imaju – zapitali bi se tko to u izbornoj godini proizvodi afere s imovinskim karticama i sukobom interesa. Pa nije li upravo onaj čija se tvrtka bavi ‘analizom informacijskih, poslovnih i komunikacijskih sustava, analizom i rekonstrukcijom poslovno-financijskih procedura i tokova, analizom i rekonstrukcijom poslovne dokumentacije, analizom i uparivanjem podataka iz različitih izvora koji bi se mogli pojaviti tijekom izvršavanja ugovora’?

Koje li ironije

Ako se Andrej Plenković poziva na svoje uspjehe i uspjehe svoje Vlade, zašto protagonisti toga uspjeha (Jandroković, Grlić Radman, Dalić) nemaju mjesta u njegovom timu? Adut bi u ženskoj kvoti mogla biti i riječkom zvijezdom okrunjena ministrica Obuljen, ali nije. Nije, unatoč činjenici da nedavni antikulturni performans bilježi pohvale – prosto im budi – ‘tog i takvog svijeta’.

Koje li ironije: iz kvote prevrtljivaca i prilagodljivih, osim Bačića u Plenkovićev tim nisu pozvani ni Jandroković ni Kalmeta. Njihovo bi iskustvo a i plodovi suradnje s nekim opskurnim tjednicima bilo vrijednije od Judinih škuda.

Na kraju, zašto nitko iz kvote Mate Granića nije pozvan u Plenkovićev tim, a pozvani su Tomo Medved i Ivan Anušić? Zašto nije pozvan testirati svoj stranački rejting Davor Božinović a pozvana je Zdravka Bušić?

Nije li Božinović političar s ogromnim iskustvom?

Kao dužnosnik bio je nadređen tajnim tajnim službama u državi ili im je bio na čelu. Kao nitko drugi u Hrvatskoj obnašao je važne i utjecajne dužnosti: bio je predstojnik Ureda predsjednika Republike, haaškog lažova i krivokletnika, bio je ministar obrane u Vladi Jadranke Kosor, bio je pomoćnik ministra vanjskih poslova RH u rangu veleposlanika, tj. načelnik VII Uprave (tajna služba MVP) itd, itd. Nije li Božinović svojedobno kao utjecajna osoba u Republičkom sekretarijatu za narodnu obranu Hrvatske pripomogao Andreju Plenkoviću da ne služi vojni rok zbog anemije pa ipak nije na Plenkovićevoj listi za stranačke izbore. Zašto Davor Božinović ne, a Tomo Medved da?

Jednokratna pokrića i kult sličnosti

Jesu li HDZ-ovi članovi – koji će za koji tjedan imati priliku na unutarstranačkim izborima birati svoje vodstvo – toliko neinteligentni da neće zaključiti kako su Medved i neki drugi jednokratno pokriće (žeton) za još jedan stranački mandat Andreju Plenkoviću? Pitanje je opravdano utoliko što se prema dosadašnjem načinu vođenja stranke (HDZ-a) može bez ikakve sumnje tvrditi da u slučaju Plenkovićeve pobjede zamjenik predsjednika stranke i pomoćnici predsjednika neće imati nikakvu osim protokolarnu ulogu. [Tu je početak i kraj kulta sličnosti sa Sanaderom.] Ne, ni Medved, ni Krstičević, ni Anušić nisu ljudi od povjerenja Andreja Plenkovića, nego su to Božinović Jandroković i Bačić. I kakvi god bili rezultati unutarstranačkih izbora a Plenković ostane na čelu HDZ-a, način upravljanja strankom biti će isti. Drugim riječima, na narednim parlamentarnim izborima HDZ će doživjeti poraz.

Uvrjeda inteligenciji

Ne vidjeti da će kriza vrijednosti koje je uspostavio Andrej Plenković rezultirati porazom, manjak je razboritosti i pomanjkanje zdrave logike. Imaju li Plenkovićevi odabranici odgovor na pitanje: Čijom je zaslugom SDP za samo godinu dana poboljšao svoj rejting za 12 posto? Nije valjda Bernardićevom? Ili Marasovom? Ili je u pitanju fenomen ‘crnog labuda’. Ne, nije Robert Kopal toliko dezorijentiran da ne zna glavni uzrok posrnuća HDZ-a. Kod njega je u pitanju blagi poremećaj, ‘savjetnički sindrom’: ‘Serviraj tvrdnje koje šef želi čuti’. Za razliku od stranačkih analitičara, hadezeovo članstvo zna da je HDZ obeščašćen koaliranjem s ‘tim i takvim’ Pupovcem, s ‘tim i takvim’ HNS-om. Kakav je to koalicijski partner (Pupovac) koji zaprijeti da će izići iz koalicije ako iz nje iziđe HNS? Kakav je to koalicijski partner čije stranačko glasilo (Novosti) obeščašćuje simbole i vrijednosti Domovinskog rata i hrvatske države? Kakav je to koalicijski partner koji na diletantski i pljačkaški način upropaštava znanost i obrazovanje? I tko god to čini i tko god to tolerira nije mu mjesto ni u koaliciji, ni u stranci koja se zove HDZ ni u državi Hrvatskoj.

Uvrjeda časti

Neoprostiva uvrjeda časti je Plenkovićevo pojavljivanje na dvadesetoj obljetnica prosvjeda za Radio 101 u studenome 2016. godine i to u društvu urednice toga radija i Mesićeve savjetnice, potom i kolumnistice jednog opskurnog tjednika, Zrinke Vrabec Mojzeš. Protokol Radija 101 pribrojio je društvu Plenkovića i Vrabec Mojzeš i pouzdanika duboke države urednika jednog opskurnog tjednika Beru Jelinića. Samo iz tih činjenica i spomenute prigode može se s pouzdanjem tvrditi da Plenković o HDZ-u i Franji Tuđmanu malo zna, ili, ako i štogod zna da ne drži do njegove ostavštine. Pozivati se na Tuđmana a ne znati o njemu ono bitno – to je uvrjeda istini i časti.

Što dakle Plenković zna o danima liječenja Franje Tuđmana u američkoj vojnoj bolnici Walter Reed u Washingtonu, što zna o stvarnoj istini o natječaju za koncesiju i oduzimanju koncesije Radiju 101, što zna o manipulaciji ‘bad blue boysima’, o ulozi američkog veleposlanika, USAID-a, HHO-a, Čička i Gotovca, što zna o ulozi Jarnjaka i Fabera? Što zna o pozadini prosvjeda na Trgu Bana Jelačića 21. studenog 1996. g.? Jesu li sjećanja toliko ishlapjela ili je znanje oskudno pa se predsjednik HDZ-a nije mogao sjetiti govora utemeljitelja stranke kojoj je trenutno na čelu pa se kao lutka na koncu našao u crveno-žutom igrokazu jedne radijske urednice?

Što je prorekao dr. Franjo Tuđman 23. studenog ’96. g. nakon povratka iz Amerike?

O čemu se zapravo radi danas u Hrvatskoj …

„Nećemo dopustiti ostacima jugokomunističkog sustava, niti jugosrpskog, stanje kakvo smo bili zatekli u Hrvatskoj uspostavom hrvatske slobode i demokracije. Nećemo dopustiti da nam sve to dovedu u pitanje. Nećemo to dopustiti tim jugokomunističkim ostacima, ali ni onim političkim diletantima, bezglavim smušenjacima koji ne vide o čemu se zapravo radi danas u Hrvatskoj i u svijetu sa kojekakvim regionalnim planovima …

Nećemo dopustiti onima koji se vežu i sa crnim vragom protiv hrvatske slobode i hrvatske nezavisnosti, ne samo sa crnim, nego i zelenim i žutim vragovima …

Nećemo dopustiti onim koji se povezuju sa svima protivnicima hrvatske samostalnosti, ne samo povezuju nego im se nude, ne samo da im se nude nego im se prodaju za Judine škude, kao što se i sami hvale da dobivaju dotacije iz svih centara svijeta, a povezuju se od fundamentalističkih ekstremista, do kojekakvih lažnih propovjednika, pseudodemokratskih obmanjivača koji nam danas propovijedaju velike ideje o ljudskim pravima i slobodama medija.

Da! Mi smo stvarali svoju Hrvatsku za ljudska prava i za slobodu medija, ali za ljudska prava prije svega većine hrvatskoga naroda. Ali ćemo, razumije se, mi sa tom hrvatskom slobodom i demokracijom osigurati i manjini ta ljudska prava i slobodu medija. Ali nećemo dopustiti da nam ti sa strane rješavaju, odnosno nameću rješenja. Hrvatska neće biti ničija kolonija. Hrvatska je dosta bila i pod Mlečanima i pod Stambolom, i pod Bečom i pod Peštom, i pod Beogradom. Hrvatska je izvojevala svoju slobodu, svoju samostalnost, svoje pravo da sama odlučuje o svojoj sudbini.“

U ovome je govoru izrečena bit i poslanje HDZ-a. Tko to zna i razumije neće dvojiti o izboru svojih predstavnika, o koalicijama, o manjinama, o slobodi medija. Tko to zna znat će pronaći put do političke pobjede. S Plenkovićem ili bez njega.

Ivan Mihael Ban/Hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari