Pratite nas

BiH

Komšićevo slanje Mlinarević u Prag završnica je eliminiranja Hrvata iz diplomacije u BiH

Objavljeno

na

Udruga Hrvatski studentski politološki forum (HSPF), koja okuplja politologe sa Sveučilišta u Mostaru, ocijenila je nezakonitim imenovanje veleposlanice BiH u Pragu spisateljice Martine Mlinarević, jer nema fakultetsku diplomu navodeći da je njezin primjer poruka da mladi uzalud studiraju. Mlinarević, koju je na mjesto veleposlanika imenovao hrvatski član bh. Predsjedništva Željko Komšić, na svome Facebook profilu objavila je kako preuzima veleposlaničku dužnost u Pragu sredinom siječnja nakon što je obavila završne razgovore u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Objasnila je kako su joj kolege poručili da je imala najbolju prezentaciju u posljednjih 20 godina.

No, ova spisateljica došla je pod povećalo javnosti jer je predložena za veleposlanicu iako nema fakultetu diplomu, što je obvezno prema zakonskim propisima u BiH, ali i zbog toga jer je jedan od kadrova koje je imenovao Željko Komšić.

“Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) najoštrije osuđuje nastavak i prešutno odobravanje protuzakonitog djelovanja u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH”, priopćeno je iz ove udruge.

HSPF: Protuzakonito imenovanje Mlinarević dokaz da u BiH nisu svi jednaki pred zakonom

Objasnili su kako je imenovanje Mlinarević “skandalozan udar na vladavinu prava u BiH”. Naveli su kako će Mlinarević sa srednjom stručnom spremom (SSS) postati veleposlanica unatoč tome što se njezinim imenovanjem krši odluka o postupku imenovanja veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika BiH koja nalaže da svi veleposlanici moraju imati visoku stručnu spremu (VSS).

“Sve navedeno zapravo je jedna ružna, poražavajuća i sramotna poruka cjelokupnoj bh. javnosti, a posebice studentima, kako nismo svi jednaki pred zakonom, kako su odgovorna mjesta unaprijed rezervirana neodgovornima i podobnima te kako se uspješno studiranje i izvrsnost u BiH ne vrednuju”, dodaje se u priopćenju. Izrazili su razočarenje i zbog šutnje svih političkih stranaka u zemlji, kao i brojnih ministara, zastupnika iz te zemlje, ali i porukama pojedinih međunarodnih diplomata koji su odobravali nezakonit postupak njezina imenovanja. Kao i Mlinarević, koja se po vlastitom kazivanju izjasnila kao Hercegovka, a ne Hrvatica, Komšić je posve poremetio nacionalnu strukturu veleposlanika, čak i ako se posve isključi činjenica kako je njegov izbor nelegalan i nelegitiman, pa takvu etiketu imaju i njegovi diplomati.

Među prvima smijenjen je stalni predstavnik BiH pri Ujedinjenim narodima Ivica Dronjić, zatim veleposlanica BiH u Belgiji Lidija Topić–Bouwen, Renata Paškalj u Zagrebu, veleposlanik Darko Zelenika u Italiji, Tomislav Leko u Mađarskoj, Ankica Gudeljević u Saveznoj Republici Njemačkoj, Ivan Dunđer u Poljskoj, Vesna Ćužić u Švedskoj, Valentina Marinčić u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske, Josip Gelo u Svetoj Stolici, Lucija Ljubić u Strasbourgu i Ružica Udovičić u Milanu. Sve njih “koštala” je fotografija s nekadašnjim hrvatskim članom bh. Predsjedništva Draganom Čovićem, koji je predsjednik HDZ-a BiH i političke grupacije HNS-a BiH.

Umjesto rotacije identičnih diplomatskih adresa, Komšić je napravio još lošiji “deal” pa je dobio veleposlaničku poziciju u Crnoj Gori. Tamo je smjestio Branimira Jukića, koji je bio njegov savjetnik, a za veleposlanika je prvi put imenovan također za njegova mandata u Podgorici, a kasnije i pri NATO savezu. Nekadašnja novinarka Danka Savić, supruga vlasnika portala Slobodna Bosna Senada Avdića, otišla je u Španjolsku, dok je u ranijem mandatu bila u Pragu, također na prijedlog Komšića, piše Zoran Krešić/Večernji.ba

Po povratku u BiH bila je zaposlena u Ministarstvu vanjskih poslova BiH. Još jednoga nehrvata Komšić je poslao u London. To je Vanja Filipović. On je jedno vrijeme radio kao predstojnik Ureda ministra prometa i veza BiH Slavka Matanovića iz Demokratske fronte, a kojega je pak nedavno imenovao za veleposlanika BiH u Italiji. U žižu javnosti Vanja Filipović dospio je prije nekoliko godina kada se utvrdilo da je bio u društvu koje je sa Željkom Komšićem, kao tadašnjim članom bh. Predsjedništva, uživalo u luksuznom austrijskom skijalištu o trošku poreznih obveznika BiH.

Jednoga od najiskusnijih diplomata, nekadašnjeg šefa diplomacije BiH Svena Alkalaja, Komšić je smjestio u Ujedinjene narode, unatoč tome što se u nekoliko navrata našao u središtu korupcijskih afera. Bez ikakva iskustva članicu Predsjedništva DF-a Ivanu Robović poslao je u Bruxelles, dok je iskusna veleposlanica Jadranka Negodić-Winbow, koja je i ranije išla na diplomatske adrese, po Komšićevu nalogu stigla u Berlin, dok je pak karijerni diplomat Ivan Orlić smješten u Strasbourg. Zoran Krešić/Večernji.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Vandali oskvrnuli katoličko groblje u Tuzli, otvorene i grobnice

Objavljeno

na

Objavio

Izvor: Fena/Maja Nikolić

Katoličko groblje u naselju Tetima u okolici Tuzle u Bosni i Hercegovini ovog je tjedna bilo na meti vandala, a nepoznati počinitelji su pritom i otvorili i oskvrnuli neke od grobnica, objavili su u petak lokalni mediji.

Agencija Fena prenijela je izjavu mještanina Nedjeljka Jurkića koji je kazao kako su vandali uz otvaranje grobnica polomili i oštetili nadgrobne spomenike, kipove i pobacali svijeće.

“Ovo nije prvi put. Uznemireni smo”, kazao je Jurkić.

Oskvrnuće groblja osudio je i gvardijan obližnjeg franjevačkog samostana fra Željko Nikolić.

I on je upozorio kako se ovakvi vandalski izgredi ponavljaju, a ovoga puta na meti je bilo groblje koje se nalazi uz važnu filijalnu crkvu.

“Nije prvi put da se ovo događa, ali otvaranje grobnica pokojnika zasigurno govori o mentalnom stanju društva u kojem živimo i ovakav čin nije dobra poruka”, kazao je gvardijan. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Božo Ljubić: Ravnopravnost Hrvata se može postići na dva načina

Objavljeno

na

Objavio

”Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”

Ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini moguće je postići na dva načina, izjavio je sinoć za N1 Božo Ljubić, zastupnik u Saboru Hrvatske i predsjednik Glavnog odbora HNS-a u BiH.

”Jedan od načina je kroz koncept institucionalne ravnopravnosti koji uključuje izmjene Izbornog zakona i kroz strukture Vlada, Vijeća ministara i entiteta. Mi već imamo u Vijeću ministara formulu koja može funkcionirati. To je koncept koji bi podrazumijevao zadržavanje dvoentitetskog uređenja.

Drugi koncept je refederalizacija Bosne i Hercegovine. Imamo dvije odluke Europskog parlamenta. Dosljednja federalizacija bi podrazumijevala više federalnih jedinica. Taj koncept podrazumijeva najmanje tri, a može biti i deset entiteta”, pojasnio je gost N1.

Treći entitet, naglasio je, nije realna opcija u ovom trenutku. ”Mi smatramo da to u ovom momentu nije realno i čitav naš napor je usmjeren na promjenu izbornog zakonodavstva. Da li će nekada doći vrijeme i da li će sazrijeti odnosi…

Bosna i Hercegovina ima 14 ustava. To je apsolutno neracionalno i morat ćemo kad tad ići u refederalizaciju BiH. Kad će doći vrijeme, nitko ne može reći. I zato mi ne govorimo o podjeli BiH na više entiteta. Bosna i Hercegovina sve više klizi u pravcu ciprizacije.

Odgovornost za državu BiH treba biti fokusirana na izmjene izbornog zakona jer u ovom trenutku nije realno da će doći vrijeme za konfederalizaciju”, dodao je on. On je govorio i o ostalim aktualnim političkim temama u BiH, izbornom zakonu i formiranju Federalne vlade.

Čović: Uz ovu dinamiku Izborni zakon moguće usuglasiti do kraja ožujka

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari