Pratite nas

Iz Svijeta

Komunistička partija Bugarske službeno proglašena zločinačkom organizacijom

Objavljeno

na

Aktualni premijer Bugarske Bojko Borisov bio je visoki dužnosnik komunističke policije, ali i posljednji šef osiguranja posljednjeg komunističkog bugarskog diktatora Todora Živkova.

U Bugarskoj je lustracija fomalno počela 1992., no nije se odnosila na na politički rad.

Zbog lustracije veliki broj državnih zaposlenika izgubio je posao, u nekim sektorima – pravosuđe, tajne službe i policija – i do 90 posto.

U prvoj polovici 90-ih to je postalo pitanje ogorčene političke borbe i lustracija se počela koristiti u te svrhe. Arhivi nisu ni danas otvoreni, a značajan dio ranije nomenklature preživio je demokratske promjene.

Zanimljivo je, međutim, da je Narodno sobranje Republike Bugarske 26. travnja 2000. godine usvojilo zakon kojim je Komunistička partija Bugarske proglašena zločinačkom organizacijom.

Zakon o proglašenju komunističkog režima zločinačkim

Objavljeno u Državnim novinama (Državni vjesnik), broju 37 od 5. svibnja 2000. godine
(http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192)

Čl. 1. (1) Bugarska komunistička partija (tada zvana Bugarska radnička stranka/komunisti) došla je na vlast 9. rujna 1944. godine, kršeći postojeći Trnovski Ustav (Konstitucija), uz pomoć strane sile, koja je objavila rat Bugarskoj.

(2) Bugarska komunistička partija, odgovorna za upravljanje državom u vremenu od 9. rujna 1944. do 10. studenog 1989. godine, dovela je zemlju do nacionalne katastrofe.

Čl. 2. (1) Vodstva i vodeće osobe Bugarske komunističke partije odgovorne su za:

1. ciljano i namjerno uništavanje tradicionalnih europskih civilizacijskih vrijednosti;

2. namjerno kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda;

3. strogo kažnjavanje bez presedana saborskih zastupnika iz XXV. saziva Državnog sabora i svih nevino osuđeni od takozvanih „Narodnih sudova“;

4. moralni i ekonomski slom države;

5. uspostavljanje centraliziranog upravljanja gospodarstvom na temelju direktiva, što ga je dovelo do propasti;

6. kršenje i poništenje tradicionalnih načela prava vlasništva;

7. rušenje moralnih vrijednosti naroda i posezanja za njegovim vjerskim slobodama;

8. provođenje kontinuiranog terora prema onima koji se ne slažu sa sustavom upravljanja i prema ciljanim skupinama stanovništva;

9. zlouporaba odgoja, obrazovanja, znanosti i kulture u političke i ideološke svrhe, uključujući motivaciju i opravdanost navedenih radnji;

10. uništavanje prirode bez presedana.

(2) Komunistički režim je odgovoran za to što je:

1. građanima oduzimao svaku mogućnost slobodnog izražavanja političke volje, prisiljavajući ih da skrivaju svoju procjenu situacije u zemlji i da javno izražavaju slaganje s činjenicama i okolnostima, potpuno svjesni njihove neistinitost, pa čak i kada predstavljaju kaznena djela; režim je sve to ostvarivao progonom i zastrašivanjem pojedinca, njegove obitelji i rodbine;

2. sustavno kršio temeljna ljudska prava, potiskujući cijele skupine stanovništva, različite po svojoj političkoj, društvenoj, vjerskoj ili etničkoj pripadnosti, iako se još 1970. g. Narodna Republika Bugarska pridružila međunarodnim aktima o ljudskim pravima;

3. kršio temeljna načela demokracije i vladavine prava, zakona i međunarodnih ugovora, čime je stavljao interese komunističke Partije i njenih predstavnika iznad zakona;

4. za progon građana koristio je sve mogućnosti vlasti kao što su:
a) smaknuća, nehumani zatvorski režim, prisilni rad u logorima, mučenja, podvrgavanje okrutnom nasilju;
b) dijagnosticiranje ili prisilno pritvaranje u psihijatrijskim ustanovama kao sredstvo političke represije;
c) oduzimanje prava vlasništva;
d) sprječavanje i zabranivanje prava na obrazovanje i prakticiranje zanimanja;
e) sprječavanje slobodnog kretanja unutar i izvan zemlje;
f) oduzimanje državljanstva;

5. nekažnjeno su činjena kaznena djela te pružane nezakonite pogodnosti pojedincima koji su sudjelovali u kaznenim djelima i progonima drugih;

6. interesi države su se podčinjavali stranoj zemlji do mjere obezvređivanja nacionalnog dostojanstva i praktičkog gubitka suvereniteta.

Čl. 3. (1) Okolnosti navedene u čl. 1 i 2 daju razloga da se komunistički režim u Bugarskoj od 9. rujna 1944. do 10. studenog 1989. godine proglasi zločinačkim.

(2) Bugarska komunistička partija bila je zločinačka organizacija, kao i druge organizacije, koje imaju za temelj njenu ideologiju, čije su aktivnosti bile usmjerene na kršenje ljudskih prava i rušenje demokratskog sustava.

Čl. 4. Sve aktivnosti pojedinaca koji su u navedenom razdoblju bile usmjerene na otpor i odbacivanje komunističkog režima i njegovu ideologiju su poštene, moralno opravdane i vrijedni poštovanja.

Zakon je 26. travnja 2000. g. usvojio XXXVIII. saziv Narodnog sobranja Republike Bugarske, a vjerodostojnost akta potvrđena je službenim pečatom Sobranja.

maxportal.hr

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Washington – Stotine tisuća sudionika u Hodu za život

Objavljeno

na

Objavio

Stotine tisuća sudionika upravo hodaju washingtonskim ulicama gdje se održava 45. američki Hod za život.

Sudjeluju brojni studenti katoličkih sveučilišta koji će, u nekim slučajevima, propustiti nastavu kako bi sudjelovali u hodu za ukidanje abortusa.

Sudionike ovogodišnjeg Hoda za život pozdravio je američki predsjednik Donald Trump.

“Kao što svi znate, (presuda) Roe vs. Wade rezultirala je jednim od najtolerantnijih zakona o pobačaju u svijetu”, kazao je Donald Trump obraćajući se sudionicima Hoda za život putem videoveze iz Bijele kuće, kritizirajući odluku Vrhovnog suda iz 1973. kojim je pobačaj dopušten u većini stadija trudnoće.

Trump je rekao da su Sjedinjene Države “jedna od samo sedam zemalja koje dopuštaju izborni pobačaj u kasnom stadiju trudnoće”, spomenuvši Kinu i Sjevernu Koreju. “To je pogrešno. To se mora promijeniti”, poručio je američki predsjednik.

“Zbog vas su rođeni desetci tisuća Amerikanaca i dostigli su svoj puni, Bogom dani potencijal”, rekao je Trump sudionicima, među kojima su bile brojne skupine učenika rimokatoličkih škola.

Trump je naveo neke mjere protiv pobačaja koje je poduzela njegova administracija, uključujući današnju objavu ministarstva zdravstva o povlačenju smjernica Obamine administracije kojima je bila svrha obeshrabriti pokušaje saveznih država da uskrate sredstva organizacijama koje pružaju usluge obavljanja pobačaja.

Presuda Roe vs. Wade legalizirala je pobačaj diljem zemlje. U 45 godina otkako je ta odluka donesena 22. siječnja 1973., zagovornici prava na život svake godine organiziraju Hod za život u znak prosvjeda u vrijeme oko obljetnice presude. Trump je obećao da će imenovati još saveznih sudaca koji se protive pobačaju u nadi da će ta sudska odluka možda biti ukinuta.

Do sada su predsjednici Ronald Reagan, George H. W. Bush i George W. Bush pozdravljali sudionike Hoda za život iz ureda putem telefona ili daljinskog zvučnika. Trump je biti prvi predsjednik koji se obratitio putem izravnog video-prijenosa:


Izvor: narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Božinović s direktorom FBI: Amerikancima sve značajnija suradnja s hrvatskim MUP-om

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u četvrtak se u Washingtonu sastao s Christopherom Wrayem, direktorom američkog FBI-a, agencije koja će ubuduće u većoj mjeri sudjelovati u edukaciji hrvatskih policijskih stručnjaka za kibernetičku sigurnost, ali i ostalih sigurnosnih prijetnji poput terorizma i organiziranog kriminala.

“Moderne sigurnosne prijetnje po svom opsegu, kompleksnosti i prirodi prevelik su izazov za bilo koju državu pojedinačno i za uspješno suočavanje s njima potrebno je jačati suradnju s partnerskim državama kao što je SAD”, izjavio je Božinović Hini nakon sastanka u Washingtonu.

“Hrvatska prepoznaje veliki potencijal u jačanju suradnje s FBI-em, a američkim je partnerima sve značajnija suradnja s hrvatskim Ministarstvom unutarnjih poslova što je vidljivo iz cjelokupnog programa posjeta”, dodao je ministar.

Kada je riječ o kibernetičkoj sigurnosti, istaknuto je na sastanku, važno je razvijati nacionalne kapacitete te istovremeno jačati međunarodnu suradnju. Prepoznajući to MUP je odlučilo podići na višu organizacijsku razinu i pojačati kapacitete Službe kibernetičke sigurnosti.

U raspravi o budućoj suradnji sa SAD-om poseban je naglasak, osim na obrazovanje, stavljen na razmjenu informacija, analitiku i korištenje modernih informacijskih tehnologija.

“To je ključno kako bi Hrvatska pravovremeno predvidjela i spremno odgovorila na moderne sigurnosne prijetnje”, izjavio je Hini načelnik Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) Antonio Gerovac koji je bio član izaslanstva ministra Božinovića.

Kibernetička sigurnost, dodao je Gerovac, obuhvaća puno šire područje od onoga s čime se u pravilu poistovjećuje, poput internetskih prijevara i hakerskih napada.

“Ona je zapravo ključna za uspješno suočavanje sa svim sigurnosnim ugrozama, od trgovanja drogom, preko pranja novca do organiziranog kriminala pa sve do suzbijanja radikalizacije”, rekao je Gerovac.

Državna tajnica Terezija Gras istaknula je kako je činjenica da se hrvatski ministar unutarnjih poslova u ovom trenutku sastao s ravnateljem FBI važan signal i pokazatelj novog smjera u jačanju strateškog partnerstva Hrvatske i SAD-a.

“Hrvatska ulaže velike napore u podizanju sigurnosnih standarda koji su od presudne važnosti za zaštitu građana. Nakon što je uvela šengenski informacijski sustav (SIS) značajno je povećala kapacitete za razmjenu informacija o počiniteljima i predmetima kaznenih djela s državama članicama EU.

Trenutno Hrvatska ulaže značajne napore u uspostavi zakonodavnog okvira i sustava za razmjenu podataka o putnicima u zračnom prijevozu i identifikacijskih podataka na razini EU-a, a upravo u tim područjima želi jačati suradnju i sa SAD-om, što je važan kriterij i za uključivanje Hrvatske u Program izuzeća od viza”, istaknula je Gras.

(Hina)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Komentari