Pratite nas

Pregled

Konačni krah ambicija Vesne Pusić u UN-u

Objavljeno

na

Vesna-Pusic-UN

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres imenovao je u petak slovačku diplomatkinju Olgu Algayerovu na čelo Ekonomske komisije za Europu (UNECE) sa sjedištem u Ženevi, na čije se čelo navodno nadala biti imenovana Vesna Pusić.

Nakon neuspjeha u utrci za novu glavnu tajnicu UN-a, Pusić je polagala nade u mogućnost da bude imenovana na neku od drugih visokih dužnosti u UN-u koje se popunjavaju po dolasku Portugalca A. Guterresa na mjesto glavno tajnika, no čini da se da je najbolja, možda i posljednja prilika za takvo što propuštena u petak, kada je Guterres umjesto Pusić odabrao Slovakinju za izvršnu tajnicu UNECE-a

UNECE je UN-ovo tijelo na čijem je čelu od 1960. do 1967. bio prvi Titov diplomat Vladimir Velebit (iz UNECE-a je otišao u mirovinu), a od 1968. do 1982. još jedan predstavnik SFRJ – Slovenac Janez Stanovnik. Tijelo je osnovano 1947., a danas broji 56 članica.

Večernji list piše da je Guterres čak i htio imenovati Pusić na tu poziciju, ali pod uvjetom da ima podršku hrvatske Vlade. Plenković ju je tim povodom, piše isti list, primio u Banskim dvorima još u veljači, no podršku nije dobila.

Čini se da je ovo konačni krah ambicija Vesne Pusić u UN-u.

> VESNA PUSIĆ: GENERALNA TAJNICA FILO KOMUNISTIČKE LJEVICE

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

HAK: Pojačan promet prema moru, kod Lučkog višekilometarske kolone

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina (Arhiva)

Promet je pojačan na autocesti A1 između čvorova Lučko i Gornja Ploča u smjeru mora, na ulasku na autocestu u Lučkom sa zagrebačke obilaznice iz smjera Jankomira kolona je oko 2 km, a iz smjera Buzina kolona je oko 6 km.

Usporeno, u koloni koja se kreće sporije i uz povremene zastoje vozi se od naplatne postaje Lučko do 2. km u smjeru mora.

Pojačan je promet i na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom i Bosnom i Hercegovinom.

Danas u povodu blagdana Tijelova zabrana za teretna motorna vozila najveće dopuštene mase iznad 7.5 tona bit će na pojedinim dionicama državnih cesta u Istri i priobalju od 14 do 23 sata.

Na graničnim prijelazima nema dužih čekanja.

Zbog radova zatvoren je granični prijelaz GP Goričan (do 31. lipnja). Promet se preusmjerava na GP Goričan II.

GP Dvor i Vitaljina otvoreni su samo za promet putnika i osobnih vozila.Na GP Gunja zabrana je prometa za teretna vozila i autobuse (zbog nestabilnosti mosta).

Od 5. svibnja na GP Metković zabrana je prometa za turističke autobuse.

Zbog odluke o ograničenju prometa za teretna vozila u Sloveniji koja je na snazi od 1. lipnja ove godine, očekuju se duža čekanja za teretna vozila, osobito na graničnim prijelazima Bregana/Obrežje i Macelj/Gruškovje. Više se može pročitati na internetskim stranicama: https://www.hak.hr/vijest/896/ogranicenje-slo-vozila-2019.

Trajekti i katamarani plove prema plovidbenom redu.

Od 15. lipnja pa do 15. rujna brzobrodska linija svakodnevno će povezivati Rijeku, otoke Krk (Krk), Rab (Lopar) i Pag (Novalja) te Zadar. Polazak iz Rijeke je svakog radnog dana u 8,15, a povratak iz Zadra u 16,15. sati. Plovit će brzi brod “Melita”, kapaciteta 180 putnika.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Danas presude za zločine u Lovasu

Objavljeno

na

Objavio

Pred posebnim Odjelom za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas bi trebale biti izrečene presude za ratne zločine protiv hrvatskih civila u Lovasu 1991., u sudskom procesu koji traje već 12 godina.

Suđenje je počelo 2008., a završilo je 4. ovog mjeseca završnim riječima optuženih koji su opovrgnuli krivnju i zatražili oslobađajuće presude, javlja HRT

Presudom iz 2012. svi su optuženici proglašeni krivima i osuđeni na kazne zatvora od četiri do 20 godina. No, tu je presudu, dvije godine poslije, ukinuo prizivni sud uz obrazloženje da je “nerazumljiva i proturječna”, te da je donesena “uz bitne povrede članaka kaznenog postupka”.

 

Završeno suđenje za ratne zločine u Lovasu, presuda 20. lipnja

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari