Connect with us

Komentar

Konačni raspad Kukuriku koalicije

Objavljeno

-

Kada neki brod ima ozbiljna oštećenja, odlazi u remontno brodogradilište. Proces je dugotrajan i skup, ali ako se radi o brodu koji je kvalitetan, vrijedi uložiti u njegovu reparaciju. Kada se pak radi o starom i dotrajalom brodu, jedina opcija je rezalište.

Aktualna Kukuriku Vlada ne djeluje čak ni kao dotrajali brod. Izgledaju poput sablasnog mitskog broda na sredini pučine s kojega su pobjegli čak i štakori. Bez kapetana, bez posade, ali s cijelim jednim narodom na palubi. Dok narod vapi za kopnom i za golom egzistencijom, trenutni brod koji nikamo ne vodi, spreman je za rezalište i za brodarsku povijest, piše Tomislav Stipić (Hrsvijet.net)

Pomalo je ironično da najgora administracija u hrvatskoj povijesti namjerava svoj mandat produžiti i rastegnuti što je više moguće, negdje do veljače 2016. Još je žalosnije što u aktualnoj Vladi svi ministri skupa, zajedno s premijerom nemaju 10 godina radnog staža u realnom sektoru. Neki od njih znaju da im je ovo zadnji posao u državnoj administraciji na visokim dužnostima. Pa su odlučili opelješiti što se opelješiti da.

Koalicija osim po moralnim, puca i po svim operativnim šavovima. Vrlo je izgledno da će HNS, u cilju spašavanja svog niskog rejtinga, napustiti brod koji tone. Vesna Pusić sada je definitivno shvatila da stranku vodi u propast. To što je u ovom mandatu bila ministrica vanjskih poslova ponajprije može zahvaliti uspješnoj pregovaračkoj ulozi čovjeka koji ju je i stvorio, Ratku Čačiću. Dio te zahvale može uputiti i premijeru Milanoviću, kojega ionako ništa ne interesira.

Pred HNS-om je dakle vrlo neizvjesna sudbina, ali ako se uspije otrgnuti od smrtonosnog zagrljaja jačeg partnera, mogao bi se zadovoljiti s dva, tri mandata. IDS već dulje vrijeme, nezadovoljan neispunjavanjem Plana 21, planira napustiti koaliciju. Sada im nije stran ni mrski HDZ, kako su ga godinama zvali vlastodršci iz Istre. Ugodno čavrljanje s novom predsjednicom daje naznaku da bi IDS mogao ispariti iz Kukuriku koalicije, pridružiti se nekom trećem putu, ili pragmatično prihvatiti reformsku i programsku koaliciju s HDZ-om.

HSU više kao stranka ni ne postoji. Hrelja je relativno uspješno uspio uništiti i vjerodostojnost i političku reputaciju stranke. Najbolji pokazatelj da HSU više ne egzistira pokazuju i ankete koji direktnim suparnicima iz BUZ-a, koji su u pobjedničkoj koaliciji s HDZ-om, daju i dvostruku veću prednost. Još kada pogledamo broj aktivnih ogranaka BUZ-a koji iz dana u dan rastu, možemo konstatirati kako će HSU, ako ne nađe novog sponzora, umrijeti prirodnom političkom smrću.

SDP je priča za sebe. Stranka je to koja se najbolje može opisati poput diva na staklenim nogama. Svojim spletkama i igricama Milanović je od socijaldemokratske stranke uspio stvoriti elitistički neoliberalni klub gdje parazitirati samo mogu oni koji bespogovorno klimaju glavama, a u stvarnosti iza sebe nemaju nikakvu karijeru. Status klimavca prvog reda potvrđuje ministar Maras, koji u nedostatku općenja s realnosti, prosipa izjave tipa: gorivo neće poskupjeti, poskupjeti će samo 25 lipa, ali građani znaju da to nije poskupljenje. Glavno da na programu Hrvatskog radija i HRT-a redovno promovira svoj „kotačić“ novcem poreznih obveznika. Svojevremeno je i Josipović promovirao svoj kotač, pa vidimo kako je prošao.

SDP-u opasno za vrat pušu i ORAH i Josipović. Iako bi ORAHU više odgovarali raniji izbori jer mu se rejting topi kao sladoled na suncu, Josipović bi radije da su izbori na jesen. Nedvojbeno je da će i jedna i druga pod partija SDP-a samom SDP-u oteti značajan broj glasova. Iako je upitno hoćemo li ove dvije Partije gledati u novom sazivu Sabora.

Kada sve skupa saberemo, dolazimo do zaključka kako aktualnoj administraciji pomoći nema. Može Milanović angažirati još američkih PR-ovaca, ali za ispeglati njegov imidž ne bi bili dovoljni niti papa Franjo u duetu s umirovljenim Benediktom. Spasa za kukurikavce nema. Ili možda ima. U što hitnijim izborima kako im imidž ne bi pao i ispod ljestvice koju je Milanović davno postavio. Pa dizao i spuštao ovisno o sumnjivim okolnostima.

 [ad id=”68099″]

Tomislav Stipić (Hrsvijet.net)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas