Pratite nas

Najave

Konačno: Milanoviću za sastanak s Kolindom trebalo puna dva mjeseca

Objavljeno

na

Premijer nije čestitao. Nije se odazvao na Pantovčak. Nije se očitovao ni o zajedničkoj sjednici Vlade. A prvi susret zakazuje na neutralnom terenu

Premijer Zoran Milanović i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović konačno će se sastati. Vlada je predložila predsjednici održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), i to na neutralnom terenu – u prostoru Hrvatskog sabora. Kako javljaju mediji, iz ureda predsjednice potvrdili su da su primili poziv Milanovića i da se predsjednica složila s prijedlogom. Zakazan je i termin – 12. ožujka, javlja Direktno.hr

Zoran_Milanovic_FAH-kolinda3Bit će to puna dva mjeseca nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović izabrana za predsjednicu Republike Hrvatske. Dva mjeseca trebat će Milanoviću da konačno sjedne za stol s novom predsjednicom države.

Podsjetimo, svoj odnos s Josipovićevom nasljednicom premijer je loše počeo još u izbornoj noći. Nije joj čestitao na pobjedi. Tada, a nije niti do danas. Jedini postizborni susret dogodio se na inauguraciji, u vidu formalnog rukovanja. Milanović je odbio Kolindin poziv da dođe na Pantovčak. Tek su se jednom čuli telefonski, a i to je bilo na inicijativu predsjednice. Ipak, aktivni su u razmjeni pisama. Predsjednica je, potaknuta negativnim rezultatima i nespremnošću za suradnjom, već zatražila i premijerovu ostavku.

U međuvremenu, Kolinda je na Pantovčaku primila ministra gospodarstva Vrdoljaka, a nju je pak u Ministarstvo branitelja pozvao ministar Predrag Matić. Dok su joj kod ministara vrata otvorena, premijer svoju ”premijeru” želi zaigrati na neutralnom terenu.

A da je dva mjeseca bez službenog susreta jako puno vremena za Vladu koja nije ništa poduzela, smatra analitičar Slaven Letica. Predsjednica i premijer, ističe, trebali su se susresti već prvoga dana njenog mandata.

”Trebali su se naći već prvog dana. Trebao joj je čestitati. No ovako ga je ona pozvala na ostavku, uputila pismo da se sazove sjednica Vlade. Velik je problem u tome što on sad o tome može šutjeti sto godina jer nije definirano u  zakonu da joj mora odgovoriti u određenom roku”, kaže Letica.

Napominje kako je izostanak susreta u čak dva mjeseca od izbora  rezultat velikog zakonodavnog vakuuma .

”Hrvatski Ustav precizno u članku 94 definira da predsjednica Republike zastupa i predstavlja zemlju u zemlji i inozemstvu. A čl. 144 kaže da u europskim poslovima zemlju predstavljaju Vlada i predsjednik Republike. Ali za to nema pratećih zakona. Trebalo bi donijeti zakon o predsjedniku Republike. Time bi se sve reguliralo. Pa i gdje se trebaju sastati premijer i predsjednica i kako teče procedura”, naglasio je Letica.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Najave

Predstavljanje knjige: Hrvati pod KOS-ovim krilom

Objavljeno

na

Objavio

Da parafraziram metaforu iz naslova svoje nove knjige o završnom računu Haaškog suda, čudno je samo koliko su i danas – Hrvati pod KOS-ovim krilom. Bilo da im zastire pogled. Bilo da aktivno lete.

Hrvatsko katoličko sveučilište i Višnja Starešina, autorica,

pozivaju Vas na promociju knjige

Hrvati pod KOS-ovim krilom:
Završni račun Haaškog suda

u ponedjeljak, 11. prosinca 2017. u 18 sati
u Velikoj dvorani Hrvatskog katoličkog sveučilišta
(nova zgrada na Kampusu), llíca 242, Zagreb

Radujemo se Vašem dolasku!

Knjigu će predstaviti:

prof. dr. sc. Željko Tanjić,
rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta

dr. Robin Harris, povjesničar

Davor lvo Stier,
zastupnik u Hrvatskom saboru

Višnja Starešina, autorica knjige

Molimo zainteresirane da svoj dolazak potvrde do 7. prosinca 2017.
na e-poštu: [email protected]

facebook komentari

Nastavi čitati

Najave

Prvih 100 notornih hrvatskih Jugoslavena i organizacije pod njihovim utjecajem

Objavljeno

na

Objavio

Veteran hrvatskog nezavisnog novinarstva Vjekoslav Krsnik promovirat će svoju novu knjigu „Prvih 100 notornih hrvatskih Jugoslavena i organizacije pod njihovim utjecajem“ u srijedu 13. prosinca u prostorijama Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ u Zagrebu, Bogovićevan 1, s početkom u 18 sati.

Knjiga na 140 stranica donosi političke biografije političara i javnih osoba koji se svojim djelovanjem, a posebice u organizacijama pod njihovim utjecajem, zalažu za novi tip jugoslavenstva.

Uz autora knjigu će predstaviti admiral Davor Domazet Loš, bivši politički emigrant Nikola Štedul i komentator portala Hrvatskog kulturnog vijeća Marko Ljubić.

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari