Pratite nas

Vijesti

Konačno otkriveno šta ubija pčele širom svijeta

Objavljeno

na

pceleNovo istraživanje je ojačalo dokaze koji povezuju pesticide sa sindromom izumiranja kolonija (CCD). Ovaj sindrom već godinama ubija pčele radilice, a u Sjevernoj Americi pčelari godišnje prijave gubitke i do 90 posto, što predstavlja veliki problem po svjetsku poljoprivredu.

Sindrom izumiranja kolonija je fenomen koji uzrokuje neobjašnjivo nestajanje pčela iz košnica, a njihova tijela se obično ne pronađu. Ova bolest prijeti kompletnoj svjetskoj populaciji pčela, a predviđa se da bi nestankom pčela na svijetu nastupila glad pošto su ovi mali insekti glavni oprašivači.

Istraživanje koje je vodio Chensheng Lu sa Harvardskog univerziteta su identificirali pesticide poznate pod imenom neonitionidi kao glavnog „osumnjičenog“.

Ovaj pesticid djeluje kao nervni otrov i ima slične efekte kao nikotin.

Naučnicu su sa posebnom pažnjom pratili kako male doze dvije vrste neonikotinoida – imidakloprid i klotianidin utiču na košnice tokom zime.

Rezultati istraživanja idu u korist argumentu da i male doze neonikotinoida izazivaju CCD.

Naime, otkriveno je da dugotrajno izlaganje malim dozama ovog pesticida u pčelama pokreće određeni biološki mehanizam koji, u konačnici, vodi ka CCD-u.

Tri neonikotinoida su zabranjena u Evropskoj uniji, dok se u SAD-u još uvijek koriste.

Ovaj sindrom je prvi put prijavljen u SAD-u 2006. godine, a od tada je uzaludno uloženo mnogo resursa u pokušaju pronalaženja uzroka bolesti. Naučnicu su dugo vremena mislili da se radi o virusu koji napada samo pčele, no u posljednje vrijeme se više pažnje posvetilo istraživanju uticaja pesticida.

businessinsider.com / kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Ustavni sud odbacio žalbu građanske inicijative ‘Istina o Istanbulskoj’

Objavljeno

na

Objavio

Ustavni sud odbacio je žalbu Građanske inicijative Istina o Istanbulskoj na postupanje Grada Rijeke, odnosno dopuštanje prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma na javnim površinama kojima upravlja Grad Rijeka.

Građanska inicijativa prvo požalila Državnom izbornom povjerenstvu zbog neodobravanja postavljanja štandova za prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije, a nakon što je DIP u svojem odgovoru nije uvažio prigovore inicijative, ona se požalila Ustavnom sudu koji je, pak, 5. lipnja odbacio njenu žalbu.

U obrazloženju Ustavni sud navodi da se prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma »može održavati na svakom za to prikladnom mjestu u skladu s odlukom predstavničkom tijela jedinice lokalne samouprave«, a to predstavničko tijelo ima obvezu donijeti odluke o lokacijama koje su kao javna dobra kojima upravlja lokalna vlast, prikladne za prikupljanje potpisa…

Odluku Ustavnog suda komentirao je na društvenim mrežama novinar Marko Jurič:

Ustavni je sud odbacio žalbu građanske inicijative “Istina o Istanbulskoj” na postupanje Grada Rijeke koji nije dozvolio prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma na javnim površinama kojima upravlja Grad Rijeka. Dakle, ako se zabranjuje ono što Ustav jamči onda je to protuustavno. To je svakom brucošu prava jasno, ali ne i ustavnim sucima. Oni su se domislili da je ta žalba suvišna jer su ustavni suci utvrdili da je inicijativa ‘Istina o istanbulskoj’ ipak imala dovoljno mjesta na kojima su se mogli izjašnjavati i ‘da u bitnom to nije dovelo u pitanje njihovo izjašnjavanje’.

Genijalno! Ovo će ući u antologiju pravničkih bisera. To je recimo isto kao da netko zapuca rafalno na ulici u cilju da ubije ljude, a oni uspiju pobjeći i potom sud zaključi da taj koji ih je pokušao ubiti nije ništa kriv jer to pucanje ‘nije bitno dovelo u pitanje pravo’ na život tih prolaznika koji su se na vrijeme posakrivali.

Uskoro će Ustavni sud odlučivati jesu li pitanja obje referendumske inicijative u skladu s Ustavom. Tko se hoće kladiti da ni jedno neće proći na tom Ustavnom sudištu? Napisao je Jurič.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

SRAMOTA – HRT maknuo Karolinu Vidović Krišto

Objavljeno

na

Objavio

Dva tjedna nakon emisije “Dobar dan, Hrvatska” koju je uređivala Karolina Vidović Krišto i u kojoj je, gostovao Igor Vukić urednicu Vidović Krišto brutalno su uklonili iz emisije Dobro jutro, Hrvatska.

Iako uredništvu Kamenjar.com-a nakon upita: Zašto u petak, 8. lipnja 2018. u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska” nije bilo redovnog komentara Karoline Vidović Krišto, točnije, njezinoga priloga “Skener”, HRT nije odgovorio do dana današnjega, da je Vidović Krišto maknuta iz HTV-ove jutarnje emisije potvrdili su s HRT-a Večernjem Listu, hladnom obavijesti:

– Obavještavamo vas kako je riječ o uredničkoj odluci te će kolegica Karolina Vidović Krišto raditi druge zadatke, u skladu s njezinim ugovorom o radu i potrebama poslodavca – stoji u odgovoru koji je poslan s HRT-a. Večernjem listu.

Podsjetimo, emisija u kojoj je gostovao Igor Vukić emitirana je 30. svibnja, a samo dan kasnije HRT je poslao javno priopćenje u kojem se ograđuje od stavova izrečenih u toj emisiji, a emisiju su uklonili sa HRT Vijesti.

Također, ispred HRT-a održan je  i prosvjed  zbog sjednice Vijeća i slučaja ‘Igor Vukić i Jasenovac’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori
Sponzori