Pratite nas

Događaji

Koncert podrške hrvatskim uznicima u Haagu: S Thompsonom i Bulićem pjevalo 10 tisuća ljudi

Objavljeno

na

Koncert podrške šestorici haških optuženika te svim braniteljima HVO-a održan je u četvrtak na Stadionu pod Bijelim brijegom u Mostaru.

Ispred bine za koncert simbolično su postavljene stolice sa imenima hrvatskih generala.
Na velikom koncertu koji je okupio više od 10 tisuća ljudi nastupili su Marko Perković Thompson, Mate Bulić, Sinovi Hercegovine, grupa Galeb, klapa Hrvoje te samostalna vokalistica Lucija Šarčević iz Rame, piše Večernji list BiH.

Skup potpore i koncert organizirala je udruga Hrvatsko Srce Nade – Mostar pod pokroviteljstvom odjela za branitelje Hrvatskog narodnog sabora te zaklade za pružanje pravne pomoći hrvatskim braniteljima HVO-a.

Kako su istaknuli organizatori, prvenstveni cilj jeste davanje podrške Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pusiću koji su prvostupanjskom presudom osuđeni na ukupno 111 godina zatvora, a trenutno očekuju pravomoćnu presudu.

Koncert je otvoren “Lijepom našom” u solo izvedbi Lucije Šarić, djevojčice iz Rame.
– Ljepota i ljubav su večeras u Mostaru, poručio je Marko Perković Thompson.

Koncert je prošao mirno i bez incidenata.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Devetnaesti međubiskupijski susret maturanata na Humcu

Objavljeno

na

Objavio

Humac – Međugorje – Mostar, 17. ožujka 2018.

Tradicionalni 19. međubiskupijski susret maturanata održao se u subotu u Hercegovini. Susretu su prisustvovali maturanti iz četiriju dalmatinskih nad/biskupija (Splitsko-makarska, Zadarska, Šibenska i Dubrovačka) predvođeni svojim vjeroučiteljima i predmetnim profesorima. Toga kišnog jutra uputilo se pedesetak autobusa iz čitave Dalmacije u Humac, malo pogranično naselje pored Ljubuškog koje je poznato po franjevačkom samostanu i crkvi sv. Antuna Padovanskog u kojoj je oko 10.00 sati započelo euharistijsko slavlje predvođeno šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem.

Inače, humački samostan je utemeljen davne 1867. godine da bi u Drugome svjetskom ratu bio dobrano porušen. U poraću, radovi na obnovi samostana su trajali od 1958. do 1994. godine čime je čitavi kompleks poprimio današnju vizuru. U novije vrijeme, zapadno od samostana uređen je vrt s prostorijama za rekreaciju, obnovljena je Gospina spilja i 160 metara duga staza za šetnju i molitvu. Također, temeljito je obnovljen i klaustar samostana te je uređena komunalna infrastruktura dovođenjem vode i kanalizacije. Kompletni radovi koji uključuju i novouređenu knjižnicu, višenamjensku dvoranu sv. Ante (120 osoba) i muzejski postav završeni su 2004. godine. Upravo je knjižnica jedna od najvećih kulturnih vrijednosti samostanskog sklopa. Na svojim policama čuva 20 000 knjiga s najstarijim primjercima iz 16. stoljeća koji obuhvaćaju gotovo sva područja prirodnih i društvenih znanosti (među raritetima, ističu se Homerova djela “Odiseja” i “Ilijada” – tiskani 1537. godine). Valja istaknuti da je prvotni humački muzej, iako u međuvremenu u potpunosti moderniziran i adaptiran konceptu suvremene muzeološke struke, otvoren 1884. godine čime predstavlja prvu javnu muzejsku zbirku u Bosni i Hercegovini. U njemu su izloženi predmeti prikupljeni sa šireg prostora Hercegovine od prapovijesti do naših dana. Ipak, glavni eksponat predstavlja glasovita Humačka ploča iz 12. stoljeća, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku (mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice – bosančice) na području današnje Bosne i Hercegovine.

U opisanom kulturnom i duhovnom okruženju učenici iz cijele Dalmacije prisustvovali su svetoj misi. Prilikom euharistijskog slavlja, maturanti su imali priliku pristupiti uskršnjoj ispovijedi. Vođeni unutarnjim pozivom i divnim slavljem gozbe Gospodnje, ispovijedali su se u dugačkim redovima sve do okončanja euharistijskog slavlja. Valja se zahvaliti i humačkim franjevcima koji su, osim ustupanja velebnog prostora svoje crkve u ovu plemenitu svrhu, i revno ispovijedali dalmatinske učenike.

Nakon svete mise, oko 2500 maturanata se uputilo u Mostar i Međugorje gdje su u zajedničkom druženju, šetnji i razgledavanju proveli ostatak popodneva da bi se predvečer uputili svojim kućama. Obogaćeni još jednim vrijednim duhovnim iskustvom, za nadati se da su svojim obiteljima donijeli dio mira i radosti koje su iskusili te da su svoja mlada bića obogatili prepotrebnim „gorivom“ Duha Svetoga za svoj skorašnji životni put.

Nadamo se kako će sljedeće godine prilikom jubilarnog dvadesetog susreta maturanata, hrvatski Humac još jednom biti duhovno osvježenje, otrežnjenje i utočište učenicima iz svih dijelova Dalmacije.

Davor Stipan, prof.

  1. gimnazija Split

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Događaji

Održan Argentinsko-hrvatski gospodarski forum

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Ured predsjednice

U sklopu službenog posjeta Predsjednice Republike Hrvatske Republici Argentini, u Buenos Airesu je održan Argentinsko-hrvatski gospodarski forum, a sudionicima Foruma obratili su se hrvatska predsjednica Grabar-Kitarović i ministar vanjskih poslova i bogoštovlja Republike Argentine Jorge Marcel Faurie.

Izrazivši zadovoljstvo jučerašnjim bilateralnim sastankom s argentinskim predsjednikom Macrijem, predsjednica Grabar-Kitarović poručila je kako će oboje uložiti napore da gospodarski odnosi Argentine i Hrvatske sustignu visoku razinu političkih odnosa. „U tom duhu vidim i svoj posjet Argentinskoj Republici“, kazala je hrvatska Predsjednica.

Foto: Ured predsjednice

Navela je kako je razina robne razmjene Hrvatske i Argentine nedovoljno razvijena i na vrlo skromnoj razini te kako ne možemo biti zadovoljni njezinim ukupnim iznosom. Ukupna robna razmjena u 2016. godini iznosila je 26 milijuna dolara što iznosi manje od 0,1% ukupne argentinske robne razmjene, a u prvih jedanaest mjeseci 2017. došlo je do značajnog pada robne razmjene. U tom smislu, kazala je kako navedeni podaci jasno upućuju da imamo mnogo prostora za proširenje suradnje i unaprjeđenje gospodarskih odnosa.

Predsjednica Grabar-Kitarović u obraćanju je spomenula zemljopisni položaj Hrvatske za koji je kazala kako je na sjecištu zapadne i jugoistočne Europe i vrlo povoljan za transport te je pozvala argentinske izvoznike na korištenje svih prednosti i kapaciteta hrvatskih luka prilikom izvoza u Europu.

Izrazila je svoju punu potporu argentinskim investicijama u hrvatsko gospodarstvo te spremnost zauzeti se za svaki oblik uzajamno korisnih ulaganja. Veliki potencijal za jačanje i razvoj gospodarske suradnje predsjednica Grabar-Kitarović vidi u brojnom hrvatskom iseljeništvu u Argentini. Istaknula je kako je ponosna na brojne Hrvate koji su pridonijeli kulturnom i gospodarskom razvoju Argentine, među kojima su mnogi i dobitnici priznanja „Istaknuti iseljenik“ koje dodjeljuje Državna uprava za migracije pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Nadalje, za unaprjeđenje poslovnih odnosa između dviju država, ali i za očuvanje i razvoj veza Hrvata s Domovinom,Predsjednica je istaknula značaj Argentinsko-hrvatskegospodarske komore (Camara Argentino Croata de industria y comercio) koja daje posebnu vrijednost ne samo gospodarskim, nego i ukupnim odnosima Hrvatske i Argentine. U tom smislu, pozdravila je potpisivanje Sporazuma o suradnji između Hrvatske gospodarske komore i Argentinsko-hrvatske gospodarske komore (Agreement ofCooperation between the Croatian Chamber of Economy and the Argentinian Croatian Chamber of Industry and Commerce).

„Vjerujem kako je hrvatsko članstvo u Europskoj uniji pridonijelo boljoj vidljivosti i imidžu hrvatskih proizvoda te da će se pojačati intenzitet robne razmjene naših država i povećati interes argentinskih tvrtki za uspostavom suradnje“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović. Izrazila je nadu kako će tomu pridonijeti i Sporazum o pridruživanju između Europske unije i zemalja Mercosura (Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj), čiji sastavni dio je i Sporazum o slobodnoj trgovini, potpisivanjem kojeg će se otvoriti nove mogućnosti za trgovinu i jačanje gospodarske suradnje.

Na Argentinsko-hrvatskom gospodarskom forumu sudjeluje osamnaest hrvatskih tvrtki koje su spremne svoje proizvode, znanja, rješenja i usluge upregnuti na dobrobit naših društava, zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati