Pratite nas

Vijesti

Koncesiju na naftu i plin Vlada FBiH je oduzela županijama

Objavljeno

na

[dropcap]I[/dropcap]ako su prema potpisanom “memorandumu o razumijevanju” između Vlade FBiH i nizozemske naftne kompanije Shell radovi na prvim istraživanjima zaliha nafte trebali krenuti tijekom ove godine, tek je vlast ovog entiteta prošli tjedan zakonski regulirala na koji će s način riješiti pitanje istraživanja i eksploatacije nafte i plina na prostoru Federacije BiH. Uz “pohvalu” kako su oni i Crna Gora jedini donijeli sličan zakon o regiji, federalna Vlada ipak nije zaboravila da sve poslove na istraživanju, nadzoru, eksploataciji mogućih zaliha plina i nafte izuzme iz ovlasti županija i stavi ih isključivo pod svoj, odnosno nadzor Federalnog ministarstva energetike i rudarstva. “U Zakonu stoji kako je dodjela koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika (nafte i plina) na prostoru Federacije vrši Vlada Federacije preko nadležnog ministarstva kao ugovornog tijela. Vlada Federacije kao koncedent (onaj tko daje koncesije nap.a.) može potpisati ugovor o dodjeli koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika bez korištenja postupka odabira iz Zakona o koncesijama, uz odobrenje Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u slučaju kada je odlukom Vlade Federacije ugovor o koncesiji proglašen kao strateški ugovor od interesa za Federaciju BiH”, piše u spomenutom zakonu. Kako se veliki broj naftnih zaliha, prema starim istraživanjima američkih stručnjaka, nalazi na prostoru Hercegovine i dijela općina u sjeveroistočnoj Bosni, županije s hrvatskom većinom i općine opet bi mogle ostati bez velikog dijela financijskog kolača, koje donosi možebitna eksploatacija plina i nafte na njihovim prostorima. Simptomatično da je Vlada FBiH prvo dala koncesiju za ovaj posao nizozemskom Shellu, a tek onda zakonski sve to precizirala

Zdenko Jurilj/vecernji.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u gradu Zagrebu

Objavljeno

na

Objavio

NEDJELJA 17. studenog u 18 sati  jednakovremeno paljenje lampaša duž ulice grada Vukovara u Zagrebu (9 km) i u 18.30 sati središnji događaj ispred Spomenika dr. Franji Tuđmanu, kod koncertne dvorane V. Lisinski

uz nazočnost svih sudionika akcije – paljenje lampaša u obliku slova VUKOVAR i KRIŽA sa svijećom, koju palimo “Vukovarskim svijetlom mira”, molitva i kraći program, podržan od hrvatskih dramskih i glazbenih umjetnika

PONEDJELJAK 18. studenog u 19.00 sati – Sv. Misa za sve branitelje i žrtve Vukovara, Škabrnje i Domovine Hrvatske u župnoj crkvi Sv. Mati Slobode (za cijeli grad Zagreb) i nakon Sv. Mise – u 20 sati   koncert: “ZAPAMTITE VUKOVAR”

uz sudjelovanje Simfonijskog orkestra Hrvatske vojske, Zbora i orkestra Policijske akademije, te hrvatskih dramskih i glazbenih umjetnika.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Bulj pozvao na uključivanje vojske u zaštitu granice

Objavljeno

na

Objavio

Arhiva

U saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske (OSRH) Mostov Miro Bulj pozvao je u srijedu da se vojska čim prije uključi u zaštitu granice s obzirom na ilegalan ulazak migranata u Hrvatsku.

Bulj kaže da prema zakonu vojska može obavljati policijske poslove i da ju je potrebno čim prije uključiti u zaštitu granica upozoravajući da je ugrožena imovina i stanovništvo uz granicu.

“Ne može četiri do pet policajaca čuvati na stotine tisuća metara granice”, istaknuo je i pozvao ministra unutarnjih poslova da uputi zahtjev Ministarstvu obrane.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić potvrdio da je prema izmjenama zakona iz 2016. vojska može asistirati policiji u zaštiti državne granice. No ističe kako hrvatska policija odlično radi svoj posao i da treba vjerovati ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću koji kaže da nema potrebe za angažmanom vojske.

“Hrvatska vojska je u svakom trenutku spremna intervenirati,  što smo bezbroj puta dosad dokazali – bilo da je riječ o prirodnim nepogodama ili o požarima, poplavama, i ako bude bilo potrebe i ako bude tako ocijenjeno da se vojska treba  angažirati – ona će se u roku od nekoliko sati angažirati”, kazao je.

Predstavljajući izmjene  Zakona o službi u OSRH Ivić je kazao da se njima predlaže  omogućavanje pohvaljivanja i nagrađivanja na razini satnije, mogućnost rasporeda djelatne vojne osobe na ustrojbeno mjesto dva čina više te ukidanje ograničenja za izvanredno promaknuće u činove kada postoje posebne zasluge.

Osim toga, povećava se dobna granica za upućivanje vojnih osoba na izobrazbu s ciljem stvaranja uvjeta za promaknuće u viši čin, dodao je.

S obzirom na prvi slučaj stradavanja hrvatskog vojnika u misiji u inozemstvu, izmjenama zakona uređuje se i problematika pogibije i teškog stradavanja u obavljanju službe, odnosno prva koja ostvaruje obitelj hrvatskog vojnika. Dodatno se uređuju i prava na troškove prijevoza za vojnike.

“Izmjenama se određena rješenja poboljšavanju radi povećanja funkcionalnosti i daljnjeg unapređenja obrambenog sustava”,  rekao je Ivić naglasivši da su sredstva za primjenu zakona osigurana u proračunu za iduću godinu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari