Connect with us

Najave

Konferencija ‘Hrvatska politička emigracija u 20. stoljeću’

Objavljeno

-

Pozivamo Vas na konferenciju – Hrvatska politička emigracija u 20. stoljeću, koja će se u organizaciji Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva i u suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika, održati 21. i 22. veljače 2019. godine u dvorani Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, u Zagrebu.

Još uvijek se jako malo zna o bogatoj, burnoj i često puta tragičnoj povijesti hrvatskog iseljeništva u svojoj paralelnoj borbi za opstanak daleko od domovine. S jedne strane bila je to borba za fizički opstanak doseljenika jer su nepoznavanje jezika i kulturološki šok otežavali proces asimilacije i integracije u novim sredinama, a s druge se strane čvrsto njegovala borba za očuvanje hrvatskog nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta.

Posebno je zanimljiva povijest hrvatske političke emigracije, koja nažalost u našoj domovini često ima negativan imidž, kako u široj hrvatskoj javnosti, tako i među velikim brojem hrvatskih znanstvenika i znanstvenih institucija. Trebalo bi puno vremena i prostora da se da odgovor zašto je tome tako.

Jedan od razloga za organiziranje ove konferencije je činjenica da je hrvatska politička emigracija, kroz političke stranke, pokrete te istaknute pojedince u iseljeništvu, imala važnu ulogu u društveno političkim događajima koji su se odigrali u Hrvatskoj u dvadesetom stoljeću. Jugoslavensko narodno vijeće, u kojem su Hrvati imali jednu od glavnih uloga, dalo je veliki doprinos 1918. godine u stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca to jest prve
Jugoslavije. Vrijeme djelovanja Hrvatske seljačke stranke u Europi i proglašenje Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine bio je drugi značajan period u djelovanju hrvatske političke emigracije.

Po završetku Drugog svjetskog rata Tito i njegova vlada dobili su veliki legitimitet u svijetu, između ostaloga zahvaljujući banu Ivan Šubašiću, koji je u ime Hrvatske seljačke stranke kao član Jugoslavenske kraljevske vlade u Londonu pristao na dogovor s Titom.

Hrvatska politička emigracija u periodu između 1945. – 1990. u zahtjevnim i teškim okolnostima aktivno je djelovala i nastavila s očuvanjem i širenjem ideje o pravu hrvatskog naroda na slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku. Opće je poznato da je u Domovinskom ratu hrvatsko iseljeništvo, uključujući i njegove političke organizacije, dalo veliki doprinos u obrani domovine od velikosrpske agresije i Jugoslavenske narodne armije. Bez obzira na ove povijesne činjenice, u hrvatskoj javnosti, kao i među velikim brojem hrvatskih znanstvenika, nažalost i dalje često prevladava stereotip o hrvatskoj političkoj emigraciji kao ustašofilima i ekstremnim desničarima.

Ovu konferenciju organiziramo kako bismo demistificirali ulogu hrvatske političke emigracije u dugoj borbi za neovisnost Hrvatske te upoznali hrvatsku javnost s akterima i događajima iz tih vremena. Kako bismo to postigli potrebno je i nužno potaknuti znanstvenike i znanstvene institucije da istražuju i pišu, možemo slobodno reći, o najneistraženijem dijelu moderne hrvatske povijesti.

POVIJEST HRVATSKE POLITIČKE EMIGRACIJE U 20. STOLJEĆU

21. – 22. veljače 2019.
Hrvatska matica iseljenika
Trg Stjepana Radića 3, Zagreb

ORGANIZATOR KONFERENCIJE:

CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

SUORGANIZATOR:
HRVATSKA MATICA ISELJENIKA

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari