Pratite nas

Najave

Konferencija ‘Hrvatska politička emigracija u 20. stoljeću’

Objavljeno

na

Pozivamo Vas na konferenciju – Hrvatska politička emigracija u 20. stoljeću, koja će se u organizaciji Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva i u suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika, održati 21. i 22. veljače 2019. godine u dvorani Hrvatske matice iseljenika, Trg Stjepana Radića 3, u Zagrebu.

Još uvijek se jako malo zna o bogatoj, burnoj i često puta tragičnoj povijesti hrvatskog iseljeništva u svojoj paralelnoj borbi za opstanak daleko od domovine. S jedne strane bila je to borba za fizički opstanak doseljenika jer su nepoznavanje jezika i kulturološki šok otežavali proces asimilacije i integracije u novim sredinama, a s druge se strane čvrsto njegovala borba za očuvanje hrvatskog nacionalnog, vjerskog i kulturnog identiteta.

Posebno je zanimljiva povijest hrvatske političke emigracije, koja nažalost u našoj domovini često ima negativan imidž, kako u široj hrvatskoj javnosti, tako i među velikim brojem hrvatskih znanstvenika i znanstvenih institucija. Trebalo bi puno vremena i prostora da se da odgovor zašto je tome tako.

Jedan od razloga za organiziranje ove konferencije je činjenica da je hrvatska politička emigracija, kroz političke stranke, pokrete te istaknute pojedince u iseljeništvu, imala važnu ulogu u društveno političkim događajima koji su se odigrali u Hrvatskoj u dvadesetom stoljeću. Jugoslavensko narodno vijeće, u kojem su Hrvati imali jednu od glavnih uloga, dalo je veliki doprinos 1918. godine u stvaranju Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca to jest prve
Jugoslavije. Vrijeme djelovanja Hrvatske seljačke stranke u Europi i proglašenje Nezavisne Države Hrvatske 1941. godine bio je drugi značajan period u djelovanju hrvatske političke emigracije.

Po završetku Drugog svjetskog rata Tito i njegova vlada dobili su veliki legitimitet u svijetu, između ostaloga zahvaljujući banu Ivan Šubašiću, koji je u ime Hrvatske seljačke stranke kao član Jugoslavenske kraljevske vlade u Londonu pristao na dogovor s Titom.

Hrvatska politička emigracija u periodu između 1945. – 1990. u zahtjevnim i teškim okolnostima aktivno je djelovala i nastavila s očuvanjem i širenjem ideje o pravu hrvatskog naroda na slobodnu i demokratsku Republiku Hrvatsku. Opće je poznato da je u Domovinskom ratu hrvatsko iseljeništvo, uključujući i njegove političke organizacije, dalo veliki doprinos u obrani domovine od velikosrpske agresije i Jugoslavenske narodne armije. Bez obzira na ove povijesne činjenice, u hrvatskoj javnosti, kao i među velikim brojem hrvatskih znanstvenika, nažalost i dalje često prevladava stereotip o hrvatskoj političkoj emigraciji kao ustašofilima i ekstremnim desničarima.

Ovu konferenciju organiziramo kako bismo demistificirali ulogu hrvatske političke emigracije u dugoj borbi za neovisnost Hrvatske te upoznali hrvatsku javnost s akterima i događajima iz tih vremena. Kako bismo to postigli potrebno je i nužno potaknuti znanstvenike i znanstvene institucije da istražuju i pišu, možemo slobodno reći, o najneistraženijem dijelu moderne hrvatske povijesti.

POVIJEST HRVATSKE POLITIČKE EMIGRACIJE U 20. STOLJEĆU

21. – 22. veljače 2019.
Hrvatska matica iseljenika
Trg Stjepana Radića 3, Zagreb

ORGANIZATOR KONFERENCIJE:

CENTAR ZA ISTRAŽIVANJE HRVATSKOG ISELJENIŠTVA

SUORGANIZATOR:
HRVATSKA MATICA ISELJENIKA

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Branitelji iz cijele Hrvatske okupljaju se sutra u Vukovaru zbog suđenja Marijanu Živkoviću

Objavljeno

na

Objavio

Branitelji se okupljaju sutra u Vukovaru, prosvjeduju zbog suđenja Marijanu Živkoviću.

POZIV SVIMA – VIDIMO SE U VUKOVARU!

Sutra u 9 sati ujutro u Vukovaru na Općinskom sudu, sudi se hrvatskom heroju Marijanu Živkoviću. Sudi mu se za razbijanje mrske ćirilične ploče, a terete ga i za rušenje ustavnopravnog poretka i napad na službenu osobu.

Zaprijećena kazna zatvorom je 12 godina. Treba li napomenuti kako Marijan ima 80 godina, kako su dva njegova sina poginula za Hrvatsku i kako za jednim još uvijek traga.

Ova nakaradna vlast jednako onoj prošloj uložila je 4 godine truda, resursa i javnog novca kako bi progonila Marijana zbog opravdanog čina razbijanja protuustavno postavljene ćirilične ploče, umjesto da sav napor uloži i otkrivanje ratnih zločinaca ubojica Marijanovih sinova i pronalazka drugog Marijanovog sina.

Ne smijemo šutiti,, ne smijemo dopustiti da ovako postupaju s našim očevima. Dođimo sutra u što većem broju, dajmo podršku i stanimo uz našeg Marijana! Zagreb stiže!

Zorica Gregurić

 

Karolina Vidović Krišto: Nećete vjerovati, opet su Marijana pozvali na ročište – Agresija se nastavlja kroz hrvatske vlasti

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Nedjeljom u 2 – Miroslav Škoro – Što nas očekuje!?

Objavljeno

na

Objavio

Gost emisije Nedjeljom u 2 je Miroslav Škoro. Zašto se kandidira za predsjednika Republike? Računa li na podršku samo desnog biračkog tijela ili će nekako pokušati pridobiti i lijevo orijentirane glasače? Zašto misli da bi bio bolji predsjednik od Kolinde Grabar-Kitarović, neka su od najavljenih pitanja emisije.

Hoće li se ostvariti prognoze Grgura S., koji je još prije dva tjedan u kolumni najavio kako ga tamo zasigurno očekuje onaj dobri, pitomi Aco,… Aco koji ne grize,… koji ne će niš’,… miran,… miran Aco. Ma ni govora da bi potezao za jezik a kamoli za nogavicu. Štoviše, Škoro će sasvim izgledno naići na tretman kakvog je imao Božo Reforma kad je bio u fazi (i funkciji) u kojoj je on danas.

Aco se topio od umiljatosti, kao da je uključio način rada – “Aca, mala maca” – dok gost raspreda što ga volja, on baš onako milo prede.

Škoro, dakle, nema tamo baš nikakvog razloga strepiti od pitanja tipa “je l’ sreo negdje Matu ’91?” ili, recimo, od zahtjeva da otpjeva neku pjesmu kuma Thompsona!?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari