Pratite nas

BiH

Konferencija Paneuropske Unije: Dayton pregazilo vrijeme

Objavljeno

na

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine danas je na konferenciji “Bosna i Hercegovina na prekretnici – novi pristup euroatlantskim integracijama” usvojila tekst deklaracije od osam točaka kojim je data snažna podrška europskom putu Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolija.

“Danas su članovi Paneuropske unije iz nekoliko europskih zemlja nakon dugih razgovora usvojili tekst deklaracije od osam točaka koju ćemo distribuirati predstavnicima vlasti u BiH i u EU-u. Dat je jedinstven stav da je jedini put BiH ka EU, i očekujemo što prije priključenje BiH u EU. Naravno, nije realno to očekivati u neko skorije vrijeme, ali želimo da naše vlasti ozbiljno krenu s reformama i riješe presudu Sejdić-Finci i primijene odluku i da se uspostavi koordinacijski mehanizam prema EU. To su dva glavna uvjeta”, rekao je Gavran.

Napominje kako je zaključeno da je potrebna snažnija medijacija međunarodne zajednice u BiH.

“Uloga međunarodne zajednice, točnije EU, mora biti u smislu medijacije. Teško je očekivati da se mijenja EU, treba se BiH mijenjati. Naši političari imaju stav da se EU treba mijenjati, ali moramo shvatiti da je problem u nama”, rekao je Gavran, dodajući kako je danas poručeno da je Daytonski sporazum jedna od glavnim prepreka za BiH na putu prema EU.

“Zemlja je nefunkcionalna i jasno je da je Daytonski sporazum pregazilo vrijeme, i stoga mora doživjeti svoju reformu. Da bi zemlja bila samoodrživa treba manju adiministraciju”, naglasio je Gavran.

Sudionici konferencije su poručili kako je Daytonski sporazum iscrpio svoje mogućnosti te da produbljuje krizu u zemlji, potencira razlike i onemogućuje afirmaciju zajedničkih vrijednosti.

Na kraju, sudionici konferencije su dali veliku podršku civilnom sektoru, ali i mladima u BiH.

AA

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Zašto OESS i druge organizacije ne stanu u obranu hrvatskih medija?

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatski zastupnici u Domu naroda FBiH prije i nakon zadnje sjednice nisu željeli davati izjave medijima. Takav stav bio je prosvjed protiv gašenja hrvatskih portala u BiH i njihovih stranica na Facebooku zbog vijesti o generalnu Slobodanu Praljku i ostalim optuženim dužnosnicima Herceg Bosne i HVO-a, piše Večernji list BiH.

– Polazeći od Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima koja, između ostaloga, kaže da svatko ima pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, Klub izaslanika hrvatskog naroda u Domu naroda FBiH osuđuje govor mržnje i selektivno izvještavanje dijela medija u vezi s posljednjom presudom Haaškoga suda, ali i brojnih drugih dnevnopolitičkih tema. Izražavamo punu potporu hrvatskim medijima, uglavnom portalima iz Hercegovine, središnje Bosne i Posavine, koji su, kao i njihovi novinari ili administratori društvenih mreža, već danima izloženi napadima, prijavama, gašenjima servera, profila na FB-u itd., a sve zbog korištenja prava na slobodu izražavanja i kritičkoga promišljanja – poručio je prije nekoliko dana predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika u Domu naroda FBiH Tomislav Martinović.

Dodao je još kako je razočaran izostankom reakcije organizacija koje se bave zaštitom prava novinara i sloboda izvještavanja.

– Gdje je sada OESS i brojne druge organizacije koje se, navodno, bore za slobodu govora, neovisnost medija i druge floskule koje nam godinama ponavljaju? Nitko od njih nije reagirao na gašenje medija koji su iznijeli svoje stavove oko jedne teme. I to dovoljno govori o njihovoj stvarnoj ulozi na ovim prostorima – rekao nam je Martinović.

Dodao je da je ovotjedni “silenzio stampa” hrvatskih izaslanika bio poruka da se medije ne smiju ugnjetavati na ovakav način te je izrazio nadu kako će oni koji su ih blokirati prekršajno ili kazneno odgovarati. – Ljude koji su prouzročili blokade treba procesuirati i kazniti sukladno zakonu jer su dopustili da se mediji gase samo zato što su izražavali svoje stavove – poručili su hrvatski izaslanici.

Napominjemo kako je i facebook stranica našega portala blokirana! Stoga smo otvorili novu, koju možete podržati lajkom ovdje:

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

FUP pokušava ušutkati Zorana Čegara

Objavljeno

na

Objavio

Federalna uprava policije (FUP) je, zbog intervjua koji je dao Večernjem listu i u kojemu je istaknuo kako Hrvatska nije bila agresor na Bosnu i Hercegovinu, pokrenula istragu protiv ratne legende Sarajeva Zorana Čegara koji se trenutačno nalazi na poziciji načelnika Uniformirane policije FUP-a, piše Večernji list

Kako se doznaje, ne objašnjavaju se u pozivu, koji je uputio načelnik Odjela za internu istragu glavni inspektor Vahidin Munić, razlozi zbog kojih će se Čegara ispitati, ali bi se s njim trebao skoro održati novi “intervju”. Ali s glavnim inspektorom.

U pozivu se pak navodi kako ovoga policijskog službenika zanima “provjera navoda na okolnosti objavljivanja intervjua koji je objavljen u dnevnim novinama ‘Večernji list’ 2. prosinca 2017.”.

Iako je u intervjuu za Večernji list Čegar svjedočio o svom ratnom putu, kao i osobnim iskustvima s hrvatskim dužnosnicima koji su pomagali opkoljenom Sarajevu, očito se njegovo narušavanje idile o Hrvatskoj kao agresoru i bh. Hrvatima nije svidjelo pravim šefovima Federalne uprave policije iz političkog Sarajeva.

Hrvatska nije bila agresor na BiH, Šušak je slao oružje u Sarajevo

Dubravka Šuica upozorila Komisiju: je li ovo gušenje medija ili hibridni rat?

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari