Pratite nas

Najave

Konfrencija ‘Dijaspora i Domovina’ 10. i 11. listopada u Zagrebu

Objavljeno

na

Druga Međunarodna konferencija “Dijaspora i Domovina” održat će se u Zagrebu 10. i 11. listopada, a glavni joj je cilj upoznavanje sa strategijama i programima različitih država prema iseljenicima te njihov odnos prema zemlji podrijetla, najavljeno je iz Hrvatske matice iseljenika (HMI).

Organizira je Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, a suorganiziraju International Metropolis Project te Centra za kulturu i informacije Maksimir.

Na konferenciji će se, u okviru četiri panela, govoriti o različitim temama, među ostalim o odnosima dijaspore i matične države, državnim politikama prema iseljenicima, povratku iseljenika i njihovoj integraciji u zemlju porijekla, novčanim doznakama i ulaganjima hrvatskih iseljenika u Hrvatsku itd.

Prema programu Konferencije. o državnim politikama prema iseljenicima trebalo bi govoriti desetak veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj.

Gotovo 260 milijuna ljudi živi izvan zemlje u kojoj su rođeni, a u svoju domovinu godišnje šalju više od 625 milijardi dolara u novčanim doznakama. Osim financijski, njihova snaga i moć ogleda se također i u kulturnom, sportskom i društvenom doprinosu te korištenju znanja i iskustva. Državne su strategije i različiti programi prilagodbe novim okolnostima nužne, jer “dijaspora danas može igrati još značajniju ulogu negoli prije u izgradnji mosta između nje i domovine”, ističu organizatori, a prenosi Hrvatska matica iseljenika (HMI).

Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva osnovan je s ciljem promicanja i razvoja tješnjih odnosa između Hrvata u domovini s onima u iseljeništvu. Svojim djelovanjem želi istaknuti golem potencijal hrvatskih iseljenika na političkom, gospodarskom, kulturnom, sportskom i zdravstvenom planu te na potrebu za njihovim uključivanjem u razvojne strategije hrvatskoga društva na svim područjima ljudskoga djelovanja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Sveta Misa za Domovinu

Objavljeno

na

Objavio

U utorak 18. veljače s početkom u 11 sati u crkvi Svetog Marka, na Trgu Svetog Marka u Zagrebu, na dan ustoličenja novog hrvatskog Predsjednika služit će se sv. Misa za Domovinu i Predsjednika Republike Hrvatske.

Hrvatsko nacionalno etičko sudište – HNES

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Posjet Sloveniji – posljednje putovanje Grabar-Kitarović u mandatu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Posljednja država koju će predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović posjetiti prije završetka svog mandata bit će Slovenija, gdje će se susresti s predsjednikom Borutom Pahorom, potvrđeno je u utorak iz njezinog ureda.

Ured predsjednice nije potvrdio mjesto niti vrijeme susreta, a u uredu slovenskog predsjednika navode kako će to biti radni i neformalni susret te “točka na i” dosadašnjem “intenzivnom dijalogu” dvoje čelnika.

Ured Boruta Pahora navodi da će to biti njihov ukupno 39. susret te ja predviđen radni ručak i kraća šetnja Ljubljanom.

Dodaje se kako su susreti Pahora i Grabar-Kitarović “očuvali dvostrani dijalog i dobre odnose na svim područjima, osim što se tiče poštivanja arbitražne presude”, te da su bili od velike važnosti nakon što je Hrvatska napustila arbitražu.

Slovenska agencija STA piše kako će se prema neslužbenim informacijama susret održati krajem ovog tjedna. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari