Connect with us

Najave

Konfrencija ‘Dijaspora i Domovina’ 10. i 11. listopada u Zagrebu

Objavljeno

-

Druga Međunarodna konferencija “Dijaspora i Domovina” održat će se u Zagrebu 10. i 11. listopada, a glavni joj je cilj upoznavanje sa strategijama i programima različitih država prema iseljenicima te njihov odnos prema zemlji podrijetla, najavljeno je iz Hrvatske matice iseljenika (HMI).

Organizira je Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, a suorganiziraju International Metropolis Project te Centra za kulturu i informacije Maksimir.

Na konferenciji će se, u okviru četiri panela, govoriti o različitim temama, među ostalim o odnosima dijaspore i matične države, državnim politikama prema iseljenicima, povratku iseljenika i njihovoj integraciji u zemlju porijekla, novčanim doznakama i ulaganjima hrvatskih iseljenika u Hrvatsku itd.

Prema programu Konferencije. o državnim politikama prema iseljenicima trebalo bi govoriti desetak veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj.

Gotovo 260 milijuna ljudi živi izvan zemlje u kojoj su rođeni, a u svoju domovinu godišnje šalju više od 625 milijardi dolara u novčanim doznakama. Osim financijski, njihova snaga i moć ogleda se također i u kulturnom, sportskom i društvenom doprinosu te korištenju znanja i iskustva. Državne su strategije i različiti programi prilagodbe novim okolnostima nužne, jer “dijaspora danas može igrati još značajniju ulogu negoli prije u izgradnji mosta između nje i domovine”, ističu organizatori, a prenosi Hrvatska matica iseljenika (HMI).

Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva osnovan je s ciljem promicanja i razvoja tješnjih odnosa između Hrvata u domovini s onima u iseljeništvu. Svojim djelovanjem želi istaknuti golem potencijal hrvatskih iseljenika na političkom, gospodarskom, kulturnom, sportskom i zdravstvenom planu te na potrebu za njihovim uključivanjem u razvojne strategije hrvatskoga društva na svim područjima ljudskoga djelovanja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas