Pratite nas

Najave

Konfrencija ‘Dijaspora i Domovina’ 10. i 11. listopada u Zagrebu

Objavljeno

na

Druga Međunarodna konferencija “Dijaspora i Domovina” održat će se u Zagrebu 10. i 11. listopada, a glavni joj je cilj upoznavanje sa strategijama i programima različitih država prema iseljenicima te njihov odnos prema zemlji podrijetla, najavljeno je iz Hrvatske matice iseljenika (HMI).

Organizira je Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva, a suorganiziraju International Metropolis Project te Centra za kulturu i informacije Maksimir.

Na konferenciji će se, u okviru četiri panela, govoriti o različitim temama, među ostalim o odnosima dijaspore i matične države, državnim politikama prema iseljenicima, povratku iseljenika i njihovoj integraciji u zemlju porijekla, novčanim doznakama i ulaganjima hrvatskih iseljenika u Hrvatsku itd.

Prema programu Konferencije. o državnim politikama prema iseljenicima trebalo bi govoriti desetak veleposlanika akreditiranih u Hrvatskoj.

Gotovo 260 milijuna ljudi živi izvan zemlje u kojoj su rođeni, a u svoju domovinu godišnje šalju više od 625 milijardi dolara u novčanim doznakama. Osim financijski, njihova snaga i moć ogleda se također i u kulturnom, sportskom i društvenom doprinosu te korištenju znanja i iskustva. Državne su strategije i različiti programi prilagodbe novim okolnostima nužne, jer “dijaspora danas može igrati još značajniju ulogu negoli prije u izgradnji mosta između nje i domovine”, ističu organizatori, a prenosi Hrvatska matica iseljenika (HMI).

Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva osnovan je s ciljem promicanja i razvoja tješnjih odnosa između Hrvata u domovini s onima u iseljeništvu. Svojim djelovanjem želi istaknuti golem potencijal hrvatskih iseljenika na političkom, gospodarskom, kulturnom, sportskom i zdravstvenom planu te na potrebu za njihovim uključivanjem u razvojne strategije hrvatskoga društva na svim područjima ljudskoga djelovanja.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Najave

Najava okruglog stola ‘Ovčara – zločin bez kazne’

Objavljeno

na

Objavio

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara organizira Okrugli stol “Ovčara – zločin bez kazne” koji se održava 12.studenog 2019. (utorak) u dvorani Tomislav Hotela Antunović, Zagrebačka 100a, Zagreb s početkom u 11 sati.

Sudionici Okruglog stola su: Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara, Tomislav Josić, predsjednik braniteljskog Savjeta grada Vukovara, Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije, prof. dr, sc Josip Jurčević, povjesničar, prof. dr. sc. Nada Šikić, Vilim Karlović, hrvatski branitelj, publicist, jedan od preživjelih stratišta Ovčare, Božo Vučemilović, voditelj Službe ratnih zločina MUP.

Također na Okruglom stolu sudjeluju predstavnici Državnog odvjetništva Zlatko Bučević i Miroslav Dasović iz ŽDO Osijek, te predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Moderatorica Okruglog stola “Ovčara – zločin bez kazne” je Zorica Gregurić.

Cilj Okruglog stola jest potaknuti razgovor vezan uz (ne)procesuiranje ratnog zločina počinjenog na Ovčari od kojeg je prošlo 28 godina. Tako dajemo doprinos temi koja sve više opterećuje hrvatsku javnost.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Najave

Kardinal Vinko Puljić na tribini u Dubrovniku govorit će o položaju Hrvata u BiH

Objavljeno

na

Objavio

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić pohodit će sa svojim suradnicima u utorak, 12. studenog 2019. godine Dubrovačko-neretvansku
županiju.

Kardinala Puljića će tom prigodom u uredu župana s početkom u 11:30 sati primiti župan Nikola Dobroslavić, na čiji poziv kardinal Puljić dolazi u grad Dubrovnik.

Nakon sastanka sa županom u Velikoj gradskoj vijećnici s početkom u 13:30 sati kardinal Vinko Puljić održati će tribinu o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, te će se nakon tribine susresti sa gradonačelnicima i načelnicima, lokalnim gospodarstvenicima, te vijećnicima Županijske skupštine.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari