Pratite nas

BiH

Konfuzna Martina Dalić ostaje uz banke – HDZ je dno dna

Objavljeno

na

U zagrebačkom hotelu Hilton jučer se okupilo nekoliko opskurnih likova, koji se pokušavaju dodvoriti stranom interesu. Besramno su se obrušili na one izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju koje štite nesretne dužnike banaka s deviznom klauzulom u švicarskom franku. Martina Dalić potvrdila je sumnje nacije da HDZ glumata podršku udruzi Franak. Nakon što se HDZ ovako posve razgolitio, možemo reći da je ta stranka bila i ostala dno dna. Nema nam pomoći – našu sudbinu kroje tri istovjetne partije: HDZ, SDP i HNS.

Nakon što je švicarac dramatično rastao, banke su po svim ljudskim zakonima bile dužne značajno smanjiti kamatu, a one su kamatu drastično povećale, gušeći svoje dužnike cijelu državu. I što čine danas? Traže da država nekako relativizira prvostupanjsku presudu Radovana Dobronića u svezi kredita s deviznom klauzulom u švicarskom franku. Ta presuda korektno zahtijeva vraćanje na početak i kamata i tečaja. Slavko Linić poslušno se primio zadaće i u novi ZPK unio odredbu o smanjivanju kamata za “kredite u švicarcima”, ne u potpunosti, ali ipak toliko da narodu zamaže oči. Dramatičan rast tečaja švicarca posve je ignoriran. Kad tamo, banke nisu zadovoljne Linićevim kompromisnim rješenjem – ne žele se odreći niti jedne planirane ekstra lipe, na grbači sirotinje. Bankari će potrošiti koliko treba, ali ne za regulaciju “kredita u švicarcima”, nego da se vidi tko je pravi gazda u RH. Slavko Linić naglašava kako bankari angažiraju preskupe eksperte umjesto da pripadna sredstva usmjere za pomaganje svojim dužnicima u teškoćama. Banke su pokrenule sveobuhvatnu kampanju i protiv novog ZPK i protiv Dobronićeve presude.

Sramotna misija Martine Dalić

Pridružila se takvoj “pobuni” protiv Vlade RH, iako to nema blage veze s podjelom pozicija-opozicija. Banke su uvijek pozicija, pa i onda kada napadaju Vladu. Sve je to toliko zastrašujuće i toliko odvratno, da se nameće potreba za hitnom boljševičkom revolucijom u RH, koja bi stala na kraj podivljaloj buržoaziji i domaćoj petoj koloni. Došlo je dotle da opstojnost Hrvatske više nije ključna – neka propadne, ali da im se NJM, kako se to kaže u okvirima morala financijaša u RH. Znate, Jadranka Kosor je izbačena iz HDZ, a njeni ograničeni kadrovi su ostali, teško nama! Najveći grijeh Jadranke Kosor nije Ivo Sanader nego Martina Dalić. Možemo reći da je Ivo Sanader pokrao neke kabine u tonućem brodu, a Jadranka Kosor i Martina Dalić jednostavno su ugasile pumpe za izbacivanje vode. Možemo li dati povjerenje HDZ-u samo zato što je Goran Marić član te interesne skupine? Koliko pamtim, Marićevi razumni prijedlozi redovno su marginalizirani, i u tome je svoje prste imala i Martina Dalić, koja je svojevremeno previdjela santu koja je već razorila naš brod. Vrludanje Martine Dalić i samozvane desnice iskoristio je Slavko Linić. Poručio je bankama da se ne boji njihovih tužbi i da ih čeka na sudu!

Navodno je Martina Dalić na opakoj seansi u Hiltonu kritizirala uplitanje u ugovorni odnos klijenta i banke, koje pripisuje duhu etatizacije. Dalićka pokušava prikriti svoj doprinos krizi u zemlji – u vladi Jadranke Kosor obnašala je dužnost ministrice Financija. Došla je iz bankarskih krugova, pa smo se ponadali da će znati kontrolirati banke, a ona je bankama podredila državu. Nadnevka 1. lipnja 2011. Dalićka se sastala sa čelnicima banaka zbog divljanja švicarca. Sastali su se, popili kavu i otišli svatko na svoju stranu. Da bi nakon nekoliko godina lupnula: “Valutna klauzula posljedica je toga što hrvatski građani štede u stranoj valuti”. Briljirala je i u Hiltonu. “Onda ćemo za dvije godine opet sjediti ovdje i raspravljati zašto nemamo kredita i zašto su neki dijelovi bankarstva u gubicima.” Svi znamo da kredita nema već godinama i da to novi ZPK ne može pogoršati. U svim poduzećima neki dijelovi donose gubitke a neki dobit. Bitno je da poslovne banke u RH sveukupno ostvaruju ogroman profit i da to bitno neće poremetiti smanjenje kamata za kredite s deviznom klauzulom u švicarskom franku. Naprotiv, možemo govoriti o mogućim gubicima banaka s naslova kumuliranog nepovjerenja – građani prepoznaju da su banke dizale kamatu na “kredite u švicarcima” i kada je tečaj švicarca dramatično rastao. Vjerujem da su tu pogrešnu politiku banaka prepoznale i njihove centrale u inozemstvu i da se nekim bankarima tresu fotelje.

Malo liberali, malo fašisti, i puno liberalni fašisti

Uvodno izlaganje pripalo je Željku Ivankoviću, koji uređuje časopis “Banka”. Što očekivati od takve osobe, zapravo zadaće. Ivanković je navodno ponovio nebuloze iz svog pamfleta u Večernjaku od petka, 25. studenog, koji nema nikakve veze sa zdravom logikom i konkretnim činjenicama. Ako niste znali, Ivanković nas upozorava da banke svojim zaposlenicima isplaćuju plaće! A samo bonusi u bankama dovoljni su za rješavanje krize kredita s deviznom klauzulom u švicarcu! Banke imaju prevelik broj zaposlenika! Banke su u deset godina zaradile 40 milijardi kuna (i to po njima nije ekstra profit!). Dok je polovica građana i tvrtki u RH u bankrotu. Prema podacima HNB-a, banke su 2010. na razlikama tečaja švicarca zaradile 3,5 milijarde kuna. U tom članku tipa plaćeni oglas, Ivanković je provalio kako su stranci glavni izvor za dugoročnu štednju u poslovnim bankama u RH! A na početku krize naši su fondovi slomljeni zato što su stranci preusmjerili svoje udjele i svoju štednju na istok. Ivanković je izjavio da “Vlada ide na banke tehnologijom HDZ-a iz 90-tih”, zna se da je HDZ udbaška preslika Partije, ali se svejedno pitam kako je Martina Dalić kao nekakva HDZ-ovka od formata mogla doći u Hilton i podržati Ivankovićevo izrugivanje s HDZ-om? Iz HDZ- ovih 90-tih izašli su Franjo Luković, Božo Prka, Marko Škreb, Borislav Škegro i sva sila financijaša koje danas promoviraju časopis Banka i Željko Ivanković. U svome tekstu pod nazivom “Banke na udaru – one su prekomjerno granatirana manjina” Ivanković pokušava iskoristiti aktualne prijepore u svezi prava manjina. Vrijeme je da banke u RH na svojim pročeljima postave ćirilične natpise i uvedu dodatno ćirilično poslovanje. Novaca za gluposti ima. I, tko su hiperaktivni amateri, koje spominje Ivanković? Profesori monetarne politike i bankarskih politika na EFZG-u, Ivan Lovrinović i Drago Jakovčić? Ivanković za sebe kaže da je direktor analiza u Hrvatskoj udruzi banaka, ali da je svaki komentar njegov osobni. Zamislite da Slavko Linić stalno istupa u svoje osobno ime, a ne u ime Ministarstva financija.

Na crnoj misi stranog kapitala briljirao je i Igor Tepeš, pravni savjetnik Hrvatske udruge banaka. “Novi ZPK kaže da ulogu u formiranju kamate igra isključivo libor – to je kao da dileru automobila propišete da u cijenu ne uključuje ni carine ni trošarine” – veli nam Tepeš, propuštajući nama i Ivankoviću objasniti kakvim to “trošarinama” i “carinama” država pritišće stranu štednju. Ivanković ponovno spominje troškove rezervacija, što zvuči zlokobno ovih dana kada zemlju trese pranje novca kroz HGK i HAC. “I ZPK i potrošači doći će u situaciju pravne nesigurnosti bez presedana”. Dakle, pravna sigurnost po njemu je kada banke mogu jednostrano raditi što im padne na pamet. Svoju propovijed imao je i Mihajlo Dika, vanjski član Odbora za pravosuđe, što god to značilo, a znamo u kakav sustav to pripada. “Čini se da su u Vladi svjesni da će biti tužbi (od strane banaka) ali nisu do kraja svjesni da će jednog dana morati platiti naknadu. Većina banaka u stranom je vlasništvu, upitne su njihove investicije, Washingtonska konvencija i bilateralni sporazumi o zaštiti investicija.” Dakle, to je krajnje izrugivanje trenutnom političkom i ekonomskom stanju u zemlji. Koje to investicije imamo ovako, prije usvajanja novog ZPK? “Ako se ti ugovori retrogradno mijenjaju, radi se o eksproprijaciji prava banaka, koje onda imaju pravo na naknadu gubitaka” – kaže nam bankarska dika Mihajlo. “Nadam se da će taj zakonski prijedlog u saborskoj raspravi biti izmijenjen i državu, odnosno porezne obveznike, poštedjeti potencijalnih milijunskih tužbi” – izjavio je vrckavi Dragan Kovačević iz HNS-a, kojemu bi netko trebao objasniti da su dužnici po deviznoj klauzuli u švicarcu istovremeno porezni obveznici, kao i mnogi drugi koji su ovisni o stanju direktno zaduženih osoba. Bitan je taj ciničan osmijeh, koji neupućenima može biti dokaz da Kovačević, Ivanković i Dalićka zaista nešto znaju.

Tvrtko Dolić

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Klub hrvatskih zastupnika HNŽ-a: Bez ikakve strategije i koordinacije nezakoniti migranti se premještaju po BiH

Objavljeno

na

Objavio

Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) upozorava kako se u rješavanju migrantske krize ne smiju poduzimati jednostrani potezi bez mišljenja i stava lokalne zajednice i Skupštine HNŽ-a.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac u tehničkom mandatu i u odlasku, ne iz kampa Vučjak nego iz Vijeća ministara BiH, daje izjave koje opet potvđuju paušalan rad te uznemiravaju stanovnike Hercegovačko-neretvanske županije.

Ministrica Borovac svojim aktivnostima bi trebala dati dio rješenja, no s porukama koje šalje u stvarnosti postaje novi dio ukupnog problema s nezakonitim migracijama. U potpunosti je zanemarena aktivnost sustavne pripreme BiH i koordinacije relevantnih institucija za prihvat nezakonitih migranata, pitanja smještaja i skrbi, a posebice humanitarnog nadzora maloljetnih osoba bez pratnje u privremenim kampovima uz asistenciju centara za socijalni rad.

Nepostojanje bilo kakve smislene strategije i koordinirano rješavanje problema nezakonitih migracija potvrđuje joj i kolega Mektić, odlazeći ministar VM-BiH.

Koordinacijsko tijelo s ciljem bavljenja općeg problema nezakonitih migracija ali i procesa prihvata terorista ISIL-a iz BiH te deradikalizacije njihovih obitelji i djece nikad se nije sastalo da sustavno pokuša riješiti ovaj iznimno zahtjevan, složen i opasan problem za stanovnike BiH.

Rezultati rada na ovom problemi ministara Borovac-Mektić su dobri koliko uvjeti u kampu Vučjak i sigurnosno stanje u Bihaću.

Žitelji HNŽ-a imaju još uvijek svježe pamćenje kako je ministar Mektić uredno očistio Sarajevo od migranata da bi taj grad uredan dočekao Edogana i njegov predizborni skup. Od tada se bez ikakve strategije i koordinacije nezakoniti migranti premještaju po BiH.

Skupština HNŽ-a, odnosno Klub hrvatskih zastupnika, kao i nekoliko drugih županijskih skupština u FBiH se protivi ovakvim potezima odlazećih ministara koji očito svojim potezima stvaraju još veće probleme s posljedicom stvaranja problema i u drugim županijama kakve već mjesecima imamo na području Unsko-sanske županije.

Stanovnici HNŽ-a pitaju ministricu Borovac i ministra Mektića kakav im je odgovor za narušenu sigurnosnu situaciju zbog prekršajnih i kaznenih djela koje su počinili nezakoniti migranti. Ministrice Borovac što je s ljudskim pravima stanovnika HNŽ-a?

Smatramo kako bez rasprave lokalne zajednice te bez mišljenja i stava Skupštine HNŽ-a ne možete i ne smijete raditi jednostrane poteze i odluke, bez ikakve koordinacije.

 

Ilegalnim migrantima sve teže utvrditi identitet

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Ilegalnim migrantima sve teže utvrditi identitet

Objavljeno

na

Objavio

Ravnatelj Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić upozorio je kako veleposlanstva država iz kojih dolaze ilegalni imigranti surađuju sporo ili nikako u utvrđivanju identiteta onih koji stižu bez osobnih dokumenata, što dodatno otežava migrantsku krizu, objavilo je u petak sarajevsko “Oslobođenje”.

U razgovoru za ovaj list Ujić je kazao kako je Služba za poslove sa strancima BiH jedina u regiji zapadnoga Balkana koja uzima biometrijske podatke od ilegalnih migranata, odnosno vrši njihovo fotografiranje kako bi utvrdila identitet i pokušala provesti postupak readmisije.

“U prošloj godini smo na taj način utvrdili identitet više od 750 osoba i vratili ih u njihove države. Uz to, uzimanje biometrijskih podataka nam je pomoglo da za dvije godine izdvojimo dvadesetak osoba koje su predstavljale prijetnju za BiH po više osnova. Te smo osobe stavili pod nadzor, a onda ih vratili u zemlje iz kojih su ovdje došli”, kazao je Ujić.

No problem nastaje kada na temelju prikupljenih podataka inspektori pokušavaju utvrditi stvarni identitet migranata, jer na zamoble za provjerama veleposlanstva država iz kojih migranti tvrde da dolaze ne odgovaraju i po više od mjesec i pol, a ima slučajeva u kojima sve traje mjesecima.

„Ne reagiraju niti na naša četiri ili više dopisa. Zato pokušavamo do potrebnih podataka doći preko Interpola ili našega Ministarstva vanjskih poslova, ali sve to ide dosta usporeno”, kazao je Ujić.

U takvim uvjetima nemoguće je na učinkovit način kontrolirati što rade migranti čiji se stvarni identitet ne zna jer ih se ne može držati na jednom mjestu.

Poseban problem pritom su migranti koji opetovano čine kaznena djela.

Policija im u BiH izda rješenja kojima im se ograničava kretanje, no oni to ne poštuju, a nema ni mehanizma kojim bi ih se nadziralo.

Ujić jedino rješenje vidi u tome da se na takvim slučajevima više angažira pravosuđe odnosno tužiteljstva koja bi počinitelje kaznenih djela morala procesuirati, što sada nije slučaj. (Hina)

 

Pobuna u Vučjaku: Migranti napali policiju

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati