Connect with us

Hrvatska

Kongres veterana 4. gardijske: Teme iz Domovinskog rata što više uvoditi u školske kurikulume

Published

on

Teme iz Domovinskog rata treba što više uvoditi u školski kurikulum, a braniteljske udruge angažirati u školskom sustavu u predstavljanju događaja iz Domovinskog rata, zaključeno je u petak na kraju dvodnevnog Kongresa naziva “Što nam znače iskustva iz Domovinskog rata u izgradnji suvremene Republike Hrvatske,” kojeg je u Splitu organizirala Udruga veterana 4. Gardijske brigade.

Također je zaključeno kako mjerodavne institucije moraju nastaviti brinuti o potrebama hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji kako bi im se pomoglo u prevladavanju egzistencijalnih zdravstvenih poteškoća s kojima se suočavaju.

Sudionici Kongresa također su zaključili kako će diskusije i predavanja s tog dvodnevnog skupa u Splitu biti objavljeni u posebnom Zborniku kojeg će se dostaviti i državnim institucijama kako bi se pobliže upoznale sa sadržajem Kongresa i stajalištima iznesenim na njemu.

Prije završetka Kongresa u subotu je održan okrugli sto na temu “Odgovor na krizne situacije modernog doba,” na kojem je istaknuto kako se u Hrvatskoj mora posvetiti veća pozornost preventivnim aktivnostima na suzbijanju kriznih situacija.

Ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Dragan Lozančić je istaknuo kako u hrvatskom sustavu Civilne zaštite “nedovoljno ulaže u preventivu.”

“I Europska unija mijenja pristup mehanizmima Civilne zaštite tako da sad težište stavlja na preventivu, odnosno potiče zemlje članice da ulažu što više u preventivu,” rekao je Lozančić,

Po njegovim riječima, iznimno je važno što će Europska unija ubuduće povećavati svoja financijska izdvajanja za potrebne civilne zaštite zemalja članica te je planirano kako se će Europska unija u svojem u sljedećem proračunskom ciklusu za tu namjenu osigurati 1,8 milijardi eura. Dodao je kako je to prigoda i za Hrvatsku da iz tog fonda EU-a povlači sredstva za potrebe civilne zaštite.

“Moramo u kreirati otporne lokalne zajednice koje mogu reagirati na svaku kriznu situaciju, a u slučajevima kad one to više nisu u mogućnost onda će se uključivati više razine i država,” istaknuo je Lozančić.

Lozančić je također rekao kako u Europskoj uniji postoji plan za formiranje zrakoplovne flote EU koja bi se koristila u kriznim situacijama ,to jest u gašenjima požara.

Stručnjak za krizne situacije Pavle Kalinić je rekao kako u Hrvatskoj nužno treba uvesti obvezno služenje vojnog roka.

“Smatram kako u Hrvatskoj moramo imati obavezan vojni rok, jer bez vojske nema države,” rekao je Kalinić.
Brigadir Predrag Krapljan iz Zapovjedništava za potporu je rekao kako će Hrvatska vojska i ubuduće pomagati stanovništvu u kriznim situacijama.

“Hrvatska vojska je nabavila dva uređaja za pročišćavanje vode koji su nedavno testirani uskoro će biti moguća njihova uporaba,” kazao je Krapljan.

U sklopu kongresa održan je i okrugli stol nazvan “Psihotrauma, PTSP i psihosocijalno osnaživanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.”

Među sudionicama Kongresa “Što nam znače iskustva iz Domovinskog rata u izgradnji suvremene Republike Hrvatske” bili su u ratni ministar zdravstva i bivši ministra obrane Andrija Hebrang, te ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac.

(Hina)

 

Andrija Matijaš Pauk izvukao je tenkove na Dinaru, na 1800 metara visine. To je šokiralo srpske oficire

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari