Pratite nas

BiH

Konstituirajuća sjednica HNS-a

Objavljeno

na

Čak četrnaest hrvatskih stranaka potencijalni članovi HNS-a

Svi zastupnici i stranke koje poštuju dokumente HNS-a i Statut trebali bi biti pozvani na treće zasjedanje HNS-a BiH koji je utemeljen 2000., a rad obnovljen 2010. godine

[dropcap color=”#dd3333″ font=”0″]U [/dropcap]novom sazivu Hrvatskog narodnog sabora BiH, koji bi trebao biti krovno političko tijelo Hrvata u BiH, potencijalno će se naći trinaest hrvatskih stranaka koje imaju izborni legitimitet. Prema odredbama Statuta HNS-a BiH, koji su prihvatila vrhovna tijela ove institucije, novi saziv sabora HNS-a konstituirat će se na temelju izbornih rezultata posljednjih općih, ali i lokalnih izbora iz 2012. godine. Na taj će se način svi izabrani vijećnici, zastupnici u županijskim, entitetskim i državnim skupštinama i parlamentima naći u sastavu najvišeg tijela HNS-a. Očekuje se da će taj sabor HNS-a činiti više stotina zastupnika izabranih na svim razinama koji bi trebali dobiti pozive za prvo zasjedanje. Josip Merdžo iz Hrvatskog narodnog sabora navodi kako se obavljaju posljednje pripreme za dovršetak tehničkih poslova kako bi HNS mogao funkcionirati.

Po njegovim riječima, pozivnice za zasjedanje HNS-a otiskat će se kada konačno budu utvrđeni i objavljeni rezultati izbora u BiH. Samo je jedan uvjet da izabrani hrvatski zastupnik ili vijećnik bude pozvan na zasjedanje sabora, a to je da on osobno i njegova stranka prihvaća sve dokumente HNS-a koji uključuju sabor, ali i dosadašnje rezolucije i deklaracije kojima se utvrđivala pozicija Hrvata, ali i udarile smjernice djelovanja te politike o budućnosti Bosne i Hercegovine i izlazak iz sadašnjeg neuređenog stanja. Prema sadašnjem izbornom rezultatu i iako su pojedine stranke nestale ili se utopile u druge strukture, u sastav novog saziva HNS-a bi uz sadašnje stranke članice koje su dobile izborni legitimitet, HDZ BiH, HDZ 1990., HKDU, HSS, HSP dr. Ante Starčević i HSP Herceg Bosne, Hrvatski pravaški blok, trebale biti pozvane i Hrvatska stranka prava BiH, HSS Stjepana Radića, Hrvatska nezavisna lista iz Tomislavgrada, Hrvatski savez HKDU-HRAST, HSS-NHI, Posavska stranka i Hrvatska demokratska unija. Iako je u Statutu HNS-a dosta široko ostavljena forma tko može postati član ove institucije, nije isključeno ni da neki drugi zastupnici čije su stranke čak činile i sadašnju političku platformu u FBiH budu pozvani na zasjedanje kao što je to bio slučaj s prvim zasjedanjem 2000. održanim u Novom Travniku kojemu je nazočio i vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. Tada bi broj stranaka koje bi sudjelovale u HNS-u potencijalno stvorio probleme u samome odlučivanju. Naime, prema odredbama Statuta, sve stranke koje imaju zastupnike u HNS-u imaju pravo da njihov predsjednik postane član Predsjedništva HNS-a. I na taj način bi se, za razliku od dosadašnje situacije kada su samo predsjednici stranaka HNS-a bili članovi Predsjedništva, birala samo trećina čelnog tijela HNS-a.

Istodobno, dvije trećine bi se birale na saboru HNS-a. Potencijalno se može dogoditi da Predsjedništvo HNS-a čini čak 45 ljudi. Uz to je predviđeno da se uz konstituiranje sabora, izbora predsjednika i Predsjedništva, na zasjedanju HNS-a izaberu i druga tijela poput Glavnog vijeća, Suda časti ili Vijeća čiji će predsjednik također postati član Predsjedništva HNS-a.

Zamišljeno je da se unutar institucija HNS-a uključe i predstavnici Hrvata iz drugih oblasti življenja, znanosti, kulture, javnoga života i crkve. Na taj način bi se pokušala stvoriti institucija koja bi okupila najveći broj Hrvata. (ZK/VL)

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

BiH

Saudijska Arabija je izdvojila 800 mil. USD za militante na Balkanu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Večernji list

Služba za istrage Europskog parlamenta upozorila je na porast utjecaja Saudijske Arabije i drugih muslimanskih Zaljevskih zemalja na Balkan, a napose na Bosnu i Hercegovinu u kontekstu porasta utjecaja vehabizma te radikalnih učenja islama od tradicionalne bosanske verzije.

Stoji to u dokumentu koji je izrađen za potrebe zastupnika i njihovo lakše razumijevanje stanja u ovoj regiji. Pri tome se navodi kako je Saudijska Arabija tijekom rata izdašno pomagala muslimanima te su sa sobom doveli i novu verziju islama.

Džamija Kralja Fahda

Upozorava se i na ranije pokušaje promjena tradicionalnog islama kroz razne pokrete za vrijeme II. svjetskog rata, tijekom 1971., ali i na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića. Za Izetbegovića se navodi kako je udomio tisuće stranih boraca u postrojbu “El Mudžahid”, a koju je financirala Saudijska Arabija.

Taj se utjecaj s vremenom širio na brojne džamije, a najočitija je, prema podacima Europskog parlamenta, džamija kralja Fahda u Sarajevu. Procjenjuje se kako je Saudijska Arabija donirala 800 milijuna dolara militantnim islamistima, piše Večernji list

 

Čović pisao premijerima i/ili predsjednicima svih zemalja članica NATO-a: Problem u BiH su islamski radikalisti

 

Prvo arapsko naselje u BiH – Ulaz bh. građanima je zabranjen

 

Naučite arapski! ‘Reportaža iz Sarajeva koja je podigla prašinu u čitavoj regiji’

 

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Hamdija Abdić “Tigar” i ostali uhićeni pušteni na slobodu

Objavljeno

na

Objavio

Kantonalni sud u Bihaću, na upravo završenom ročištu, odbio je prijedlog Tužiteljstva USK za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni na slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USK iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Kantonalnom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USK, uhitili pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujka 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag, piše Klix.ba

 

Oni su osumnjičeni da su između 8. i 9. užujka 1995. ubili generala Vladu Šantića.

General Šantić podsljednji put je viđen živ 8. ožujka 1995. u bihaćkom hotelu “Sedra” gdje je bio u društvu s tadašnjim zapovjednikom Petog korpusa Armije BiH generalom Atifom Dudakovićem.

Iz hotela su ga odvele naoružane osobe, navodno pripadnici vojne policije 502. brigade iz sastava Petog korpusa kojom je tada zapovjedao Hamdija Abdić i potom mu se gubi svaki trag.

Šantićev sin Duje Šantić,ranije je opetovano tvrdio kako je zapravo Dudaković taj koji je zapovjedio ubojstvo njegova oca.

“Slučaj Šantić” je nakon početne istrage 1995. završene bez rezultata godinama bio zaboravljen da bi ponovo bio otvoren 2013. na temelju iskaza zaštićenog svjedoka,

Svjedok je tvrdio kako je generalovo tijelo nakon ubojstva raskomadano, zapaljeno i potom ubačeno u bačvu zalivenu gipsom ili cementom. Plastična bačva s koštanim ostacima je 2014. pronađena na odlagalištu otpada kod Bihaća no iz sadržine nije mogao biti izdvojen materijal za DNK analizu pa navodi svjedoka nisu mogli biti potvrđeni.

Abdić je opetovano odbacivao bilo kakvu vezu s nestankom i ubojstvom generala Šantića.

Trebalo je čak 22 i pol godine da se počne rasvjetljavati nestanak i ubojstvo generala HVO-a

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari