Connect with us

BiH

Konstituiran Dom naroda Parlamenta BiH

Objavljeno

-

Novi saziv gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta BiH uspostavljen je u četvrtak na sjednici u Sarajevu, čime je zaokružena uspostava zakonodavne vlasti na razini države četiri mjeseca nakon provedenih izbora u toj zemlji

Nakon što su im članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH dodijelili mandate, izabrani izaslanici u Domu naroda BiH su dali svečane izjave. U vodstvo ovoga doma izabrani su čelnici dvije najveće hrvatske i bošnjačke stranke, Dragan Čović iz HDZ-a BiH te Bakir Izetbegović iz SDA, dok je treći, srpski član Nikola Špirić, visoki dužnosnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Dom naroda Parlamenta BiH čini 15 izaslanika, po pet iz reda triju naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba. U klubu hrvatskih izaslanika HDZ BiH ima četiri člana, a jedan je iz redova Demokratske fronte, a u bošnjačkom klubu Doma naroda tri su člana iz redova SDA, te jedan predstavnik SDP-a BiH i Saveza za bolju budućnost BiH.

Većinu od četiri izaslanika u srpskom klubu imaju izaslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, dok jednoga izaslanika ima Srpska demokratska stranka. Većinu u državnom Domu naroda BiH, kao i u pojedinačnim nacionalnim klubovima, imaju stranke HDZ BiH, SDA i SNSD, kao i u donjem Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Vjeruje se kako će ove stranke uspostaviti i novi saziv državnog Vijeća ministara BiH.

Dom naroda BiH je gornji dom državnog parlamenta i donosi sve odluke ravnopravno sa Zastupničkim domom, osim u slučaju izbora izvršne vlasti, Vijeća ministara, za što je dovoljna samo natpolovična većina u donjem domu.

Na uspostavu Doma naroda BiH duže se čekalo zbog toga što nije bila poznata procedura izbora izaslanika za Dom naroda Federacije BiH, nakon presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića kojom se traži izbor legitimnih narodnih predstavnika u domove naroda.

Nakon općih izbora u BiH, SIP je odredio privremeni način popune Doma naroda Federacije BiH, čime su otklonjene zapreke za izbor zakonodavne vlasti u entitetu Federaciji BiH i na razini države.

Po pet izaslanika iz hrvatskog i bošnjačkog kluba Doma naroda BiH biraju se posredno iz istovjetnog doma na razini Federacije BiH, dok se izaslanici za srpski klub biraju iz Narodne skupštine Republike Srpske.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas