Pratite nas

BiH

Konstituiran Dom naroda Parlamenta BiH

Objavljeno

na

Novi saziv gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda Parlamenta BiH uspostavljen je u četvrtak na sjednici u Sarajevu, čime je zaokružena uspostava zakonodavne vlasti na razini države četiri mjeseca nakon provedenih izbora u toj zemlji

Nakon što su im članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH dodijelili mandate, izabrani izaslanici u Domu naroda BiH su dali svečane izjave. U vodstvo ovoga doma izabrani su čelnici dvije najveće hrvatske i bošnjačke stranke, Dragan Čović iz HDZ-a BiH te Bakir Izetbegović iz SDA, dok je treći, srpski član Nikola Špirić, visoki dužnosnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika.

Dom naroda Parlamenta BiH čini 15 izaslanika, po pet iz reda triju naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba. U klubu hrvatskih izaslanika HDZ BiH ima četiri člana, a jedan je iz redova Demokratske fronte, a u bošnjačkom klubu Doma naroda tri su člana iz redova SDA, te jedan predstavnik SDP-a BiH i Saveza za bolju budućnost BiH.

Većinu od četiri izaslanika u srpskom klubu imaju izaslanici Saveza nezavisnih socijaldemokrata, dok jednoga izaslanika ima Srpska demokratska stranka. Većinu u državnom Domu naroda BiH, kao i u pojedinačnim nacionalnim klubovima, imaju stranke HDZ BiH, SDA i SNSD, kao i u donjem Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Vjeruje se kako će ove stranke uspostaviti i novi saziv državnog Vijeća ministara BiH.

Dom naroda BiH je gornji dom državnog parlamenta i donosi sve odluke ravnopravno sa Zastupničkim domom, osim u slučaju izbora izvršne vlasti, Vijeća ministara, za što je dovoljna samo natpolovična većina u donjem domu.

Na uspostavu Doma naroda BiH duže se čekalo zbog toga što nije bila poznata procedura izbora izaslanika za Dom naroda Federacije BiH, nakon presude Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića kojom se traži izbor legitimnih narodnih predstavnika u domove naroda.

Nakon općih izbora u BiH, SIP je odredio privremeni način popune Doma naroda Federacije BiH, čime su otklonjene zapreke za izbor zakonodavne vlasti u entitetu Federaciji BiH i na razini države.

Po pet izaslanika iz hrvatskog i bošnjačkog kluba Doma naroda BiH biraju se posredno iz istovjetnog doma na razini Federacije BiH, dok se izaslanici za srpski klub biraju iz Narodne skupštine Republike Srpske.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Podignuta optužnica protiv 7 Srba za ubojstvo 48 bošnjačkih civila u istočnoj Bosni

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je u ponedjeljak optužnicu protiv sedam bivših pripadnika vojske Republike Srpske tereteći ih za ubojstva 48 bošnjačkih civila u istočnoj Bosni tijekom ratne 1992.

Kako je priopćeno iz državnog tužiteljstva, ratni zločini nad bošnjačkim civilima počinjeni su od travnja do prosinca 1992. u mjestu Jusićima kod Zvornika u sklopu kampanje etničkog čišćenja vojske RS-a.

Optužnicom za zločine protiv čovječnosti obuhvaćeni su Pero Radić, Božo Vidović, Petko Tomić, Branko Studen, Dušan Spasojević, Vlado Ristanović i Milan Mijić zvani Mišo.

Oni su najprije kao pripadnici teritorijalne obrane Malešić, a kasnije zvorničke brigade vojske Republike Srpske sudjelovali u organiziranim napadima na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u mjestu Jusići u općini Zvornik što je rezultiralo ubojstvima i nestankom više desetaka osoba. Tereti ih se i za nezakonita zatočenja, nasilne progone žena i djece, te paljenje i uništavanjem kuća i imovine.

Iz državnog tužiteljstva BiH najavili su kako će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem 130 svjedoka i stručnih vještaka, među kojima je i pet zaštićenih svjedoka, te prilaganjem brojnih dokaza i dokumenata iz rata. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Policija i dalje dovodi migrante u kamp Vučjak

Objavljeno

na

Objavio

Policija Unsko-sanske županije u ponedjeljak je nastavila dovoditi migrante u improvizirani migrantski kamp Vučjak kod Bihaća unatoč najavama da će kamp ovog tjedna biti rasformiran kao potpuno neprikladan za smještaj migranata, izvijestili su lokalni mediji.

Policajci su u prijepodnevnim satima u Vučjak prebacili skupinu migranata koja je do tada boravila u ruševinama nekadašnje tvornice Krajina-metal u Bihaću.

Procjena je kako u Vučjaku trenutačno boravi do 600 ilegalnih migranata. Potkraj prošlog tjedna ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i predsjednik županijske vlade Mustafa Ružnić postigli su dogovor po kojemu će taj kamp biti zatvoren, a sve osobe koje u njemu borave prebačene u druge kampove, poput Bire i Mirala, u kojima postoje elementarni uvjeti za boravak u zimskom razdoblju, ili u novi prihvatni centar u mjestu Blažuj kod Sarajeva, koji još uvijek nije osposobljen.

Voditelj ureda Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Peter Van der Auweraert, čiji suradnici vode migrantske kampove, kazao je za televiziju N1 kako još nema službene potvrde kako i kada će se provesti dogovor Mektića i Ružnića.

“O tome još nemam službenu informaciju”, kazao je Van der Auweraert.

IOM neće sudjelovati u premještanju migranata, a to bi prema postignutom dogovoru trebala učiniti policija.

Dodatni problem u provedbi dogovora je to što mještani Blažuja negoduju zbog najavljenog otvaranja migrantskog centra u njihovom susjedstvu.

Najavili su kako će poduzeti sve korake da bi to spriječili, uključujući blokadu pristupa nekadašnjoj vojarni, koja bi ubuduće trebala biti privremeni dom za oko 350 migranata.

Tu je vojarnu za smještaj migranata vlastima na državnoj razini ustupila vlada Federacije BiH, kao i napuštenu vojarnu u mjestu Ljubače kod Tuzle, gdje se također pobunilo lokalno stanovništvo.

Nanadno se ispostavilo kako je vojarna u Ljubačama već izdana pod zakup jednom uzgajivaču divljači, a okolica je minski sumnjiva površina pa se odustalo od planova da se tamo uspostavi migrantski kamp. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari