Pratite nas

Konstituiran Odjel za II. svjetski i Domovinski rat HNS-a BiH

Objavljeno

na

Pod predsjedanjem voditelja Odjela Ilije Vrljića, a u nazočnosti domaćina, načelnika općine Neum Živka Matuška i njegova pomoćnika Vicka Jogunice, u prostorijama općine Neum, 21. ožujka 2014. (petak), održana je utemeljiteljska sjednica Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskoga narodnoga sabora (ODSDR HNS).

Do utemeljenja ovog Odjela došlo je nakon dugogodišnjega predanog rada Vicepostulature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ i općinskih Povjerenstava za grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća na istraživanju partizansko-komunističkih zločina u Herceg-Bosni. U traganju za svojom pobijenom subraćom franjevcima, Vicepostulatura postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“, inače pokretač utemeljenja općinskih Povjerenstava, neumorno radi i istražuje još od 2007. godine, općinska Povjerenstva za grobišta Drugoga svjetskog rata i poraća tragaju za žrtvama partizansko-komunističkog zločina svaka na svom ozemlju već više od pet godina (u Širokom Brijegu od 2009., u Neumu također od 2009., u Ljubuškom od 2010.), dok je Koordinacija općinskih Povjerenstava utemeljena 2012. godine i od tada objedinjuje i koordinira njihov rad. Naime, u situaciji i državnoj tvorevini u kakvoj živimo, u kojoj se općinska Povjerenstva u svom radu, umjesto potpore, susreću s brojnim i neočekivanim problemima i opstrukcijama, pokazalo se nužnim objedinjavanje rada svih Povjerenstava, što bi trebalo rezultirati većom učinkovitošću i bržim ostvarenjem osnovnoga zacrtanog cilja: zbrinjavanju posmrtnih ostataka svih žrtava partizansko-komunističkog zločina, kako vojnika tako i civila, iz Drugoga svjetskog rata i poraća u Herceg-Bosni.

Na konstituirajućoj sjednici Odjela za Drugi svjetski i Domovinski rat Hrvatskoga narodnog sabora obavljeno je nekoliko imenovanja: imenovanje glavnog tajnika, četiri županijska predstavnika, četiri vanjska člana, te su formirane i četiri Službe kojima su imenovani voditelji. Za glavnog tajnika Odjela DSDR jednoglasno je izabran Niko Marušić. Također jednoglasno imenovani su: za voditelja Službe za otkrivanje ratnih zločina u DSDR Pero Kožul; za voditelja Službe za odnose s javnošću i izdavaštvo Velimir Mabić; za voditelje Službe za unutarnju reviziju Nikola Koncul; za voditelja Službe za odnose s Katoličkom crkvom, te zamjenika voditelja Odjela i predstavnika Vicepostulature fra Miljenko Stojić; za predstavnika ŽZH u Odjelu DSDR Vice Nižić; za predstavnika HBŽ Mario Bagarić; za predstavnika HNŽ Ivan Sabljić; za članove Odjela DSDR zadužene za materijalne resurse Dinko Grbešić i Stanko Kvesić; te za članove zadužene za odnose s inozemstvom Damir Draškić i Miro Tokić.

Na sjednici je potom podneseno nekoliko izvješća koja su jednoglasno prihvaćena. Posebno valja izdvojiti izvješće o završetku registracije Udruge „Mir internacional“ preko koje će Odjel DSDR HNS-a voditi projekt izgradnje „Groblja mira“ na Bilima, te ostvarenje kontakta s krovnom njemačkom Udrugom „Volksbund“ koja skrbi o njemačkim žrtvama iz Drugoga svjetskog rata i poraća u svijetu. Također valja izdvojiti hvale vrijednu potporu i pomoć poznatoga hercegovačkog franjevca fra Miće Pinjuha, koji je trenutno na službi u Švicarskoj, a koji je u cijelosti na sebe preuzeo nabavku vrlo skupog uređaja za otkrivanje kostiju pod zemljom (geo-radar), koji će biti od velike pomoći i značajno unaprijediti rad svih općinskih Povjerenstava. Ova gesta fra Miće Pinjuha tim je važnija, jer je Odjel DSDR HNS-a tragajući za ovim uređajem doživio neočekivane neugodnosti i opstrukcije od Ministarstva branitelja Vlade Republike Hrvatske. Naime, kad je Odjel zatražio uređaj za otkrivanje kostiju pod zemljom (geo-radar) od pukovnika Ivana Gruića, pomoćnika ministra branitelja koji je zadužen za traganje za nestalim osobama iz Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj, uz tisuću različitih izgovora, geo-radar jednostavno nisu uspjeli dobiti, pa čak ni marku i tip radara kako bi ga sami pokušali pronaći i nabaviti.

U nastavku sjednice utvrđene su aktivnosti koje bi trebalo poduzeti na lokalitetu Groblja mira na Bilima, kako bi ovogodišnji Europski Dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima i u Herceg-Bosni bio dostojanstveno obilježen. Jedan od prvih i osnovnih koraka koje u tom pravcu valja poduzeti jest utvrđivanje crkvene nadležnosti nad budućim memorijalnim Grobljem mira na Bilima, te će s tim ciljem žurno biti upriličen sastanak s vojnim biskupom msgr. Tomom Vukšićem. Što se tiče građevinskih planova Odjela DSDR HNS-a, primarni je cilj, zaključeno je, do ovogodišnjega Europskog Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima pokušati izgraditi kapelicu kao ishodište budućega velikog kompleksa.

Na kraju sastanka, upitan o dojmovima, voditelj DSDR HNS-a Ilija Vrljić kratko je kazao: „Udruga registrirana, Odjel utemeljen, što nam još treba da bismo konačno krenuli u ovaj za nas iznimno važan projekt? Zadovoljan sam, naravno da sam zadovoljan! Neum je jedno od naših najstarijih općinskih Povjerenstava, dočekali su nas i ugostili vrlo srdačno. Hvala im! Ovakav način održavanja sjednica na terenu, svaki put kod drugoga općinskog Povjerenstva i dalje ćemo nastaviti, jer smo uvjereni da će to dodatno unaprijediti naš rad.“

 

V.M./hrsvijet

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Ministarstvo obrane završilo je preporuku za izbor najbolje ponude za nabavu borbenih aviona

Objavljeno

na

Objavio

Ministar obrane Damir Krstičević potvrdio je da je stručno Povjerenstvo Ministarstva obrane odabralo najbolju ponudu prilikom nabave višenamjenskih borbenih aviona.

Prije konačne odluke Vlade, mišljenje povjerenstva moraju potvrditi Saborski odbor za obranu i Vijeće za obranu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Tomo Medved: Vlada je jasno rekla, nema osnove za tužbu logoraša

Objavljeno

na

Objavio

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved danas je u Ministarstvu hrvatskih branitelja održao konferenciju za novinare.

Komentirao je tužbu, čije su podizanje protiv Republike Hrvatske najavili bivši logoraši iz BiH. “Vrlo jasno je Vlada Republike Hrvatske u nekoliko navrata, i predsjednik Vlade, i Ministarstvo pravosuđa tumačilo presudu u Haagu. Kroz nju nije izrečena presuda Republici Hrvatskoj, već je unazad nekoliko dana bilo sličnih izjava. Za to postupanje nema osnove, stoga u demokratskom društvu sve je dozvoljeno, ali ovdje vrlo jasno i odgovorno moramo proučiti presudu i vidjeti da nema nikakve osnove za podizanje tužbe”, rekao je Medved.

Ministar se dotaknuo i kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora. “Podržavam sve radnje koje je provelo Ministarstvo unutarnjih poslova i Državno odvjetništvo. Često naglašavamo da takva djela nikad ne zastarijevaju i da nikad nije kasno pokrenuti određene procese u cilju utvrđivanja odgovornosti”, rekao je Medved.

“Napominjem da se tu radilo o činu koji je bio usmjeren rušenju ustavno-pravnog poretka Republike Hrvatske, raketiranju Banskih dvora u kojima se nalazio predsjednik Republike Hrvatske. Podržavam sve mjere koje su učinjene i nadam se da će počinitelji biti privedeni pravdi i odgovarati za to”, rekao je ministar.

“Vratimo se u to vrijeme i pokušajmo si dočarati što bi se desilo da su uspjeli u toj namjeri. Čin je to koji je značio početak Domovinskog rata, jako je važno da se ti počinitelji privedu pravdi i odgovaraju za taj zločin. Žao mi je što institucije koje su trebale odraditi taj proces ranije nisu, ali pohvaljujem sve što je dosad napravljeno od strane svih tijela koja su sudjelovala u procesu.

Jednako postupanje očekujem prema drugim zločinima koje su počinjeni prema žrtvama i hrvatskim braniteljima. Na tjednoj bazi otkrivamo masovne grobnice za koje su odgovorni konkretni počinitelji i očekujem da će DORH na sličan način postupiti i podići optužnice prema počiniteljima tih teških kaznenih djela”, rekao je Medved.

 

Željko Glasnović: Dajte meni ovlasti napraviti ću vam državu u tri mjeseca (VIDEO)

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari