Connect with us

BiH

Konstituirano Gradsko vijeće Grada Mostara

Objavljeno

on

Prva sjednica novog saziva Gradskog vijeća Mostara počela je u 13 sati, uz nazočna 34 vijećnika.

Na dnevnom redu konstituirajuće sjednice su verifikacija mandata vijećnika, davanje i potpisivanje svečane prisege, utemeljenje klubova konstitutivnih naroda, izbor predsjednika i zamjenika predsjednika Gradskog vijeća te izbor gradonačelnika.

Za izbor novog gradonačelnika potrebna je dvotrećinska većina u Gradskom vijeću. Ako nakon dva izborna kruga niti jedan od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, u posljednjem krugu dovoljna je prosta većina.

Prije početka sjednice vijećnik liste “Ostajte ovdje” Velibor Milivojević kratko je kazao da očekuje “kako će na današnjoj sjednici biti sve usvojeno i dogovoreno”, dok je Tomislav Primorac iz HDZ-a BiH dodao kako će “sve biti dogovoreno osim izbora gradonačelnika”.

Nakon što je 34 od 35 vijećnika Gradskog vijeća Mostara položilo prisegu te nakon što je Zlatko Guzin (SDA) imenovan za predsjednika Kluba Bošnjaka vijećnici su otišli na stanku.

Stanka je zatražena kako bi se razjasnio status vijećnice Naše stranke Boške Ćavar, jedine od 35 novoizibranih vijećnika koja ne prisustvuje današnjoj konstituirajućoj sjednici.

Boška Ćavar nalazi se u samoizolaciji, pa je Klub Hrvata zatražio da joj se omogući polaganje prisege i sudjelovanje u radu Gradskog vijeća.

S obzirom da Poslovnik o radu ne predviđa kako bi se ova situacija mogla riješiti zatražena je stanka za konzultacije.

Nakon konzultacija vijećnici su odlučili da se omogući davanje prisege vijećnici Ćavar putem on-line sustava pred Vijećem. Potom su vijećnicu nazvali putem Vibera, te je položila zakletvu. Odlučeno je da se formira povjerenstvo od tri člana, koje je nakon davanja prisege otišlo do stana vijećnice i preuzelo potpisanu prisegu.

Na izborima za Gradsko vijeće Mostara održanim u prosincu 2020. godine, HDZ BiH osvojio je 13 mandata. Slijede Koalicija za Mostar (SDA, SBB, DF, SBIH, BPS) s 11, BH. blok (SDP BiH, Naša stranka) sa šest te HRS s tri vijećnika, dok će Prva mostarska partija i lista “Ostajte ovdje – Zajedno za naš Mostar” imati po jednog vijećnika.
Novi predsjedatelj Gradskog vijeća Grada Mostara je Ivan Zelenika iz HDZ-a BiH. Njegovi zamjenici su Salem Marić i Velibor Milivojević.

Kandidirani su bili Zelenika ispred Kluba Hrvata, Milivojević kao prijedlog Kluba Srba, dok je Marić ispred Kluba Bošnjaka su bili kandidati za predsjedatelja Gradskog vijeća Grada Mostara. Zelenika je dobio 16 glasova, Marić deset, Milivojević dva dok je suzdržano bilo sedam vijećnika.

Nakon izbora rukovodstva, novoizabrani predsjedatelj Gradskog vijeća Mostara, Ivan Zelenika je preuzeo vođenje sjednice.

Na dnevnom redu je izbor gradonačelnika Mostara. Arman Zalihić iz Bh. bloka nominirao je svoju kolegicu Irmu Baraliju kao kandidata za gradonačelnicu. Adil Šuta je ispred Koalicije za Mostar kao kandidata za gradonačelnika predložio dr. Zlatka Guzina. Miroslav Grubišić iz Kluba Hrvata predložio je dr. Marija Kordića.

Gradonačelnik Grada Mostara će biti izabran javno, odlučeno je danas. U drugi krug glasovanja ulaze Zlatko Guzin i Mario Kordić.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari