Pratite nas

BiH

Konstitutivnost naroda je ključ opstanka države Bosne i Hercegovine

Objavljeno

na

Ključevi opstanka današnje BiH zapravo su i u rukama Hrvata. Ukidanje konstitutivnosti hrvatskome narodu najkraći je put ka disoluciji države. Naivno je misliti da međunarodni krugovi, ali i kreatori bošnjačke politike, to ne znaju.

Bosna i Hercegovina svakim danom postaje sve neugodnije mjesto za život i to prvenstveno iz političkih razloga. Kontinuirana politička kriza koju generira želja jednog naroda za dominacijom nad drugima prauzrok je svih drugih problema, od ekonomskih, društvenih pa do sigurnosnih.

Priča o „građanskoj“ BiH u kojoj vlada „demografska većina“ zapravo ima samo jedan cilj: dekonstituiranje Hrvata i njihovo svođenje na nacionalnu manjinu. Srbi već žive u građanskoj poludržavi Republici Srpskoj i njima konstitutivnost kao pojam i nije toliko bitna jer zbog postojanja RS oni konstitutivnost teško mogu izgubiti.

Zato je političko Sarajevo fokusirano isključivo na Hrvate i njihovo pretvaranje u nacionalnu manjinu. Ti procesi nisu počeli ni jučer niti na posljednjim izborima nego još u devedesetima kad su počele intervencije visokih predstavnika i drugih međunarodnih dužnosnika u Ustav BiH i Izborni zakon BiH.

Svi potezi i međunarodne zajednice i bošnjačkih političkih stranaka već dva desetljeća usmjereni su na oduzimanje političkih prava hrvatskom narodu u BiH, prvenstveno u FBiH. Tako je početkom tisućljeća formirana prva Vlada FBiH bez hrvatskih legitimnih političkih predstavnika (Alijansa), a Jozo Križanović nametnut za „hrvatskog“ člana Predsjedništva, potom je izmišljen fenomen Komšić koji se ponovio tri puta, a u međuvremenu smo imali i notornu platformašku Vladu FBiH. Također, i kad su legitimni politički predstavnici Hrvata bili u vlasti, onda se na sve načine pokušavalo zaobići njihove političke stavove o ključnim pitanjima.

Cijelo vrijeme, dakle dva puna desetljeća, međunarodna zajednica podržava bošnjačku politiku koja na površini traži uspostavu građanske države, a u biti gradi vlastitu nacionalnu državu na razvalinama Federacije BiH. Jedina prepreka formiranju bošnjačke nacionalne države je formalna konstitutivnost hrvatskoga naroda u FBiH.

No, što bi se dogodilo da Hrvati odustanu od konstitutivnosti, kako to traži drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić? Što ako Hrvati odjednom odluče da više ne žele biti konstitutivni u vlastitoj domovini te se sasvim okrenu sami sebi? Što ako odluče zauzeti poziciju nacionalne manjine i prepuste državnu vlast Srbima i Bošnjacima?

Što ako hrvatska politika kaže da će doći samo na još jednu sjednicu Doma naroda BiH na kojoj bi se glasovalo o ukidanju konstitutivnosti bilo za sva tri naroda bilo samo za Hrvate? Srbi će teško pristati na odustajanje od konstitutivnosti, kao i Bošnjaci, te bi bilo moguće da se slože da se konstitutivni status i formalno oduzme samo Hrvatima. U međuvremenu, Hrvati bi normalno sudjelovali u radu svih “građanskih“ parlamenata u državi, poput zastupničkih domova i županijskih skupština.

Tako bi BiH postala dvokonstitutivna i dvoentitetska država s dva  razgraničena entiteta. Srbe i Bošnjake onda više ništa ne bi držalo na okupu te bi razlaz dva entiteta bio sasvim izvjestan. Bio bi to zapravo najkraći put ka raspadu Bosne i Hercegovine kakvu poznajemo.

U tom slučaju Hrvati bi ostali živjeti u novoj nacionalnoj državi Bošnjaka koja bi nastala na teritoriju današnje FBiH i bili bi manjina, ali bi ih i dalje bilo 20-ak posto u ukupnom stanovništvu. Naravno, tad bi se Hrvati još više zbili oko Hrvatskog narodnog sabora BiH koji bi tada postao pravi nacionalni parlament. Počeli bi se još jače baviti identitetskim pitanjima, jer to je ono što manjine rade, dok bi istovremeno mogli šetati svijetom i govoriti kako ih u srcu Europe tlači bošnjačka  demografsko-demokratska većina.

Istovremeno, to bi dovelo i samu Hrvatsku u potencijalno veliki problem. Naime, Hrvatska bi tad bila prisiljena voditi računa o svojim državljanima koji žive u BiH (Hrvati mahom imaju dvojno državljanstvo). Pitanje je i što bi se u tom slučaju dogodilo s Orašjem i drugim pograničnim područjima u kojima Hrvati čine gotovo 100 postotnu većinu stanovništva. Bi li i ta područja ušla u novu bošnjačku državu?

No, pravo pitanje je zašto međunarodna zajednica, u prvom redu Amerika, podržava politike koje vode ka osamostaljenju RS-a i pretvaranju FBiH u bošnjačku nacionalnu državu? Je li to put ka konačnoj stabilizaciji cijele regije u smislu osamostaljenja Kosova gdje bi se Srbiji gubitak teritorija kompenzirao kroz pripojenje RS-a? Je li cijelo ovo vrijeme Komšić zapravo samo korisni idiot u međunarodnim rukama koji do kraja obesmišljava BiH i koji nesvjesno radi na njenoj konačnoj disoluciji?

Kako danas stvari stoje, čini se da su i bošnjačka i srpska strana spremne na ovakav scenarij i da ni jednima ni drugima nije stalo do opstanka države BiH. Jedini kojima je potrebna stabilna i funkcionalna BiH su upravo Hrvati jer im samo takva država jamči opstanak i razvoj na ovim prostorima.

Da bošnjačka politika uistinu želi opstanak današnje BiH onda bi poštivala zakone i Ustav ove države, ne bi se bavila nametanjem političkih predstavnika Hrvatima niti bi dovodila u pitanje status konstitutivnih naroda. Da uistinu žele funkcionalnu BiH, onda se ne bi svakodnevno bavili sotoniziranjem svega hrvatskoga (i srpskog) u ovoj državi.

Ključevi opstanka današnje BiH zapravo su i u rukama Hrvata. Ukidanje konstitutivnosti hrvatskome narodu najkraći je put ka disoluciji države. Naivno je misliti da međunarodni krugovi, ali i kreatori bošnjačke politike, to ne znaju.

Konstitutivnost naroda je ključ opstanka države Bosne i Hercegovine a ne Hrvata, jer hrvatski narod je stoljećima opstajao na ovim prostorima i kad nije bio konstitutivan i kad su ga tlačili puno ozbiljniji tirani od današnjeg bošnjačkog političkog establišmenta.

Jurica Gudelj/dnevnik.ba/

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Fahrudin Radončić: Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić sinoć je dobila ozbiljne prijetnje po život

Objavljeno

na

Objavio

Foto: BIRN / Gordana Tadić

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH sinoć dobila ozbiljne prijetnje po život, rekao je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Istaknuo je kako se radi o očitom narušavanju sigurnosti nje i njene obitelji. ”Zato sam danas nervozan. Ne možemo živjeti u zemlji, gdje možete da potpuno nesankcionirano prijetite glavnoj tužiteljici i njezinoj obitelji. To se radilo i mojim sucima, i u prvom i u drugom postupku im se prijetilo da će im sve pobiti i nitko to nikada nije istražio. Ako mi imamo danas situaciju da se prijeti obitelji glavne tužiteljice, onda ovo postaje zemlja koja ne dozvoljava da se oni koji su se godinama educirali da budu dobri suci, da budu dobri tužitelji, da budu dobri policajci, ako njima ne dozvoljavamo da rade, pa šta da mi očekujemo od ovog društva”, rekao je Radončić.

Kaže kako je zatražio da se pojača zaštita i tužiteljice Tadić i njezine obitelji. ”Ono što možemo sigurno reći je da njezina sigurnost ne smije biti ugrožena. Poziv političara na linč bilo kojeg pravosudne osobe je nešto što ja odbacujem”, rekao je Radončić.

Podsjećamo, o tužiteljici Tadić oglasila se i SDA rekavši kako je njezino djelovanje u slučaju respiratori politički motivirano te su zatražili njezinu smjenu.

Bakir Izetbegović o uhićenju Novalića: Ovo je udar na Bošnjake

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Fadil Novalić na slobodi, Sud BiH odbio prijedlog Tužiteljstva

Objavljeno

na

Objavio

Sud BiH je odbio prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje jednomjesečnog pritvora premijeru FBiH Fadilu Novaliću, piše Klix.ba.

Sinoć je održano ročište koje je trajalo sedam sati, a na kojem je Tužilaštvo obrazložilo zbog čega je tražilo određivanje pritvora. Advokati su nakon ročišta kazali da nema osnova za zadržavanje u pritvoru niti jednog osumnjičenog.

Odluka je donesena u posljednji trenutak, s obzirom da je Sud imao rok do 16 sati da se izjasni o prijedlogu Tužilaštva.

Umjesto jednomjesečnog pritvora koju su tražili tužitelji, sud je odlučio da se mogu braniti sa slobode ali uz restriktivne mjere, uključujući zabranu kontaktiranja s potencijalnim svjedocima i međusobnog sastajanja.

Uz Novalića pušteni su čelnik Civilne zaštite Fahrudin Solak i Fikret Hodžić, vlasnik tvrtke “Srebrena malina”.

Novalić, Solak i Hodžić osumničeni su za udruživanje radi počinjenja kaznenog djela, zloporabu službenog položaja, pranje novca, primanje dara te krivotvorenje ili uništavanje službene dokumentacije.

Pod istragom su zbog sumnje u “namještanje” prilikom kupnje stotinu resporatira za bolnice u Federaciji BiH. Stotinu strojeva nabavljenih u Kini neposrednom pogodbom Civilne zaštite i “Srebrene maline” ne odgovaraju propisanim specifikacijama a cijena od 5,3 milijuna eura veća je od tržišne.

Novalićeva Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je da je sudska odluka dokaz kako je slučaj protiv njega montiran.

Jedini cilj bio je zadržati Novalića u pritvoru i tako osigurati “slabljenje bošnjačkog faktora” u entitetskoj vlasti, priopćila je stranka i zatražila smjenu glavne tužiteljice Gordane Tadić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari