Connect with us

BiH

Kontroverzna presuda u Zenici: sud ga oslobodio iako je priznao ubojstvo dvoje Hrvata

Objavljeno

-

Županijski sud u Zenici oslobodio je Arnesa Delića iz Vareša optužbe da je u travnju 2014. godine ubio i opljačkao starce Nikolu Crepulju i Maricu Kristić iako je on taj zločin priznao neposredno nakon uhićenja a na tu su sudsku odluku oštro reagirali iz franjevačkog samostana u Kraljevoj Sutjesci uz ocjenu kako je ovime načinjena teška nepravda.

Kako su u ponedjeljak prenijeli lokalni mediji u BiH, zenički sud je Delića (22) pustio na slobodu s obrazloženjem kako tužiteljstvo nije ponudilo dovoljno materijalnih dokaza koji bi nedvojbeno potvrdili da je on počinio ubojstva i pljačku Crepulje (74) i Kristić (79).

Ubijeni starci bili su među rijetkim Hrvatima koji su nakon rata nastavili živjeti na području općine Kakanj odakle je hrvatsko stanovništvo uglavnom prognano.

Povodom oslobađajuće presude Deliću na mrežnim stranicama sutješkog samostana oglasio se fra Stjepan Duvnjak, kustos samostanskog muzeja koji je ocijenio kako je to dokaz da su slabi i nemoćni potpuno nezaštićeni u bosanskohercegovačkom društvu.

“Živimo i prakticiramo nacističko-fašistički mentalitet po kojem hendikepirani i slabi i ne trebaju živjeti. Takvi su bili Nikola i Marica: stari i hendikepirani. Po našoj sudskoj praksi i vladalačkom mentalitetu i nisu trebali živjeti”, napisao je fra Stjepan.

Podsjetio je kako nije bilo nikog tko bi u ime dvoje nemoćnih i siromašnih staraca inzistirao na cjelovitom rasvjetljavanju njihova ubojstva a istraga je provedena traljavo.

“Iz ove kaljuže na onaj svijet možemo poručiti dragim pokojnima Nikoli i Marici: potreseni smo, žalosni smo, protestiramo, ali se ne predajemo strahu. Vaš vječni mir ne ovisi o presudi Županijskog suda u Zenici”, poručio je fra Stjepan.

[ad id=”68099″]

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari