Connect with us

Vijesti iz regije

Konzervativni lideri o ‘obiteljskim vrijednostima’ na samitu u Mađarskoj

Objavljeno

on

Bivši američki potpredsjednik Mike Pence i drugi konzervativni lideri očekuju se na forumu o demografiji i obiteljskim vrijednostima u četvrtak u Budimpešti, čime će se učvrstiti reputacija Mađarske kao bastiona konzervativizma u Europskoj uniji.

Mađarski premijer Viktor Orban, na vlasti od 2010. godine, okarakterizirao se “neliberalnim” braniteljem “kršćanske Europe” koji se često sukobljava s Bruxellesom zbog svojih politika protiv migracija i LGBTQ zajednici.

Demografski samit u Budimpešti, prvi put održan 2015., održava se svake dvije godine kako bi izrazio protivljenje migraciji i pozvao kršćanske parove da imaju više djece.

Uz Pencea i Orbana, na ovotjednom dvodnevnom događaju bit će šefovi država Češke, Poljske, Slovenije i Srbije te “krajnje” desničarski polemičar Eric Zemmour za kojega se vjeruje da će se kandidirati za francuskog predsjednika.

“Mislim da je Viktor Orban shvatio evoluciju svijeta… i brani identitet svoje zemlje, a potom i Europe”, rekao je Zemmour u utorak za CNews.

Na posljednjem forumu 2019. godine Orban je rekao međunarodnim političarima, vjerskim ličnostima i diplomatima da migracija doprinosi “raseljavanju stanovništva”.

Ranije te godine, Orban je najavio paket financijskih poticaja za povećanje nataliteta, uključujući poreznu olakšicu za žene koje imaju četvero i više djece.

‘Raširenih ruku’

Gabor Gyori iz think tanka Policy Solutions sa sjedištem u Budimpešti, rekao je da je Orban ‘raširenih ruku’ pozdravio političare i utjecajne osobe koje su postajale sve desnije i “više nisu mogle pronaći saveznike u europskom konzervativnom mainstreamu”.

Konzervativni američki televizijski voditelj Tucker Carlson, jedan od najpopularnijih komentatora na Foxu, prošli mjesec je jedan cijeli tjedan emitirao iz Mađarske, hvaleći Orbana.

Orban je u razgovoru s Carlsonom upozorio protiv “miješanja” u parlamentarne izbore iduće godine na kojima se očekuje tijesna utrka.

“Očito će međunarodna ljevica učiniti sve što može, vjerojatno i više od toga, da promijeni vlast ovdje u Mađarskoj”, rekao je Orban.

Antimigrantska politika 58-godišnjeg mađarskog političara, poput postavljanja ograda na granicama, također je naišla na pohvale bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa kojega je Orban nazvao “velikim prijateljem Mađarske”.

S druge strane, napetosti između Mađarske i partnera u EU-u uzavrele su u lipnju, ovaj put zbog kontroverznog zakona kojega je odobrio mađarski parlament – zabrane “promocije” homoseksualnosti maloljetnicima.

Orban je prošli tjedan optužio EU da ne prihvaća plan oporavka njegove vlade u pandemiji koronavirusa zbog spora radi LGBTQ prava.

EU inzistira da ocjena plana oporavka ne uključuje LGBTQ zakon i da je razlog kašnjenja posljedica nedovoljne borbe Mađarske protiv korupcije i izostanka jamstva za neovisnost pravosuđa. (H/K.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari