Connect with us

Pregled

Koordinacija udruga branitelja: “Ministrica Obuljen se suglasila da se u HAVC-u moraju srediti stvari”

Objavljeno

on

Članovi Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata sastali su se s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek.

Ministrica je najavila da će resorno ministarstvo što žurnije i detaljno istražiti sporne slučajeve u Hrvatskom audiovizualnom centru (HAVC) na koje branitelji već duže upozoravaju, izjavili su branitelji nakon sastanka.

Govorili smo o moralnoj odgovornosti kao o jednoj dimenziji, ali i o pravnoj odgovornosti koja je nedvojbeno utvrđena u HAVC-u na nekoliko slučajeva, objasnio je Josip Jurčević u ime Koordinacije novinarima ispred Ministarstva kulture.

Naglasio je kako se ministrica složila s njima da je potrebno da se u Ministarstvu kulture i HAVC-u napokon srede stvari, te da će sustav to učiniti.

Dodao je da će Koordinacija nastaviti podnositi kaznenene prijave i održavati konferencije za novinare na kojima će javnost upoznavati sa svime što znaju jer je to jedini način da se izvrši pritisak i razriješe ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar i Upravni odbor.

Ponovio je već izrečene optužbe na račun HAVC-a zbog suradnje s Nukleus filmom i sufinanciranja filma “15 minuta – masakr u Dvoru”, ali i zbog navodne protuzakonite dodjele novca redatelju Zrinku Ogresti za film “S one strane”.

Najavio je da će Koordinacija, sukladno standardima civilnog društva, nastaviti pritiske kako bi proveli svoje inicijative koje su počeli još u trećem mjesecu ove godine. Mi smo tada upozorili na nesagledive posljedice za ugled Hrvatske zbog filma “15 minuta – masakr u Dvoru” koji je djelomično sufinanciran i sredstvima HAVC-a, rekao je Jurčević.

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata nakon sastanka s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek održali su konferenciju za medije: 

“Održali smo sastanak s ministricom. Detaljno smo je upoznali s time što radi Koordinacija i koji su naši zhatjevi. Bilo je puno nesporauzuma zbog informacija koje su se pojavljivale u medijima”, kazao je Josip Jurčević

“Ministrica se suglasila da se u HAVC-u moraju srediti stvari. Nastavit ćemo s kaznenim prijavama i konferencijama na kojima ćemo vršiti pritisak da se razriješi Hrvoje Hribar zbog kaznene odgovornosti”, kazao je Jurčević.

“Sljedeći tjedan ćemo detaljno obrazložiti dodijeljenih 3,7 milijuna kuna za film Zrinka Ogreste gdje je trebalo biti osam glasova. Na sjednici je bilo osam ljudi, a jedan od njih je bio Ogresta koji nije smio glasati”, kaže Jurčević.

Ministrica je rekla da će Ministarstvo istražiti sve slučajeve. Ona više nije članica Upravnog odbora HAVC-a”, kaže Jurčević.

“Film ‘Masakr u Dvoru’ financiran je hrvatskim novcem, a golema šteta je nanesena, iako je novac vraćen. U tom filmu potpuno se lažno tvrdi da je hrvatska vojska odgovorna za ubojstvo mentalno zaostalih civila što je potpuno netočno”, kaže Jurčević.

Jurčević se osvrnuo i na optužnice proptiv pripadnika HVO-a.

“Ove optužnice su tek početak kaosa. U pozadini su svi globalni sukobi Rusije i SAD-a . To ne treba shvaćati olako, a državne institucije su očito nespremne”, kaže Jurčević.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR