Koordinacija udruga hrvatskih branitelja: Tko spriječava procesuiranje kriminala u HAVC-u

2

Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata održala je danas u Europskom domu konferenciju za medije na temu: Tko spriječava procesuiranje kriminala u HAVC-u.

Dragovoljac Domovinskog rata i znanstvenik prof. dr.sc  Josip Jurčević rekao je kako je Koordinacija nakon godinu dana uspjela u razrješenju Hrvoja Hribara, najodgovornije osobe u HAVC-u , međutim još uvijek se ne događa  procesuiranje višegodišnjeg kriminala povezanog sa HAVC-om u koji je uključen filmski klan povezan sa Hribarom.

Očigledno je da i nadalje imaju zaštitu od moćnih pojedinaca u pravosudnoj i političkoj strukturi. Stoga je Koordinacija uputila još jedan  javni zahtjev DORH-u na čelu sa gospodinom Dinkom Cvitanom da njegova institucija napokon započne postupati sukladno hrvatskim zakonima te na taj način prekine korupcijski lanac povezan sa HAVC-om i tako zaštiti javni interes Republike Hrvatske.  Članovi Koordinacije očekuju kako će uskoro biti primljeni kod  Glavnog državnog odvjetnika te će potom o rezultatu sastanka izvijestiti hrvatsku javnost.

Gospodin Zlatko Majić profesor filozofije, pripadnik 1. GBR Tigrovi u Domovinskom ratu, govoreći u ime Koordinacije udruga ratnih veterana Tigrovi iznova je naglasio kako skandalozni film “15 minuta –masakr u Dvoru“ nije prestao biti aktualan, jer je i nadalje dostupan cjelokupnoj svjetskoj javnosti putem interneta, a povremeno ga prikazuju i televizijske postaje diljem svijeta.

Gospodin Majić je naglasio kako je HAVC-ova igra s navodnim povratom novca koji je HAVC uložio u taj sramotni film, zapravo onemogućila bilo kakvu intervenciju hrvatskih institucija za zaustavljanjem daljnje distribucije i prikazivanja tog sramotnog filma.

Posebnu zainteresiranost za taj film obrazložio je činjenicom kako su brojni pripadnici Tigrova  i ostali branitelji na temelju optužbi iznesenih u filmu mjesecima bili izloženi sumnjičenjima i ispitivanjima od strane represivnih tijela Republike Hrvatske.

Predsjednica Udruge žene u Domovinskom ratu Bjelovarsko-bilogorske županije gospođa Dubravka Vukoja, dragovoljka, hrvatska braniteljica i ratna izvjestiteljica u Domovinskom ratu,  upozorila je na nastavak prakse u HAVC-u nepodupiranjem filmova s domoljubnom tematikom te upornom orijentacijom prema srpsko-hrvatskoj koprodukciji.

U takvoj situaciji nije iznenađenje što osobe koje u velikim iznosima financira Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, nastavljaju s kriminalnim postupanjima prema hrvatskim državnim interesima, primjer tomu je i Deklaracija o navodnom zajedničkom jeziku Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Dragovoljka Domovinskog rata gospođa Zorica Gregurić, predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara informirala je javnost kako je Koordinacija podnijela dvije nove kaznene prijave te ukazala kako se u kriminalnom postupanju HAVC-a još uvijek nije puno toga promijenilo razriješenjem Hrvoja Hribara i starog Upravnog odbora HAVC-a.

Naime, zapanjujuće je kako se na čelu Audiovizualnog vijeća kao ključnog Tijela HAVC-a, i nadalje protupravno nalazi  gospođa Vera Robić Škarica  kojoj je mandat istekao davne 2012. godine.

Šokantno je kako na tu činjenicu ostaje potpuno gluha ministrica kulture gospođa Nina Obuljen Koržinek, v.d. ravnatelja gospodin Danijel Rafaelić kao i novi Upravni odbor HAVC-a. Jednako šokantan je i podatak kako se u HAVC-u i nadalje na mjestu financijskog savjetnika nalazi Hribarov „kompanjon“  Jožko Rutar kojeg je Hrvoje Hribar zaposlio 2016. godine u HAVC-u, iako je iz slovenskih medija opće poznato da je slovenska ministrica kulture razriješila Rutara zbog kriminalnih djelatnosti u slovenskoj državnoj filmskoj ustanovi.

Koordinacija je odmah 2016. godine ovu kriminalnu aferu s Rutarovim zapošljavanjem u HAVC-u prijavila nadležnom inspektoratu i ministrici kulture gospođi Nini Obuljen Koržinek. Naravno nitko od njih nije ništa poduzeo.

Stoga Koordinacija još jednom javno zahtijeva postupanje nadležnih državnih tijela i visokih državnih dužnosnika među kojima je ključna ministrica kulture.

Predsjednica Udruge zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara  Zorica Gregurić skrenula je pozornost i na skandal u kojeg je ministrica uvukla premijera Plenovića kada mu je upriličila sastanak sa skupinom „Puko nam je film“ među kojima je bila i nekolicina osoba koje su obuhvaćene kaznenim prijavama za organizirani kriminal u HAVC-u.

Najstrašnije je što je tom prigodom premijer Plenković  zajamčio, nadamo se nesvjesno, toj skupini nesmetani nastavak djelovanja.

Zorica Gregurić / Kamenjar.com

facebook komentari

  • sjena

    Draga gđja,Zorice Gregurić i Udruga hrvatskih branitelja ,kada ćete shvatiti kako se protiv “crvenih ” krvopija ne može riješiti finim demokratskim metodama,kada oni nisu nikada htjeli živjeti demokratski !
    za dom !

  • Dusko Besenic

    Poštovana gospođo Gregurić i vaša Koordinacija udruga domovinskog rata,moram vas upitati,BEZ ZLE NAMJERE,jeli vama fali koja daska u glavi ili se činite blesavima?? Kao da ne znate povezati dvije činjenice i izvući logičan zaključak?? Vi se kao nadate kako je Plenković možda NESVJESNO zajamčio toj lopovskoj udruzi nesmetani nastavak (čitaj: i dalje financiran državnim novcem!) daljeg djelovanja! Šta je s vama? Jeste li izgubili svu hrabrost koja vas je odvela na prvu liniju DR? Pa,i malo starije dijete bi, na osnovu svima znanih činjenica, već odavno zaključilo na čijoj je strani Plenković,kojega bolesno “štitite”,što li? Niti je on toliko naivan ni glup da jasno ne vidi,pa i podržava,”kulturnu” antihrvatsku politiku Obuljenke,koju (po njegovim riječima,kao kućnu prijateljicu) jako dobro poznaje i zna njezine jugofilne stavove i njome takvom zamijenio je Hasanbegovića koji je jasno pokazao,dijelom počeo i provoditi, politiku stajanja na kraj toj antihrvatskoj bandi što se naziva kulturnim miljeom Hrvatske! Zašto se suzdržavate da Plenkovića javno i otvoreno prozovete za podržavatelja antihrvatske kulturne politike?! ZAŠTO ???