Koordinacija Udruga HVO-a uputila otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske

Koordinacija Udruga HVO-a proisteklih iz Domovinskog rata otvorenim pismom, upućenim, Vladi Hrvatske i Ministarstvu branitelja, pita se kada će im biti isplaćene mirovine.

U povodu predstojećih Uskrsnih blagdana želimo uputiti otvoreno pismo Vladi Republike Hrvatske, Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske, hrvatskim zastupnicima u Saboru Republike Hrvatske iz 11. izborne jedinice, Hrvatskom Zavodu za mirovinsko osiguranje Republike Hrvatske, zašto ne možemo dobiti informaciju kada će umirovljemim braniteljima HVO-a po Međudržavnom sporazumu između RH i BiH biti isplaćene zaostale mirovine za 2007, 2008. i 2009. godinu.

Neshvatljivo nam je da nitko nema informaciju i da nitko ne zna kada će biti isplaćene.

Ono čime smo mi svakodnevno suočeni su dezinformacije kako je trebalo biti isplaćeno uoči Božića 2016. godine, pa kada se to nije dogodilo dobili smo novu informaciju kako će biti isplaćeno u ožujku 2017. godine što se do današnjeg dana nije dogodilo, priopćili su,

Stoga želimo konkretno i jasno upitati gore navedene dužnosnike znaju li oni hoće li biti isplaćene zaostale mirovine pripadnicima HVO-a do Uskršnjih blagdana.

Nama iščekivanje iz mjeseca u mjesec nije prihvatljivo, niti mislimo da ozbiljna država treba imati ovakav odnos prema invalidima Domovinskog rata HVO-a koji su umirovljeni prema Međudržavnom sporazumu.

Ovdje želimo napomenuti kako je od dana stupanja Međudržavnog sporazuma 2006. godine izvršena selektivna primjena isplate mirovina, tako da su na temelju istog ugovora nekim umirovljenicima isplaćene sve mirovine, a nekima iznose dugovi više od dvije godine.

Nama je neprihvatljiva ova neizvjesnost i mnogi naši umirovljenici zbog prerane smrti nisu dočekali konzumirati svoje mirovine, niti želimo da se ovo svede na onu Rojsovu „Ko je jamio, jamio“.

Mi se nadamo kako ovo nije nikakva državna tajna i da u Republici Hrvatskoj postoji osoba koja o ovome nešto zna i od koje možemo zatražiti točne informacije zašto nam se ne isplaćuju zaostale mirovine i kada će biti isplaćene.

Herceg Bosna

Na pomolu novo izrugivanje hrvatskim žrtvama u Bugojnu!?

Na adresu Općinskog povjerenstva za izbor i imenovanja stigla su čak tri prijedloga za proglašenje Dževada Mlaće, počasnim građaninom Bugojna

Umjesto na optuženičkoj klupi zbog optužbi za etničko čišćenje Bugojna koje je uključivalo progon 15 tisuća Hrvata iz ovog grada, 311 ubijenih, dvije tisuće zatočenih, nasilna odvođenja i torture te činjenicu da tijela 19 nasilno odvedenih ni do danas nisu pronađena, Dževad Mlaćo, predsjednik Ratnog predsjedništva Bugojna uskoro bi se mogao okititi titulom počasnog građanina Bugojna. Na adresu Povjerenstva za izbor i imenovanja Općine Bugojno koje o Mlaćinoj kandidaturi odlučuje na sutrašnjoj sjednici, prijedloge za dodjelu počasne titule Mlaći poslala su tri predlagatelja.

Prvi je Mustafa Ugarak, danas neovisni vijećnik, bivši kadar SDA. Druga dva prijedloga potpisuju čelnici Patriotske lige Kemal Balihodžić te Udruge ratnih vojnih invalida Bugojna Sabahudin Velić, čovjek čije je postavljanje na dužnost osobno izlobirao Zukan Helez, bivši federalni ministar za pitanja branitelja i istaknuti kadar SDP-a. No, bez obzira jesu li naklonjeni SDA, SDP-u ili se predstavljaju neovisnim, svi su predlagatelji složni u jednom, Dževad Mlaćo, zbog brojnih zasluga, treba biti proglašen počasnim građaninom Bugojno u povodu Dana općine koji se slavi 20. svibnja.

U obrazloženju prijedloga navode se infrastrukturni projekti za koje predlagatelji tvrde da su realizirani zahvaljujući Mlaćinoj potpori. Među njima i Poslovna zona Podgaj izgrađena na zemljištu otetom Hrvatima.

Miroslav Zelić, bivši zatočenik bugojanski logora, danas predsjednik HVIDR-e u Bugojnu također je član Povjerenstva za izbor i imenovanja pred kojim će se nači prijedlog da se Mlaćo proglasi počasnim građaninom Bugojna. Novinari portala Art Info pitali su ga za reakciju na ovaj prijedlog. „Ovo je nastavak izrugivanja hrvatskim žrtvama koje se sustavno provodi već godinama. Umjesto da odgovara zbog svoje ratne ali i poratne uloge u progonu i gaženju prava Hrvatima, predlaže ga se za počasnog građanina. Ako se čašću smatra od Hrvata etnički očistiti Bugojno, a potom im otimati zemlju i na sve moguće načine opstruirati povratak, onda Mlaćo treba dobiti titulu“, ironično je odgovorio Zelić.

Predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Bugojna dosad su u više navrata pozivali odgovorne u Tužiteljstvu BiH da pokrenu proces prema dokazima koje imaju protiv Mlaće još od 2007. godine. Među ostalim i njegovom ratnom dnevniku u kojemu je zapisao „Ne smijemo imati službeno zarobljenih civila, a tajno, ekstremni dio zarobljenih vojnika da se likvidira“. Mlaćino svjedočenje u korist Enesa Handžića, jednog od malobrojnih procesuiranih za zločine nad bugojanskim Hrvatima, pred Sudom BiH je prekinuto kako bi ga se zaštitilo od kaznenog gonjenja. No, Mlaćo ni više od deset godina poslije nije kazneno gonjen niti ima naznaka da će biti. Umjesto iza rešetaka, vjerojatnije je da će uskoro ponijeti titulu počasnog građanina Bugojna, a s njezinim dobivanjem poslati poruku Hrvatima Bugojna da je zbog zločina koje je počinio nad ovim narodom nagrađen slobodom ali i svim mogućim počastima.

Dnevnik.ba

Herceg Bosna

Heroji se ne zaboravljaju: Sjećanje na poginule i nestale branitelje Bosanske Posavine

Pod geslom „Heroji se nikad ne zaboravljaju“, održano je u subotu, 4. svibnja u župi sv. Ivana Krstitelja u Bijelom Brdu kod Dervente u Bosanskoj Posavini sedmo u nizu spomen sjećanje na poginule i nestale branitelje toga mjesta i cijele Bosanske Posavine.

O 27. obljetnici stradanja Hrvata Bosanske Posavine program je u organizaciji udruge „Posavljak“ započeo misom zadušnicom za 62 poginula branitelja iz Bijelog Brda kao i ostalih oko 2.500 hrvatskih branitelja poginulih u obrani Bosanske Posavine u posljednjem Domovinskom ratu. Koncelebrirano misno slavlje je predvodio Juro Babić, župnik u susjednoj župi Brusnica.

Nakon mise uslijedila je ceremonija odavanja počasti s polaganjem vijenaca i svijeća ispred spomen-obilježja poginulim braniteljima kod župne crkve.

Znakovitu svijeću upaljenu na uskrsnoj svijeći u procesiji su iz crkve do spomen-obilježja donijela djeca poginulih branitelja.

Potom su vijence i cvijeće polagali, majke, supruge i djeca branitelja, preživjeli branitelji, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, visoki dužnosnici te predstavnici vojnih i društveno-političkih vlasti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Bjelobrđani su ove godine oko spomen obilježja zasadili 62 čempresa u znak sjećanja za svakog svog poginulog branitelja. Druženje je i ove godine uz zajednički ručak nastavljeno u Mjesnom domu.

Misija / IKA