Connect with us

BiH

Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata traži obustavljene aktivnosti oko dodjele ‘Medalje otpora’

Objavljeno

-

Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Mostara, obratila se priopćenjem za javnost, kojim se posebno obraćaju Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata. Od navedenog resornog ministarstva traže obustavljanje svih aktivnosti s uvođenjem nove braniteljske kategorije “Organizator otpora” te spomenice “Medalja otpora”, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Mostarske udruge smatraju sramotnim zadani usvojeni omjer 2,3:1 u korist pripadnika tzv Armije RBiH naspram pripadnika HVO-a jer se radi o iskrivljivanju povijesnih činjenica zato što su pripadnici bošnjačkog naroda puto kasnije krenuli u organiziranje otpora jer je njihovo političko vodstvo smatralo da “kako to nije njihov rat”.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

U vezi s pitanjem izrade popisa organizatora otpora agresiji na BiH, koji su dijelom objavljeni na pojedinim portalima, a kojemu je cilj uvođenje nove braniteljske kategorije ,,Organizatora otpora” i nositelja spomenice ,,Medalja otpora” (koji će imati posebna primanja, ali i privilegije iz toga prava), možemo iznijeti sljedeće:

-povijesna je činjenica, kako je hrvatski narod u BiH organizirao otpor puno prije razdoblja koje je uzeto za definiranje kriterija za status ,,Organizatora otpora“ (18. 9. 1991 – 8. 4. 1992.)

-zadani-usvojeni omjer 2,3:1, pripadnika A BiH naspram pripadnika HVO, kao jedan od temeljnih kriterija, za raspodjelu konačnog broja ,,organizatora otpora”, koji je unaprijed dogovoren, smatramo, najblaže rečeno, sramotnim, ponižavajućim i bezobraznim iskrivljavanjem povijesnih činjenica (povijesne činjenice su da su pripadnici bošnjačkoga naroda puno kasnije stupili u organiziranje otpora i s puno manjim brojem ljudi, jer je njihovo političko vodstvo smatralo ,,kako to nije njihov rat“)

-svjesni smo da je ovo izuzetno kompleksno pitanje, posebno u načinu određivanja tko je sve ,,organizator otpora”. Smatramo, ako će se, eventualno, i razgovarati o kategoriji ,,Organizatori otpora”, tada kriterije mogu donositi i o njima odlučivati jedino dragovoljci, jer su oni bili prvi koji su organizirali obranu i pružili otpor agresoru, a njih do sada nije nitko ništa pitao

-uvjereni smo u to da se ovdje radi o uskim interesima pojedinaca i određenih skupina, koji nisu, u određenom broju, nikada bili istinski branitelji, a posebno ne dragovoljci

-sigurni smo, kako će ovakav način rada i djelovanja pojedinaca, rezultirati unošenjem dodatnog nezadovoljstva i nemira među braniteljsku populaciju pripadnika HVO-a, a vjerujemo i Armije BiH

-uvođenje statusa ,,Organizatora otpora” i pripadajuće spomenice ,,Medalja otpora” predstavljalo bi dodatno financijsko opterećenje za Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata, pogotovo ako se uzme u obzir da još uvijek imamo braniteljskih kategorija koja uopće nemaju riješen status

U skladu s navedenim, stav Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Mostara je sljedeći:

Mišljenja smo kako nema potrebe uvoditi ovakvu vrstu odličja, a pogotovo ne na jedan ovakav način, te tražimo da se od strane Federalnog ministarstva za pitanje branitelja i invalida Domovinskog rata obustavite sve aktivnosti oko dodjele statusa ,,Organizatora otpora”, bar kad je HVO u pitanju.

S obziran da smo se, u više navrata, obraćali Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja i invalida Domovinskog rata u vezi s ovim pitanjem, ali nismo nikada dobili nikakav odgovor, ovaj naš javni stav shvatite kao novi upit upućen resornom ministarstvu, stoji u priopćenju Koordinacije Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Mostara. (HMS)

 

Davor Marijan: Za rat Hrvata i Muslimana kriv je Alija Izetbegović

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas